گروه پرسشاعتقادات
کدرهگیری 161
تاریخ ثبت 1439/02/15
آیت‌اللَه سید محمدمحسن حسینی طهرانی

مراتب امامت


رسيدن به مقام امامت محال است . از طرفي در برخي روايات آمده است كه انسان با عروج به مقامات والا، مي‏تواند به خداوند امر و نهي كند؛ آيا رسيدن به اين درجه، از مقام امامت كمتر است ؟
هوالعلیم
مقام امامت چنانچه از آیات قرآن استفاده می شود جنبه راهنمائی بشر بسوی کمال و سعادت او است چنانچه می فرماید : وَ جَعَلْناهُمْ أَئِمَّةً يَهْدُونَ بِأَمْرِنا و در این سمت جمیع انبیاء الهی و ائمه معصومین علیهم السلام اشتراک دارند و لذا هر کس که به این
مرتبت نایل شد می تواند اسوه قرار گیرد و امر و نهی او مشروع و لازم الاجرا خواهد بود و این منزلت منافاتی با اختلاف درجات انبیاء علیهم السلام ندارد . زیرا این مرتبه ناظر به اعمال و رفتار بندگان در قبال اوامر و نواهی خدای متعال خواهد بود ولی ممکن است که خود انبیاء در حقیقت امامت که می توان گفت از مقولۀ تشکیک در مراتب سعۀ وجودی و تجرّد نفسانی فرد است متفاوتند .
خدای متعال درباره حضرت ابراهیم علیه السلام در اواخر عمر او می فرماید : قالَ إِنِّي جاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِماماً و قطعاً حضرت ابراهیم قبل از این مرتبت پیامبر بوده است و حتی از انبیاءاولوالعزم هم بوده است ولی این مرتبه از امامت بسیار بالاتر از امامتی است که در آیه شریفه برای همه انبیاء قرار داده شده است.
و امّا امامت ائمه معصومینعلیهم السلام از تمامی مراتب امامت بالاتر استو پاره ای از افراد به واسطه عنایت پروردگار می توانند به عرفان کامل امام معصوم علیه السلام نایل شوند و در تحت ولایت او قرار گیرند و در این صورت امام علیه السلام برای همیشه امام آنها خواهد بود .