پدیدآورگروه علمی
گروه اخلاق و حکمت و عرفان
توضیحات
ماه مبارک رمضان در سیره معصومین و اولیای الهی جایگاه ویژه ای داشته که در استقبال از آن و بدرقه آن مشهود است. و به خاطر مواهب و نعمت هایی که از ناحیه خداوند متعال در این ماه به بندگان می رسد؛ بزرگان و اولیای الهی اکیداً به حفظ حالات این ماه توصیه می نمودند؛ لذا برای ادای شکر و حفظ آثار این ماه الهی، دستورالعمل هایی رسیده که این حالات معنوی را تداوم ببخشد. ان شاءالله تعالی
هوالعليم
دستورالعمل اولیای الهی برای بعد از ماه رمضان
برگرفته از کتاب «جلوههای معرفت»
حضرت آیة اللّه الحاج سيّد محمد محسن حسينی تهرانی
قدّس اللّه سرّه
بسم الله الرّحمن الرّحيم
الحدلله رب العالمین
و صلی الله علی محمد و آله الطاهرین
و لعنَةُ اللهِ على أعدائهِم اجمعین
تفاوت ضیافت ماه مبارک رمضان با سایر ضیافتها
ماه رمضان، ماه ضیافت الهی بود؛ ضیافتی که بهعکس سایر ضیافتها که قلب انسان در آن ضیافتها مکدّر میشود؛ چون در آن ضیافتها غیبت است، در آن ضیافتها تهمت است، در آن ضیافتها ذکر غیر خدا است، در آن ضیافتها مجالس لهو و لعب و کدورت و ظلمت و استمتاع و تمتع از تمتعات ظاهری و امتعۀ دنیوی است، اما این ضیافت [رمضان]، ضیافت گرسنگی است، در این ضیافت از متاع دنیا خبری نیست، چون ضیافت الهی است.
یک ماه گذشت! ماهی که «کانَ رسولُ الله یَدأبُ فی صیامِه و قیامِه فی لَیالیه و أیامه»؛1 رسول خدا در این ماه خود را به تعب میانداخت، در صیام و در قیام جدّیت به خرج میداد، برای اینکه یک چیزی میفهمید و یک چیزی ادراک میکرد تا از آن ضیافت بیشتر قسمت ببرد و بیشتر نصیبش بشود!
ادای شکر توسّط بزرگان بعد از اتمام ماه مبارک رمضان و زیارت مشاهد مشرفه
این یک ماه گذشت. ما امروز [عید فطر] را عید میگیریم. عید یعنی از امتحان و از آن تجربه سر فراز بیرون آمدن. بزرگان امروز را عید میگرفتند و برای اداء شکر به اماکن متبرّکه مشرّف میشدند.2
ما هم به تأسّی از آنها باید به اماکن متبرّکه مشرّف بشویم؛ آن کسانی که در مشهد هستند به زیارت حضرت علی بن موسی الرضا علیهما السّلام، آن کسانی که در قم هستند به زیارت حضرت معصومه سلام الله علیها و آن کسانی که در طهران هستند به زیارت حضرت عبدالعظیم علیه السّلام مشرّف بشوند و برای کسی که مقدور است هر سه یا هر دو را زیارت کند.
علیٰ أیّ حال، این ادای شکر به تأسّی از آنها برای ما لازم است. یعنی خدایا، ما داریم شکر تو را بجا میآوریم که ما را از دنیا نبردی و موفّق به اداء عبادت در این ماه کردی. اگر ما سال قبل از دنیا میرفتیم، یکهمچنین ماه رمضانی از ما فوت میشد، این شکر دارد! خدایا ما را موفّق کردی که در این ماه برای ما تحوّلی پیدا بشود.3
امام زمان، حقیقت عبادات و نحوه تشکر از حضرت
همانطوریکه بزرگان فرمودهاند، امروز روز بسیار مهمی است و متعلق به امام زمان علیه السّلام است و باید در امروز بیش از همهچیز برای سلامتی و صحت و عافیت و مسرّت و ابتهاج و تعجیل در ظهور آن حضرت دعا کنیم.
