پرسش: سیر مطالعاتی کتب علامه طهرانی

کد: 2334گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم
سیر مطالعاتی پیش‌نهادیتا‌ن برای کتب حضرت علامه طهرانی رحمةاللَه علیه چه‌گونه است؟ به ترتیب از چه کتابی شروع کرده و به چه ترتیب مطالعه را پی‌گیری کنم؟
سؤال دیگر این‌که به نظرتان چه پیش‌نیازهایی برای درک بهتر مجموعه‌ کتاب‌ها لازم است؟ منظورم زبان عربی، منطق، فلسفه و ... است.
ممنون و متشکر
هو العالم
سیر خاصی را بنده هیچ گاه پیشنهاد نکرده ام ، البته بهتر است از کتابهای سهل و آسان تر شروع کنید و در مورد مطالبی که احتیاج به مطالعات وسیع تری دارد و طبعا ضرورتی ندارد ذهن خود را مشغول نکنید، به سایر مطالب بپردازید.
پرسش: جلسات خدا شناسی

کد: 2323گروه: اعتقادات
سلام
بسیار مشتاق در جلسات خدا شناسی و اصول عقاید که باعث ثابت و یقین قلبی من می شود شرکت کنم اگر امکان دارد آدرس چند جلسات را به من بدهید
هوالعلیم. بنده اطلاعی ندارم.
پرسش: چرا نام امیر المومنین علیه السلام در قرآن نیامده است؟

کد: 2322گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم؛ با عرض ادب و احترام طالب پاسخ سؤال زیر هستم:
1 این که حضرت عالی فرموده اید که امیرالمومنین علی علیه السلام باطن قرآن و ولایت است و به همین جهت نام ایشان در قرآن نیامده است، یک ادعاست. مستند و دلیل این ادعا چه می باشد؟
2 آیا سجده بر آن طرفی از مهر که نوشته دارد صحیح است؟
3 آیا عبارت « یا کاشف الکرب عن وجه الحسین اکشف کربی بحق اخیک الحسین» خطاب به حضرت ابالفضل العباس علیه السلام مروی و ماثوراست؟
4 سالک کیست؟ و چه کسی می تواند بگوید من سالک هستم؟
5 جمله ای از مرحوم حضرت علامه نقل شده است که ایشان فرموده اند: « هر کس می خواهد بداند که خداوند چقدر او را دوست دارد ببیند خود او چقدر همسرش را دوست دارد» آیا این جمله صحیح است؟ و اگر عبارت دیگری بوده است چه بوده است؟
6 استحباب غسل در نوروز و روایات آن حتی در عبارات علمای قدیم هم آمده است و حتی در لمعه هم یکی از اغسال مستحبه شمرده شده است آیا آنها هم خطا کرده اند؟ و حتی حکایتی از مرحوم سیدجمال گلپایگانی نقل شده که امام زمان علیه السلام در نوروز به ایشان عیدی داده اند.( ناقل واعظ محترم حجه الاسلام هاشمی نژاد بوده و ایشان از از قول فرزند مرحوم سیدجمال گلپایگانی نقل کرده اند)
با تشکر و دعای خیر برای حضرتعالی که راهگشای راه ما هستید. والسلام

هوالعلیم

انسان در نوشتار و گفتار خوبست سریع قضاوت نکند . جهل و نادانی ما نسبت به معارف بسیار بسیار بیشتر از آگاهی های ما است . جملۀ یک ادعا مفهوم سلبی دارد و بهتر است گفته شود دلیل بر این کلام چیست؟
به هر حال :از آیات قرآن شواهدی بر این مطلب است از جمله : قل كفى‏ باللَّه شهيداً بيني‏ و بينكم و من عنده علم الكتاب‏.که در روایات مقصود از (من عنده علم الكتاب) امیرالمؤمنین علیه السلام است.
و یا آیه : و كلَّ شيْ‏ءٍ أَحصيناه في‏ إِمام مبين. مقصود نفس امام معصوم علیه السلام است که متولی بر ملک و ملکوت است و این معنی در روایات بسیار آمده است.
ویا آیه : (إِنَّما ولِيُّكم اللَّهُ)که در روایات به امیرالمؤمنین علیه السلام تعبیر شده است وغیره. وهمچنین کلام آن حضرت که من قرآن ناطق هستم در جنگ صفین و در غیر آن و نیز روایات از ائمه علیهم السلام در این باب.
2 اشكال ندارد.
3 اين منقول از بزرگان است.
4 كسي است كه تمام روش و منهج خود را بر اساس رضاي الهي تنظيم كرده است.
5 نخير صحيح نيست.و ايشان مي فرمودند:به هر اندازه كه انسان به همسر خود محبت داشته باشد موجب رضاي خدا و حضور خدا را در بيت خود فراهم كرده است.
6 بله غسل دارد. و اين غسل بواسطه ورود در سال جديد و طهارت انسان است و اين حكايت غلط است و مرحوم سيد جمال شديدا با اعتقاد به عيد بودن مخالف بودند.

