پرسش و پاسخ های مربوط به موسیقی

تعداد: 4
پرسش: ورزش کردن در باشگاهی که موسیقی پخش می کند

کد: 2320گروه: احکام
با عرض سلام ورزش كردن در باشگاهي كه در آن موسيقي پخش مي شود در صورتي كه ما مطلب ديگري مثل قرآن را گوش دهيم چه حكمي دارد؟
هوالعلیم
اشکال دارد.
پرسش: موسیقی و سماع

کد: 2121گروه: اخلاق وعرفان
با سلام و عرض خسته نباشید شما همه انواع موسیقی را حرام می دانید و گفته اید که موسیقی حلال نداریم از طرفی هم شما و هم علامه طهرانی و حاج سید هاشم حداد و آیت اللَه قاضی مولانا جلال الدین رومی را عارف کامل می دانید در تمامی تذکره ها و شرح حال مولانا وی را اهل رقص وسماع و عاشق صدای نی و دف میدانند و گفته شده که وی ساعتها با نوای نی و دف سماع می رفته و خود مولانا در دیوان غزلیات شمس بارها در اشعارش عشق خود به نوای نی و دف و سماع را متذکر شده حال سؤال اینجاست اگر موسیقی مطلقا حرام است چگونه سالکی مثل مولانا با انجام فعل حرام مراتب سلوک را طی می کند و به کمال می رسد؟
هوالعلیم
سماع و حرکات و حالاتی که برای شاگردان مولانا بوده است در حالت بیخودی و غیر ارادی بوده است چنانچه برای بعضی از شاگردان مرحوم والد نیز مشاهده می شده است و این غیر از حالت اختیار و ارادی است!
و امّا مسئله نی و دف وجود این دو در اشعار مولانا و غیر مولانا از باب استعاره و تمثیل است! نه وجود حقیقی و خارجی چنانچه شیخ بهائی در نخستین اشعارعراقی فرموده است: چه شعر که مطرب آید بصدای چنگ و دفّ و نی .....
البتّه در مورد حرمت نی بین اهل فنّ و نظر اختلاف است.
پرسش: اقتدا به امام جماعت

کد: 1870گروه: احکام
بسم اللَه الرحمن الرحیم.سلام علیکم،اگر امام جماعتی موسیقی هایی که تلویزیون ایران پخش می کند را گوش دهد وبنا را به اینکه جمهوری اسلامی آن را تائید نموده گذاشته و به همین جهت گوش می هد آیا جایز است پشت سر او نماز خواند؟

هوالعلیم


موسیقی از موضوعات فقهیّه است واظهار نظر در مسایل فقهی بر عهدۀ شخص مجتهد فقیه می باشد. اگر چنانچه از شخص ولی فقیه حکم و فتوائی مبنی بر جواز استماع و استفاده موسیقی و آلات موسیقی رسیده باشد در این صورت مسئله متفاوت خواهد بود ولی چنین مطلبی تاکنون شنیده نشده است.

پرسش: کثیر الشک

کد: 1818گروه: احکام
باسلام آیا در قرآن درخصوص موسیقی و حرام یا حلال بودن آن آیه ای وجوددارد ؟ لطفا ذکر نمائید باتشکر

هو العالم

البته به لفظ موسیقی در قرآن آیه ای وجود ندارد ولی برخی از روایات مقصود از آیه شریفه: و اجتنبوا قول الزّور را در روایات موسیقی دانسته اند. لازم به ذکر اینکه: قرآن کریم کتاب احکام نیست بلکه کتابی است جامع که به عقاید و اصول اخلاقی و اندرز و انذار و اصل و ریشه مباتی معرفتی در راستای تصحیح افکار و تنویر قلوب و صفاء باطن و سیر بسوی حقیقت توحید و عرفان حضرت حق پرداخته است و نیز در ضمن به بعضی از کلیّات تکلیفیّه اشاراتی دارد که توسّط ائمّه معصومین علیهم السّلام به تفصیل و بیان آمده است بنابراین انسان نباید از قرآن توقع یک رساله عملیّه را داشته باشد