فلذا باید امروز برای سلامتی آن حضرت دعا کرد، باید در امروز برای صحت و سلامتی آن حضرت و تعجیل در ظهور صدقه داد و همانطوریکه رسم بزرگان و اولیای الهی است، به شکرانۀ این مهمانی پروردگار و حضور در ضیافت الهی باید انسان تشکر خودش را از صاحب مقام ولایت ابراز کند. چطوری ابراز کنیم؟ به زیارت مقابر مقدّسه باید برویم. فرض کنید اگر کسی در جایی هست که امام است، مانند مشهد، البته باید امروز به زیارت امام علیه السّلام برود. اگر در جایی دیگر است از امامزادهها مانند حضرت معصومه سلام الله علیها یا حضرت عبدالعظیم حسنی در شهر ری که امام علیه السّلام فرمود: «مَن زارَ عبدَالعظیم برِیّ کمَن زارَ الحُسینَ بکربلاء.»1 عجیب است! این نشان میدهد اینها همه در یک خط هستند و اینها همه در یک مسیرند.
آنهایی که در طهران هستند باید به زیارت حضرت عبدالعظیم بروند، آنهایی که در قم هستند به زیارت حضرت معصومه و همینطور قبور سایر اولیای الهی که در همین قم هم موجود است. یا اینکه فرض کنید افرادی که در اصفهان هستند، در قبور آنجا هم امامزادگان معتبر و بسیار موجه هست، حضرت سیدمحمد، حتّی در تختفولاد اولیای الهی هست.
اینها همه تشکر از امام زمان دارد دیگر. این تشکر و شکرانه این است که انسان با حرکت خودش برود و خود را بر این مسیر و بر این مکتب عرضه بدارد. اولیای الهی همین کار را میکردند. مگر مرحوم آقا نمیفرمودند که بعد از ماه رمضان دأب و دَیدَن مرحوم آقای حداد ـ رضوان الله علیهما ـ این بود که به زیارت ائمّه میرفتند، به زیارت اولاد ائمّه میرفتند، در شهرها، در دهات، در قصبات؟!2 اینها همه برای تشکر بود دیگر، برای شکرگزاری و استفادۀ بیشتر و استفاضۀ بیشتر. و چون سنت اولیای الهی حجت است، لذا ما هم باید از این سنت اولیای الهی تبعیّت کنیم.3
توصیه علامه طهرانی برای بعد از ماه مبارک رمضان
مرحوم آقا ـ رضوان الله علیه ـ میفرمودند: «خیال نکنید که ماه رمضان تمام شده است، باید ماه رمضان را ادامه بدهید!» حالا نهتنها با روزه گرفتن که البته روزه گرفتن هم خیلی خوب است، ولی حالتان را ادامه بدهید، این سبُکیای را که بهدست آوردهاید استمرار بدهید، در اختلاط با افراد و صحبت با هر کسی این حال را از دست ندهید، در هجوم بر أمتعۀ ظاهری این حالتان را از دست ندهید، هرچه میتوانید سعی کنید و کاری انجام بدهید که این حال و این صفا و این انبساط و این تجرّدتان ادامه پیدا کند.
ألا و إنّ لِربّکم فی أیّام دَهرکُم نَفحات، ألا فتَعرّضوا لها و لا تَعرَّضوا عنها!1
خداوند در طول سال ایّامی را برای انجذاب و دعوت عبادش بهسوی خود بر سایر ایّام ترجیح داده است، ماه رمضان یکی از آن ایّام است. ایّام دیگری را هم در پیش داریم. انسان باید هر وقتی و هر موقعی را غنیمت بشمارد.
در همین ادعیهای که برای قنوت نماز عید بود میخواندیم:
أسئلُک بحقّ هذا الیومِ الّذی جَعلتَه للمُسلمینَ عیدًا و لمحمّدٍ صلّی الله علیه و آله ذُخرًا و شَرفًا [و کرامةً] و مَزیدًا؛ «[از تو میخواهم به حقّ این روزی که] برای مسلمین عید قرار دادی [و برای پیامبرت] ذُخر و مایۀ ذخیره و موجب شرافت و مزید برکات و نعمات قرار دادی!»