پرسش: لعن افراد منحط

کد: 2302گروه: اعتقادات
از دید اولیای الهی وقتی صحبت افراد منحط به ذهن میرسد، انسان باید آنها را لعنت کند؟
هوالعلیم
لزومی ندارد.
پرسش: اولویت زیارت حضرت معصومه سلام اللَه علیها نسبت به مسجد جمکران

کد: 2281گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرّحمن الرّحیم
خدمت آیة اللَه طهرانی سلام علیکم
1 آیا حضرت معصومه سلام اللَه علیها ولی کامل خدا بوده اند؟ اسفار اربعه خود را تکمیل نموده بودند؟
2 آیا حضرت معصومه سلام اللَه علیها ازدواج کرده و همسر و اولاد داشته اند؟
3 حضرت عبدالعظیم حسنی و سایر امامزادگان مشهور که در کتب تاریخ نام آنها به بزرگی برده می شود چه نسبتی با مقام ولایت داشته اند؟
4 رفتن به جمکران در شبهای چهارشنبه آیا سند و موضوعیت دارد؟ کسانی هستند که شبهای چهارشنبه با این دلیل که مقام امام زمان علیه السلام بالاتر است مستقیما از تهران و شهرستانها به جمکران می روند و به حرم حضرت معصومه سلام اللَه علیها مشرف نمی شوند. آیا عمل آنها صحیح است؟
هوالعلیم
1 خدا عالم است.
2 خیر.
3 همه از بزرگان و راه رفته می باشند.
4 صد در صد عمل آنها باطل است. برای آمدن به قم فقط و فقط باید به نیت زیارت بی بی حضرت معصومه علیها السلام باشد.
پرسش: قرائت فاتحه براي ائمه و بزرگان

کد: 2279گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت حضرت آقای طهرانی ؛ خواهشمندم سؤالات زیر را پاسخ بگویید:
1 آیا به هنگام زیارت یکی از ائمه علیهم السلام و یا اولیاء مثل حضرت معصومه و یا حضرت عبدالعظیم سلام اللَه علیهما ، برای آنها فاتحه بخوانیم؟ اگر به قصد قرآن باشد چطور؟
2 آیا می توان گوسفند را در شب ذبح نمود؟
3 شرکت در مراسم ارتحال هفتم و چهلم و یا سالگرد اموات فامیل و یا دیگران چه حکمی دارد؟
4 آیا اعتقاد به ایام و اوقات سعد و نحس درست است ؟ مانند قمر در عقرب که حتی در روایات هم آمده است؟ از کجا بدانیم که اوقات سعد هستند و یا نحس ؟ و چگونه باید راعایت کنیم تا مشمول نحوست آن نشویم؟
5 احترام به سادات چگونه باید باشد ؟ آیا هر سیدی را باید احترام کرد ؟ اگر آن سید اهل معصیت و یا اینکه اعمال ناشایستی انجام بدهد چطور ؟ قهر با سید گناه دارد ؟
هوالعلیم
1 معمولاً قرائت فاتحه برای اموات با نیت انقطاع آنها از دنیا توأم می باشد و بدین لحاظ صحیح نیست که انسان برای معصومین و اولیای خدا به این قصد فاتحه بخواند ولی اگر آنها را حیّ و زنده بدانیم و صرفاً جهت اهداء ثواب قرآن قرائت فاتحه کنیم اشکالی ندارد .
2 کراهت دارد.
3 مراسم چهلم از آنجا که مختص سید الشهداء علیه السلام است اشکال دارد و اما هفتم و سالگرد بهتر است انجام نشود . سنت رسول خدا فقط 3 روز بوده است و ما باید آداب و رسوم مخالف با سنّت را کنار بگذاریم و از پیش خود کم و زیاد نکنیم و به صرف بهانه تکریم اموات و اهداء ثواب از حدود سنن و آداب ترسیم شده و تبیین شده در اسلام پا فراتر نگذاریم .
4 اینها صحّت ندارد . و در صورت شکّ و تردید صدقه بدهیم ، ، بلی نسبت به ازدواج بهتر است رعایت این نکته بشود و در برخی از تقویم ها منازل برج ها ذکر شده است .
5 احترام سید به خاطر انتساب او باشد نه شخص او و اگر فردی خلافکار است باید مثل دیگران با او برخورد شود.
پرسش: استقامت در را ه طلبگی

کد: 2275گروه: اعتقادات
سلام علیکم؛
بنده طلبه معمم و ساکن قم هستم ولی هر ماه یکبار به تهران می روم. یکبار که کنار خیابان ایستاده بودم تا سوار ماشین شوم. مردم تهران انگار یک موجود فضایی دیده اند از بس که به من نگاه کردند. یک راننده ای آمد و با توهین و تمسخر گفت: ... ؛ آنقدر دلم شکست که خدا می داند. آیا او به شخص من این کلام ناپسند را گفته است یا به لباس پیامبر؟ آیا من می توانم برای رفتن به تهران لباس خودم را عوض کنم و لباس عادی بپوشم تا دیگران متعرض من نشوند؟
هوالعلیم
الّذین قالوا ربّنا اللَه ثمّ استقاموا تتنزّل علیهم الملئکة أن لا تخافوا و لا تحزنوا و أبشروا بالجنّة التی کنتم توعدون.
پرسش: جزا و پاداش سادات

کد: 2274گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم آیا این کلام صحیح است که گناهان سیدها 2برابر مجازات و طاعات آنها 2برابر پاداش دارد؟ با تشکر فراوان
هوالعلیم
چنین مطلبی از بزرگان نقل نشده است.
پرسش: اولویّت زیارت بارگاه حضرت معصومه بر مسجد جمکران

