صوتهای مربوط به حکمت

تعداد: 1

پرسش و پاسخ های مربوط به حکمت

تعداد: 5
پرسش: تحصیل در رشته فلسفه

کد: 2243گروه: حکمت وفلسفه
سلام بنده سال آخر رشته مهندسی عمران هستم.اما به دلیل عدم علاقه به رشته های فنی درصدد تغییر رشته هستم.با توجه به اصرار قلبی خانواده بر ادامه تحصیل در دانشگاه تصمیم دارم تا در رشته فلسفه ادامه تحصیل بدهم.با توجه به اینکه در این زمینه قاعدتا با نظرات فیلسوفان مغرب زمین نیز آشنایی حاصل می شود آیا به صلاح است تا در این رشته تحصیل کنم.اگر توصیه ای دارید لطف بفرمایید.
هوالعلیم
اشکالی ندارد.
پرسش: کدام نظر در مذاهب ادبی نزدیکتر به معارف شیعی می باشد

کد: 2219گروه: متفرقه
با توجه به مطالعات علمی طولانی حضرتعالی در ادبیان عرب، به نظر شما آراء و اقوال کدامیک از مذاهب ادبی (کوفی، بصری، بغداد) با مباحث معارف اسلامی نزدیک تر است تا یک طلبه بیشتر در مورد آنها تحقیق و بررسی کند؟
هو العلیم
وظیفه طلبه اهتمام به وصول مکتب اهل بیت علیهم السلام است.اصل معارف از ناحیه خداوند بتوسط قرآن نازل شده است و لواداران دین با احادیث و مبانی خود از حقائق این کتاب آسمانی پرده برداشتند. بنابراین اگر کسی بتواند با سعی بلیغ و جدیت تام و پرداختن به دروس مختلف ادبیات به شکل جدّی و متقن و اصول و فقه و تفسیر و صدالبته دروس فلسفه و عرفان به نقطۀ اوج مراحل تحصیل دست یابد،این فرد می تواند نسبت به کیفیت آراء متفاوته و مذاهب مختلف و تشخیص حق و باطل صاحب نظر و رأی گردد. پس بهتراست طلبه بجای پرداختن به مسائل جانبی و حاشیه ای تمام همت و امکانات خود را در این موارد یادشده مصروف نماید.مطالعه عمیق در احادیث اهل بیت علیهم السلام با وجود استعداد و توان علمی برخاسته از حکمت و عرفان و اخلاق،انسان را از سایر مکاتب بی نیاز می نماید.
پرسش: ایا دین با فلسفه تضادی دارد

کد: 2203گروه: حکمت وفلسفه
چرا خیلی از علما و مراجع فلسفه را در تضاد با علوم اهل بیت می بینند؟

هوالعلیم

بنده نیز همین سؤال را دارم و تا کنون پاسخی مستدلّ برای آن نشنیده ام.

پرسش: فلسفه و حکمت به چه معناست

کد: 2200گروه: حکمت وفلسفه
سلام عليكم آيا فلسفه و حكمت به يك معني هستند؟ يا اينكه فلسفه شاخه اي از حكمت است ؟ اگر يكي باشند وقتي مي گوييم خدا حكيم است يعني خدا فيلسوف است ؟ منظور از فلسفه اسلامي چيست ؟ با توجه به اينكه فلسفه از يونان است، آيا فلسفه غير اسلامي هم هست؟ به چه معني؟ آيا فلسفه صدرايي متضمّن مبحاث اقتصادي اجتماعي و فرهنگي جامعه نيز مي باشد؟ متشكرم
هوالعلیم
حکمت به معنای اطّلاع و دانائی بر حقائق وجود است و به مجموعه ای که انسان را به این مرتبه می رساند فلسفه می گویند. پس اطلاق فیلسوف بر خداوند از این جهت صحیح نیست زیرا خداوند اصل و ریشه اشیاء و وجود است نه اینکه واجد این مجموعه و از قواعد باشد . و امّا فرق بین فلسفه اسلامی با یونانی صرفا تغییرات و اصلاحاتی است که فلاسفه اسلامی پس از ورود فلسفه یونان در آن اعمال کردند. مانند فلسفۀ غرب که شرائط خاصّ خودش را دارد. و امّا مسائل سیاسی و اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی ارتباطی به فلسفه ندارد و در علم خاصّ خود بحث می شوند. گر چه از مبانی فلسفی می توان به پاره ای از این امور در قالب کلّی دسترسی پیدا نمود.
پرسش: توجیه مذمت فلسفه در لسان روایات

کد: 2189گروه: حکمت وفلسفه
حضرتعالي كه استاد فلسفه هستيد با اين رواياتي كه مذمت فلسفه كرده است چگونه كنار مي آييد؟ و آنها را توجيه مي كنيد؟
از جمله روايات آنكه در مستدرك وسائل از امام حسن عسگري در احوال مردم در آخر الزمان آمده است : علماؤهم شرار خلق اللَه علي وجه الارض يميلون الي فلسفه و التصوف
و روايات ديگر ...
هوالعلیم
فلسفه به معنای پرده برداشتن از رمز و راز هستی بر اساس برهان
.
چه مانعی دارد؟ مگر در قرآن دعوت به تدبّر در خلقت آسمانها نشده است وبرهان صدّیقین بر وحدت صانع در آیات اقامه نشده است؟ و این همه روایاتی که حل آنها جز با براهین فلسفی میسّر نمی باشد، وجود ندارند؟ اگر با فلسفه و برهان وحدت صانع شبهه ابن کمونه و امثال آن بر طرف شود با کدام فرع فقهی می توان به حلّ این معضلات پرداخت.
فلسفه و تصوفی که مورد مذمّت رهبران شرع قرار گرفته است آن مطالبی است که عدّه ای آنها را مقابل مبانی شریعت قرار می دهند و روح تعبّد و انقیاد را در قبال شرع انور از بین می برند و برای خود دکان و دستگاه درست می کنند.