این را بدانیم که اگر خداوند به هر کدام از ما عنایتی داشته باشد، آن عنایت اول از ناحیۀ رسول خدا میآید و بهاندازۀ یک سرسوزنی نه خودمان قابلیت آن عنایت را داریم و نه از ناحیۀ غیر رسول خدا میآید، لذا توصیۀ مرحوم آقا به شاگردانشان این بود که هر وقت میخواهید هر عملی را انجام بدهید ثوابش را برای رسول خدا اهدا کنید؛ قرآن میخوانید برای رسول خدا، نماز میخوانید برای رسول خدا، طواف انجام میدهید برای رسول خدا! شما برای رسول خدا انجام بدهید، به ائمه هم میرسد، به اموات میرسد، به احیا میرسد، به اولیا میرسد، ولی شما فقط و فقط او را مدّ نظر قرار بدهید، چون اصل و حقیقت او است!2
چگونگی حفظ آثار ماه مبارک رمضان در سایر ایام
ماه رمضان گذشت! ماهی که ماه خیر و برکت بود. اولیا و عرفا و بزرگان همه بهدنبال این ماه بودند؛ ماه رجب و شعبان را برای رسیدن به این ماه در مراقبه و تزکیه گذراندند تا بتوانند درک کنند. کلمات ائمّه علیهم السّلام هم گویای این مسئله است.1 امام سجاد علیه السّلام در صحیفه سجّادیّه دربارۀ این ماه میفرماید ـ اصلاً به ماه خطاب میکند ـ:
السّلامُ عَلَیکَ مِن ناصِرٍ أعانَ عَلَی الشَّیطان؛ «سلام بر تو ای ماهی که باعث إعانه و غلبه بر شیطان شدی (حضور ما در این ماه باعث شد که بر شیطان غلبه کنیم).»
[و صاحِبٍ] سَهَّلَ سُبُلَ الإحسان؛ «و راههای سلام را تو تسهیل کردی.»
بعد حضرت میفرمایند: خدایا، فقط مرا در این ماه متوقف نکن؛ شهور و ایّام را مانند این ماه قرار بده!2
لذا ما باید سعی کنیم آثار این ماه را در خودمان استمرار ببخشیم. آنچه در این ماه مورد نهی قرار گرفته است، ادامه بدهیم. در این ماه خواهی نخواهی کم صحبت میکردیم؛ فکرمان را به مسائل جانبی کم جولان میدادیم، از مطالب روزمره و مورد ابتلای مردم دوری میگزیدیم، غذا کم میخوردیم، از غیبت و تهمت و اینها آنچنانکه در غیر از این ایّام ممکن بود واقع بشویم در این ماه محدودیت پیدا کردیم، و در وجود خود احساس نوعی تجرّد و تقرّب و بهاء را مییافتیم. این خصوصیّات را باید ادامه بدهیم.
امام صادق علیه السّلام میفرمایند که رسول خدا فرمود: «أُفٍّ لرَجُلٍ لا َجعل یَومًا لمعاهدةِ نَفْسِه!»3 یا در بعضی روایات، [بهجای «یَومًا»] «فی کلِّ جُمعةٍ»4 است. بسیار زشت و ناپسند است آن مردی که در هفته یک روز [یا] روز جمعه را برای رسیدن و حسابرسی به کارهای خودش قرار ندهد! بنشیند فکر کند، فکر کند که در این هفته چه کرده، چه کارش بد بوده، چه کارش خوب بوده است و برای هفته بعد تصمیم بگیرد.
تأثیر تداوم حال روزه در نفس
این مسائلی است که بزرگان نسبت به این مسائل تذکر میدادند. پس بنابراین بهتر است که آثار این ماه را ادامه بدهیم. بعد از این، اینطور نباشد دیگر روزه را فراموش کنیم! بگذاریم آن حالات روزه باقی باشد؛ حداقل هفتهای یک روز روزه را استمرار ببخشیم. اگر نه، همان ماهی سه روز را که گفتهاند، آن ماهی سه روز، روزه را ادامه بدهیم. قرائت قرآن را در سایر ایّام ادامه بدهیم. کم صحبت کردن را عادت خود قرار بدهیم. تفکر صحیح و تخیل را برای خلاصی و رهایی خود و عدم گرفتاری نفسِ ما و تجرّدِ ما بهعنوان یک برنامه برای خود قرار بدهیم.