کد: 2259گروه: اعتقادات
سلام عليكم. احتراماً باستحضار مي‌رساند اخيراً در برخي سايت‌ها، مصاحبه‌هايي انجام شده است مبني بر اينكه مسجد مقدس جمكران مانند بقيه مساجد است و هيچ تقدس خاصي ندارد. اين اقدام انجام‌شده كه در آستانه نيمه شعبان المعظم ميلاد موفور السرور حضرت امام زمان عليه السلام احتمالاً با هدف كمرنگ‌تر كردن مراسم نيمه شعبان انجام شده است، ‌ما را بر آن كرد تا با استفتاء از حضرتعالي، نظر مباركتان را نسبت به اعتبار اين مسجد جويا شويم؟ با احترام
هوالعلیم
البتّه مسجد جمکران به جهت انتساب به بقیّة اللَه الأعظم ارواحنا فداه دارای مزیّتی خاصّ می باشد امّا نکته مهمّ این است که خدای ناکرده اهتمام به زیارت آن؛ زیارت حضرت فاطمه معصومه سلام اللَه علیها را تحت الشّعاع قرار ندهد! هر چه هست زیارت آن بانوی معظّمه است و آن باید تحت الشّعاع زیارت حضرت واقع شود.
پرسش: نحوه برخورد با مدعیان ظهور امام زمان

کد: 2229گروه: اعتقادات
محضر استاد سید محسن تهرانی با سلام و احترام در یکی از سخنرانیهای شرح حدیث شریف بصری بنده فکر می کنم جنابعالی به طور غیر مستقیم فعالیت های علامه میر جهانی را زیر سؤال بردید خصوصا در خصوص داشتن علم کیمیا و تهیه کتاب نوائب الدهور در این خصوص بنده خواهان شنیدن نظرات جنابعالی هستم.
هو العالم
بنده چنانچه مستحضرید از شخص خاصّی اسم نبردم و معمولاً اسم نمی برم نظیر این افراد بسیار هستند انسان همیشه باید از مطلب به مطلوب برسد و بدنبال این نباشد که مصداق چه کسی و چه موردی هست، دنبال این مسئله رفتن چندان برای انسان نیست. بزرگان و اولیای الهی همیشه آن قسم اوّل را توصیه و ترغیب می فرمودند. تعیین مصداق و مشخّص کردن فرد خاص بطور کلّی صحیح نیست. بلی آنچه در سخنرانی راجع به اخبار افرادی درباره ظهور حضرت ولیعصر أرواحنا فداه و تاریخ آن و علامات آن شنیده اید همه صحیح و منطبق با واقع است و این بنده فقط اشاراتی به بعضی از سخنان داشته ام و همه مطالب را نگفتم، انسان باید از این مطالب راه خود را پیدا کند و صراط مستقیم و منهج و ممشای مکتب اهل بیت علیهم السّلام را باز شناسد و از بین راه های مختلف و مکاتب گوناگون آنرا که مرضی و مختار اولیاء الهی و عرفاء باللَه است انتخاب کند. انشاءاللَه موفق باشید.
پرسش: اثر وضعی شهادت درست برعلیه اشخاص

کد: 2213گروه: اعتقادات

سلام علیکم

حقیربه همراه یکی از دوستان به عنوان شاهد برعلیه یکی از طلاب حوزه علمیه به دادسرای ویژه روحانیت مراجعه نموده و سپس حکمی که صادر گردید منجربه اخذ تعهد و سوء سابقه برای ایشان در پرونده شان شد. باتوجه به اینکه بنده هیچگونه مطلب کذبی ننوشتم از محضرحضرتعالی تقاضا دارم که به این سؤال پاسخ دهید:که آیا این شهادتی که داده ام و راست هم بوده اثر وضعی بدی دارد و در آینده بر زندگی بنده تاثیر می گذارد یا خیر؟

هوالعلیم

اگر در اداء این شهادت طبق بنای شرع و رضای الهی اقدام کرده اید تأثیری نخواهد داشت.

پرسش: اثر وضعی افعال بر نفس

کد: 2212گروه: اعتقادات
سلام علیکم
اثر وضعی چیست ؟ و ایا اینکه میگویند جاهل به شراب هم اگر شراب بخورد مست میشود و این اثر وضعی انست صحیح است ؟ایا لقمه ای که حرام است و انسان نمیداند بر نفس انسان اثر میگذارد ؟

هو العلیم

اثر وضعی حالتی است که بواسطۀ انجام کاری برای انسان حاصل می شود مانند اداء نماز که موجب نورانیّت و انجام گناه که باعث کدورت نفس می گردد.جاهل اگر از روی عدم اطلاع به حکم، شراب بنوشد گرچه مست می شود ولی اثر وضعی که کدورت است برای او حاصل نمی شود وهمینطور لقمۀ حرام البته انسان باید فوراً پس از اطلاع اجتناب نموده ،توبه کند و در این صورت بر او باکی نخواهد بود.

پرسش: اثر وضعی اشیاء

کد: 2211گروه: اعتقادات
اثر وضعی چیست و آیا در همه جا عمل می کند و اگر یک نفر فکر کند که این شراب آب است آیا اثر وضعی دارد؟

هو العلیم

اگر شخص جاهل باشد تأثیر ندارد.

پرسش: ندای ملکوتی حضرت ابراهیم برای حج

کد: 2124گروه: اعتقادات
سلام. علامه تهرانی در کتاب معادشناسی جلد هفتم می فرماید که ندای ابراهیم علیه السلام برای دعوت مردم به حج ندای ملکوتی بود. هر کس یکبار لبیک گفته باشد یک بار به حج مشرف می شود و اگر دوبار، دوبار و همینطور. خیلی از کسانی هستند که خیلی دوست دارند بروند مکه اما یا پول و امکانات ندارند یا مستطیع نیستند. از طرفی خیلی از انسانهایی که واقعا صالح نیستند هر سال به مکه می روند آیا اینها به ندای ابراهیم علیه السلام لبیک گفته اند؟ خیلی از سنی های وهابی هم منزلشان در مکه است آنها چی؟
هوالعلیم
منظور حجّ مقبول است نه تفریح و اقتصاد!
پرسش: مفهوم توسل به ائمه اطهار

کد: 2107گروه: اعتقادات
سلام علیکم. می گوییم توسل به ائمه اطهار کنید یعنی چه؟ به چه شکل باید باشد که صحیح باشد؟
هوالعلیم
توسّل یعنی آنان را واسطه و شفیع قرار دهیم و از روح و نفس آنان برای سعادت و فلاح نیرو بگیریم.
پرسش: معنای لعن

کد: 2101گروه: اعتقادات
لعن به چه معناست و ارتقاء درجه ایمانی انسان به لعن بستگی دارد یا نه؟ و چگونه باید لعنت کنیم؟
هو العالم
لعن به معنای دورباش از رحمت الهی است. بطور کلّی در جهت گیری اعتقادی انسان، دو عنصر مهمّ نقش اصلی را دارند اوّل: عشق و علاقه نسبت به مکتب و شخصی که مکتب به او منتسب است، دوّم: عدم تمایل قلبی و نفور نسبت به مخالف مکتب و اعتقادات مباین و مقابل آن. طبیعی است اعتقاد به راه و یا فردی که متولّی آن مسیر و مکتب است بدون یکی از این دو اصل مطلب را ناتمام و ناقص می گرداند و لذا دو اصل تولّی و تبرّی در فروع دین تشریع شده است و این یک مسأله فطری و عقلانی است. درقرآن کریم نیز نسبت به مکتب و اولیای دین و در نهایت ذات پروردگار این علاقه و عشق وبرتری بسیار آمده و همینطور اظهار برائت از مخالفین چه مشرکین و چه غیر آنان و لعن و دورباش نیز بسیار است و نیز در مکتب اهل بیت علیهم السّلام به این دو اصل بسیار تأکید شده است. بنابراین در همه موارد که پای اعتقاد و یک باور دینی در زندگی انسان به میان می آید انسان ناچار باید از این دو اصل پیروی نموده تا قدم خود را در این راستا ثابت تر و پایدار تر بگرداند.
پرسش: معنای شرک

کد: 2099گروه: اعتقادات
شرک یعنی چه؟ چگونه از شرک رهائی یابیم تا مصداق آیه مبارکه « لا تشرک باللَه ان الشرک لظلم عظیم » سوره لقمان آیه 13 نبوده باشیم ؟
هو العالم
شرک در مقابل توحید بمعنای شرکت مؤثر و سببی در محاذات اراده و مشیّت پروردگار و در عرض آن، بخلاف توحید که انحصار اراده و مشیّت را در ذات خدا دانستن است و این اراده در نزول اسماء و صفات در عالم اعیان و شهادت تحقق می یابد. در دیدگاه توحید و عرفان هیچ اراده و مشیّتی در مقابل خواست و اختیار حضرت حقّ نمی تواند عرض اندام نماید و تمام خواستها و اراده ها در طول خواست و اراده حضرت حقّ است نه در عرض آن، و لهذا انتساب حوادث و قضایا چه بصورت کلّی و چه بصورت جزئی به اراده و مشیّت پروردگار بر می گردد و این مسئله هیچ منافاتی با اختیار مکلّف در انجام تکلیف ندارد، زیرا او مقهور و مجبور اراده حقّ نیست، بلکه نفس اختیار او فعل حقّ است در او ظهور و تجلّی یافته است. و امّا شرک بمعنای اینست که در سلسله طولیّه علل و معلولات، علّتی و سببی جدای از سیر سلسله علل بدون انتساب به ذات احدیّت در ایجاد و یا اعدام حادثه ای دخالت داشته باشد. بنابر این تصوّر و تخیّل این معنی بمعنای شریک و انباز قرار دادن غیر ذات پروردگار است با حضور حضرت حقّ در ظهور حوادث و قضایا
پرسش: معنای تقیّه

کد: 2097گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم سلام علیکم، معني تقيه چيست و چه كساني ميتوانند تقيه را انجام دهند؟برای حفظ زندگی شما تقیه را صلاح میدانید؟
هوالعلیم
تقیّه به معنای پایداری بر اعتقاد و عدم پذیرش انحراف به واسطه کتمان آن از فرد و یا جریان سلطه است.
پرسش: مجازات مؤمنین