خلاصه، این حال و هوایی را که در ماه مبارک نصیب ما شده است، هرچه بیشتر بتوانیم استمرار ببخشیم و از این میهمان جدید الورود در قلب و نفس، به بهترین نحو بتوانیم پذیرایی کنیم، این آثار بیشتر در نفس تثبیت خواهد شد.1
لزوم مراقبه از آثار ماه رمضان به مانند حج
علیٰکلّحال ماه رمضانی گذشت و روزه گرفتیم و در این ماه خداوند متعال توفیق داد که مقداری ـ حالا نمیگوییم بالکلّیة ـ از آن توجه در این ماه برای ما اضافه شد و از اعمال و کرداری که در سایر ماهها انجام میدهیم و لغزش و خطا در این ماه کمتر از ما سر زد.
آثار رحمت پروردگار و نورانیّت این ماه در چهرهها مشهود و ظاهر است. سعی کنیم این آثار و این برکاتی که بهواسطۀ این ماه بر ما نازل شده است، استمرار پیدا کند و به همین کیفیّت نگذاریم زود از دست برود. اشتغالات به دنیا نگذارد که این مطالبی که دراین ماه بهدست آوردهایم، زود از ما گرفته بشود. با خود، این حال را ادامه بدهیم؛ هرچه بیشتر میتوانیم به همین وضعیت ادامه بدهیم.
من یک وقتی به رفقا میگفتم: من نمیدانم چرا خدا ماه رمضان را یک ماه در سال قرار داده است؟ چرا سه ماه یا چهار ماه قرار نداده است؟ یا چرا هر دو ماه یک مرتبه قرار نداده است؟
علیٰکلّحال این ماه آثاری دارد که برکاتش مشخص است. درست مانند فردی که به حج مشرف میشود، چطور وقتی که برمیگردد انسان او را با قبل از حج متفاوت میبیند! مرحوم آقا ـ رضوان الله علیه ـ میفرمودند:
کسانی که به حج مشرف میشوند به این زودی حالشان را از دست ندهند؛ سعی کنند همان حال و احوالی که در آنجا بود، با خودشان داشته باشند، در خودشان استمرار بدهند، در خودشان نگه دارند و نگذارند شواغل و مشاغل دنیوی ذهن و فکر آنها را مشغول کند و از آن حال و هوا بیندازد. نه، ادامه بدهند.
تداوم حالات معنوی با روزه
مسئلۀ ماه رمضان هم همینطور است. سعی کنید آن حال و هوا را ادامه بدهید. اگر میشود هفتهای یک بار روزه بگیرید و آنهایی که میتوانند هفتهای دوبار بگیرند. آنهایی که به سلامتیشان لطمه نمیخورد ادامه بدهند و هر سه چهار روزی یک روز را روزه بگیرند و به همان حال و هوای ماه رمضان باشند. طوری نمیشود و ضرر نمیکنند! بله، بزرگانی بودند ماهها روزه میگرفتند. بعضی از افراد را نقل میکنند در تمام طول سال روزه میگرفتند. رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم ماه رجب و شعبان و رمضان، این سه ماه را به هم وصل میکرد.1 هفتهها میشد که حضرت روزه میگرفتند و در ماههای مختلف، روزهای متمادی را روزه میگرفتند.2
این برای چه بود و جهتش چه بود؟ چه لذتی احساس میشد که این مسئله استمرار پیدا میکرد؟ اینها برکاتی است که خداوند متعال این برکات را در این زمینهها برای ما میآورد. این برکات در خوردن پیدا نمیشود، این برکات در مجالستهای مختلف گیر انسان نمیآید، این برکات در ارتباطات مختلف و در مسائل روزمرّه برای انسان پیدا نمیشود و بهدست نمیآید! چه اشکال دارد هفتهای یک روز انسان روزه بگیرد یا هفتهای دو روز را روزه بگیرد؟! اگر برای سلامتی او [ضرر ندارد و] ضعف برای او پیدا نمیشود، چه ایرادی دارد؟! خیلی خوب است! پس باید سعی کنیم که این حال و هوایی که خداوند متعال بهواسطۀ این روزه و شهر مبارک برای ما قرار داده است، مصون و محفوظ بماند!3
اللهم صل علی محمد و آل محمد