کد: 2085گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم معادشناسی ج3 ص 239: " اگر مومن نیز کردارش ناپسند باشد، در برزخ گوشمالی خواهد شد". 1 منظور از کردار ناپسند برای مومن چیست؟ 2 آیا چه با عناد و چه بی عناد هر دو منظور است؟ 3 آیا مومن، باعناد هم کار ناپسند میکند؟ 4 شرک خفی(موثر دانستن اسباب و علل و غفلت از مسبب الاسباب) هم جزء کردار ناپسند مومن است؟ لطفا بنده را در این مسائل روشن بفرمایید.
با تشکر فراوان
هوالعلیم
کردار ناپسند یعنی عملی که برخلاف رضای خدا باشد حال هر چه می خواهد باشد.
پرسش: کیفیت معرفت حیوانات

کد: 2081گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیم با توجه به اینکه اسب امام حسین علیه السلام در روز عاشورا بعد از شهادت حضرت سیدالشهدا علیه السلام صورت خود را به خون حضرت خضاب کرد سپس به سمت خیمه ها آمد و اهل بیت هر کدام به زبان خود با این حیوان صبحت کردند سپس حیوان به پشت خیمه ها رفت آنقدر سر خود را به زمین کوبید تا جان داد.
سؤال بنده اینست که چطور این اسب به این معرفت رسیده ولی اسبهای دیگر حاضر شدند بعد از اینکه پیکر حضرت روی زمین بود به روی حضرت بتازند؟
اگر حیوانات عقل و شعور ندارند چرا باید یک سری به این معرفت برسند ولی یک سری نرسند؟
آیا حیوانات چون ارده ندارند مطیع مشیت الهی هستند؟
آیا حیوانات مانند اجنه دارای دو گروه هستند؟
ممنونم وقت گرامیتان را برای پاسخ به این سؤالات گذاشته اید تشکر خدا قوت

هوالعلیم

در این مورد خود اراده امام علیه السّلام دخیل بوده است بدین معنی که گرچه حیوانات امام را می شناسند ولی خود امام نمی گذارد که آنها برخلاف جریان ظاهر عمل نمایند.

پرسش: کیفیت قیام امام زمان علیه السلام ؟

کد: 2079گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرّحمن الرّحیم
آیا در زمان ظهور امام زمان علیه السلام سلاحهای امروزی مانند بمب و تفنگ و سلاحهای پیشرفته عجیب همه از کار می افتند و شمشیر جایگزین می شود؟ می گویند قیام امام زمان «بالسیف» است و منظور از سیف همین شمشیر است ؟ قیام و جهاد حضرت چگونه است ؟
هوالعلیم
پاسخ این سؤال مشکل است زیرا ما نمی دانیم که تصرّف امام علیه السلام چگونه است آنچه از مضمون احادیث استفاده می شود اینست که علوم زمان امام علیه السلام بواسطۀ تدبیر آن حضرت بیست و پنج برابر مضاعف می گردد.
پرسش: فایده دعا با توجه به تقدیر الهی

کد: 2068گروه: اعتقادات
با توجه به اين كه شقاوت وسعادت انسان از بدو خلقت مقدر است و از طرفي رسيدن به مقام رضا وتسليم از كمالات حاصله مي باشد پس بايد راضي و تسليم به مقدرات پروردگار باشيم پس دعا و تلاش براي كمال چگونه است؟
هو العالم
معلوم بودن شقاوت و سعادت انسان چه ارتباطی به خواست و اراده ما دارد. از شما می پرسم هنگامی که گرسنه می شوید هیچ از خود می پرسید خوردن نهار و نخوردن آنرا خداوند از اوّل مقدّر کرده است پس دیگر چرا نهار بخورم؟ آیا فقط پروردگار و مقدّرات به شقاوت و سعادت تعلّق گرفته است یا همه اشیاء و حوادث در عالم وجود همه و همه مقدّر و محفوظ است؟ چرا در وقت گرسنگی نمی گوئید شاید خداوند نخوردن را در این وقت مقدّر کرده است پس من غذا نمی خورم! بلکه بدون توجّه به تقدیر به دنبال رفع گرسنگی می روید. مسئله شقاوت و سعادت هم همینطور است. تقدیر خدا بر اساس اراده و خواست ما صورت پذیرفته نه جدای از آن، از مثالی که زده شد باید پی به رمز و راز تقدیر و اراده خداوند ببرید.
پرسش: علت قرائت نماز به زبان عربی

کد: 2066گروه: اعتقادات
با سلام خدمت استاد محترم .دليل عربي خواندن نماز و قران چيست؟و ايا اگر به زبان خودمان هم با خدا صحبت كنيم همان تاثير را دارد ؟ و اگر نه چرا؟و اگر در تلفظ زبان عربي اشكال داشته باشيم نماز ما صحيح است؟ با سپاس فراوان .
هو العلیم
گرچه سخن گفتن و راز و نیاز با خداوند به زبان هر قوم و ملتی اشکال ندارد و او همه منویّات را می داند و بر ضمائر اشراف دارد ، امّا کیفیت خاص ارتباط با خداوند در نماز و قرآن اقتضا می کند که با همان زبانی که او مقرّر کرده است انجام پذیرد. و اشکال در تلفظ موجب بطلان نماز نیست.
پرسش: علائم ظهور امام زمان عجل اللَه تعالی فرجه الشریف

کد: 2064گروه: اعتقادات
باسلام وعرض ارادت و آرزوي سعادت براي شما
سؤال بنده حقير اين است
كه آيا شما نسبت به علائم ظهور امام عصر كه درروايت ها از قول معصومين عليهم السلام آمده ميتوان اتكا كرد يا خير؟
آيا شما در اين باره مقاله اي و يا سخنراني هايي دراين باره علي الخصوص علائم ظهور امام عصر عج گفته ايد ويا نوشته ايد؟
آيا الفاظي مانند سيد خراساني ،سيديماني،سفياني نظري داريد ؟
محبت قلبي به شما و التماس خالصانه دعا وهمچنين آرزوي خدمت به امام عصر خداحافظ
هو العلیم
بطور کلّی افرادی که در این مسئله اظهار نظر کرده اند عموماً بر اساس توهّم و تخیّلاتشان بوده است و آنها که بر حقیقت امر واقف بودند سخنی بر زبان نیاورده اند، بهتر است انسان بجای پرداختن به این امور به اصلاح نفس خویش بپردازد.
پرسش: ظهور صغری

کد: 2062گروه: اعتقادات
لطفا درباره این مطلب(ظهور صغری) توضیح بفرمایید؟
هوالعلیم
ظهور صغری هیچ مستندی ندارد.
پرسش: ظهور حضرت عیسی

کد: 2061گروه: اعتقادات
آیا غربی ها درست می گویند که حضرت عیسی نمرده و مانند امام زمان ما زمانی ظهور میکنند؟
هوالعلیم
این ادّعا را اسلام نموده است و غربی ها مدّعی قتل حضرت عیسی می باشند.
پرسش: ظهور امام زمان

کد: 2060گروه: اعتقادات
سلام علیکم . از حضرت آقای سید محمد محسن طهرانی 2 سؤال دارم و آن اینکه :
1 به نظر شخص ایشان حقیقتا چه مقدار از نشانه های ظهور حضرت امام مهدی علیه السلام که در روایات معتبر ائمه روایت شده است تحقق یافته است؟ و این که به نظر شخصی ایشان ظهور امام زمان بسیار نزدیک هست یا نه ؟ ( از شما خواهش و درخواست می کنم جواب کامل بفرمائید )
2 و سؤال دیگر اینکه آیا آقا سید محمد محسن از مرحوم علامه طهرانی والد محترمشان یا از مرحوم آقا سید هاشم حداد رحمت اللَه علیه چیزی در مورد زمان ظهور امام زمان یا میزان نزدیکی به ظهور امام زمان به خاطر دارند ؟ اگر مطلبی هست عاجزانه درخواست می کنم دریغ نفرمائید . با تشکر
هوالعلیم
بنده راجع به ظهور مطلبی نمی دانم و توصیه می کنم به جای تفکّر و دنبال این مطالب رفتن ظهور باطنی امام علیه السّلام را برای خویش فراهم آوریم.
پرسش: ظهور امام زمان

کد: 2059گروه: اعتقادات
بسمه تعالی.
در کتاب اخوی گرامی بحثی در مورد ظهور امام زمان صورت گرفته است.و در آنجا مرحوم آیت اللَه انصاری همدانی بیان می کنند که سفیانی 17 سال دارد یا اینکه فرزندشان ظهور را درک خواهد کرد؟ آیا حرف مرحوم انصاری همدانی مطابق با واقع است و فرزندشان ظهور را درک خواهد کرد؟یا سفیانی الان 70 سال دارد؟ با تشکر.
هوالعلیم
بنده از این مطلب اطّلاعی ندارم.
پرسش: طول عمر امام زمان

کد: 2057گروه: اعتقادات
سؤال مهمی ذهن حقیر رو مشغول کرده که به یک پاسخ متقن هم برای حقیر و هم برای حقیر به کسانی که مجهولند در این زمینه و پاسخی ندارند نمیرسم.خواهشمند تبیین بفرمایید...در پناه یار

وجود مبارک حضرت صاحب زمان ( عج ) را هم در بعد علمی بی دخالت معرفت برای کسانی که ذهن خود را فقط بر راه علم باز گذاشته و از معرفت دورند اثبات بفرمایید.( منظورم اهالی علمند که فقط زندگی خود را بر مبانی و ادله علمی استوار میبینند)
اختلاط بعد معرفتی و درونی و معنوی به همراه بعد علمی وجود ایشان و عمر زیادشان و ... چگونه تبیین میشود در کنار هم..؟
هوالعلیم
از جهت وجود تاریخی که نیازی به تفحّص زیاد و کنکاش فوق العاده نیست در تمامی کتب شیعه و حتّی اهل سنّت تولّد ایشان در آن زمان مخصوص به اثبات رسیده است مثل تولّد حضرت عیسی و موسی و پیامبر و سایر أئمه.
و امّا از جهت رؤیت اشخاص نیز در کتب و تاریخ شیعه إلی ماشاءاللَه افرادی که خود آن حضرت را دیده اند با ذکر خصوصیّات و شواهد عینی موجود هستند و داستانهای آنها در این کتب موجود است. و امّا از جهت طولانی بودن عمر آن حضرت نیز پرواضح است که کسی که اطّلاع بر مسائل بهداشتی و کیفیّت سلامت جسمی بطور کامل داشته باشد دلیلی بر فرسودگی و از بین رفتن بدن و جسم او وجود ندارد ( حال بگذریم که حتّی بدون این مطلب با اعجاز نیز این مسئله انجام می پذیرد ) و اشخاصی که در زمانهای گذشته دارای سنین طولانی بوده اند در تاریخ ذکر شده اند. پس هیچ نقطۀ اشکال و ضعفی در وجود آن حضرت چه از نظر تولّد و چه از جهت ظهور وجود ندارد.
پرسش: شباهت حضرت مسیح با حضرت سیّدالشّهداء

کد: 2051گروه: اعتقادات
آیا این عقیده مسیحیان که مسیح پسر خدا است شباهت به خون خدا دانستن امام حسین علیه السلام (یا ثار اللَه و ابن ثاره) ندارد؟

هوالعلیم

در آئین مسیحیّت خود ذات پروردگار در فرزند ظهور داشته و این کفر است به خلاف داستان سیّدالشّهداء علیه السّلام که بین ظهور خود خدا و اثر فعلی او تفاوت است.

پرسش: سیر تکاملی انسان در عالم برزخ

کد: 2050گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم چطور امام میفرمایند: که شفاعت ما مربوط به قیامت است و من از برزخ شما میترسم. امامی که حتی در این دنیا شفیع ما هستند و ایشانند که به ما کمک میکنند که در راه عبودیت قدم برداریم. چطور در برزخ شفیع ما نیستند؟ منظور حضرت چیست؟ آیا واقعا در برزخ شفیع ما نیستند و مارا کمک نمیکنند؟ لطفا توضیح بفرمایید.
با تشکر فراوان
هوالعلیم
منظور اینست که در برزخ سیری را که در دنیا به خلاف طیّ کرده باید جبران کند و بدین لحاظ متحمّل سختی هائی خواهد شد.
پرسش: سؤالاتی درباره امام زمان

کد: 2047گروه: اعتقادات
با سلام آیا وجود مبارک امام زمان عج اللَه تعالی فرجه دچار بیماری میشوند ؟ آیا برای درمان ایشان به پزشک مراجعه میکنند یا به نحو دیگری خود را درمان مینمایند؟
هوالعلیم
ما اطّلاعی در این امور نداریم آن کسی که 1300 سال در قید حیات است قطعاً با داروهائی که ما مصرف می کنیم نخواهد بود.
پرسش: دعا و توکل به خداوند متعال

کد: 2043گروه: اعتقادات
آيا درست است كه شخصي براي ديگري كه بيماري مزمن و ديرينه‏اي دارد، دعا كند و با توسّل به امامان معصوم (عليهم‌السلام) شفاي او را بخواهد؟ يا اينكه از خدا سختي زندگي را طلب كند تا برخي مشكلات را فرا روي او قرار دهد و در نهايت در آخرت ، اجر و پاداش بيشتري دريافت كند ؟
هوالعلیم
انسان نباید از دعای خیر غافل شود و در عین حال صلاح حال خود و دیگران را از خداوند تقاضا نماید.
پرسش: دعا

کد: 2042گروه: اعتقادات
سلام بنده حقیر چند سالی است که دچار بیماری شدم که هیچ دکتری جواب ان را نمی داند و هیچ کس درد مرا باور نمی کند در طی این چند سال خیلی دعا کردم نذر و نیاز کردم ولی هیچ تاثیری نداشت. ایا شما می گویید مصلحت خدا به حقیر شدن بنده اش در بین مردم است یا نه؟ اگر نه پس چرا مرا شفا نمی دهد؟
خواهش می کنم جواب مرا بدهید؟
هوالعلیم
شما مصلحت خویش را به خدا بسپرید و قطعا هرچه او تقدیر کند خیر شما خواهد بود.
پرسش: دستخط منسوب به امام زمان علیه السلام

کد: 2041گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم سلام علیکم آیا دستخط منسوب به امام زمان (ارواحنا فداه) با متن (انا المهدی المنتظر اقمت الصلاه فی مسجدک و اکلت مما اکلتم و دعوت لکم فادعوا لی بالفرج) که ادعا می شود در تاریخ 12 محرم الحرام 1404 در صندوق نذورات مسجد سیده نرجس (علیها السلام) در شهر جباع در کشور لبنان یافت شده صحت دارد؟ دلایل رد یا قبول یا تردید دستخط مذکور را بیان نمایید.
هوالعلیم
اینها همه مجعول و خرافات است.
پرسش: دجال در آخر الزمان

کد: 2039گروه: اعتقادات
سلام .بعضی میگویند دجال اخرالزمان مردی است که شش ماه حکومت میکند که ادعاهایی دارد وبعضی میگویند ماهواره است وقول بعضیها امریکا است .میشه شما دراین باره توضیحی دهید. اقا خواهشی داشتم برای ما دعا کنید
هوالعلیم
دجّال ظاهرا فرد خارجی است و اینها همه توجیه بدون دلیل است.
پرسش: دجال

کد: 2038گروه: اعتقادات
با عرض سلام. دجال کیست؟ آیا همان شیطان یا ابلیس هست یا یک شخص دیگر؟
آیا به دنیا آمده هست یا هنوز نه؟
آیا این گفته صحت دارد که در زمان رسول لله (ص) نوزادی به دنیا می آیید که در گهواره سخن گفته که همان دجال است؟
من اللَه توفیق!!!
هوالعلیم
دجّال فردی است غیر از شیطان و معلوم نیست که هنوز بدنیا آمده است یا خیر؟
پرسش: حکم بوسیدن ضریح امام حسین

کد: 2037گروه: اعتقادات
باسلام.یک سؤالی هست که ذهنم را مشغول کرده .نمی خواهم توهینی کنم. بوسیدن دست امام حسین که از فلز می سازیمش. آیا بت پرستی نمیشود؟ آخر دست امام حسین که نیست. به نظرم بت قرار دادن است. در صورت امکان در این باره توضیح بدهید و من را قانع کنید؟ با تشکر از زحماتتان
هوالعلیم
اگر منظورتان ضریح است یا علامت‌هایی که درست می‌کنند باید بدانیم مقصود همان حقیقتی است که پشت این کار پنهان است. مگر شما دست پدر یا مادرتان را نمی‌بوسید؟ چرا نمی‌گوئید دست آن‌ها یک تکه گوشت و استخوان است؟
پرسش: حقانیت قرآن

کد: 2036گروه: اعتقادات
با سلام با توجه به اینکه اصل وجودی قران حقیقت تمام است باز در مقابل شبهاتی همانند اینکه چگونه به حقیقت معجزه بودن این کتاب مقدس و تحریف نشدن ان پی ببریم و از این گونه سؤالات و شبهات خلاص شویم خواستار کمک وبیان برهانات جدی شما را خواستاریم.
هو العلیم
در این باره باید به کتبی که دراین زمینه تألیف شده است مراجعه کرده . کتاب افق وحی از این حقیر تا حدودی پاسخ شما را خواهد داد.
پرسش: حرمت استعمال لفظ امام برای غیر معصومین

کد: 2034گروه: اعتقادات
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت حضرت آقا
شما در جواب یکی از سؤالات دوستان درباره اطلاق لفظ امام به غیر معصوم فرموده بودید که حرام است. سؤال بنده این است که پدر گرامی شما در نامه ای که ایرادات پیش نویس قانون اساسی را در آن مرقوم فرموده بودند در ابتدای آن آیت اللَه خمینی را امام خطاب کردند، میخواستم بدانم ایشان آن موقع قائل به حرام بودن این موضوع نبودند یا به دلیل دیگری این کار را انجام دادند؟ با تشکر

هوالعلیم

بنده از ایشان پرسیدم چه وجهی برای عنوان لفظ امام به ایشان بوده است و ایشان فرمودند: تقیّه بوده است و اگر ما امام نمی گفتیم نامه را به دست ایشان نمی رساندند.

پرسش: اختصاص لفظ امام به معصوم علیه السلام

کد: 2027گروه: اعتقادات
سلام علیکم
حضرت علامه طهرانی قدّس اللَه نفسه الزکیّه در جلد دوم از نور ملکوت قرآن قبل از اسم جناب قطب الدین راوندی عبارت "شیخ و امام" را به کار می برند. این مسأله برای بنده سؤال شده است، چراکه ایشان در جای دیگر گفته اند به کار بردن لفظ "امام" برای علمای شیعه مرسوم نبوده است.
سؤال دیگر اینکه آیا مطالبی که اولیای الهی در کتب خود می آورند(خصوصاً کتب علامه یا فرضاً فتوحات مکیّه) با توجه و استناد به علوم بشری زمانشان است (چه علوم مادی و چه فلسفه و حکمت) و قابل تأمل و بررسی هستند یا اینکه مطلب به شکل دیگریست؟
بسیار متشکرم
هوالعلیم
مرحوم والد قدس اللَه سره در جلد هیجدهم امام شناسی اثبات می کنند که در فرهنگ شیعه مرسوم نبوده است که لفظ امام را بر غیر معصوم علیه السلام بکار ببرند البته ممکن است در برخی موارد استثنائاً چنین تعبیری وجود داشته باشد و این نه از جهت جواز بلکه از روی عدم فهم صحیح و مسامحه اتفاق افتاده است. و تعبیر مرحوم آقا بر اساس همان شهرت بوده است.
و اما سؤال دوم عرض می شود:
مطالب اولیای الهی گاه مستند به علوم و ادراک زمان خویش است که البته بر حسب میزان تکامل علمی و تجربی هر عصری متفاوت است. ولی بسیاری از آن مطالب ربطی به علوم عصر ندارد مانند معارف وحیانی و مطالب فلسفی و عرفانی و مسایل فقهی و غیره و این مطلب نه تنها به اولیای الهی مربوط نمی شود بلکه در سایر افراد نیز مسئله ممکن است از این قبیل نباشد.
پرسش: اثبات حقانیت شیعه

کد: 2026گروه: اعتقادات
با سلام خدمت حضرت عالی خواستم سؤالاتی را که درباره ی اینکه شیعه بر حق نیست و غیره جوابی قطعی را برایم توضیح دهید و منابعی را برای مطالعه نیز به ما معرفی کنید.

هوالعلیم

کتاب امام شناسی مرحوم والد علامه رضوان اللَه علیه شما را از سایرین بی نیاز می گرداند.

پرسش: آیا ولایت ائمه معصومین با یکدیگر تفاوت دارد؟

کد: 250گروه: اعتقادات
ولایت انبیا و پیامبران الهی دارای مراتب مختلف است وهرکدام نسبت به دیگری دارای مراتب مختلفی می باشند. ،درباره ولایت ائمه معصومین علیهما سلام مراتب ولایت به چه کیفیت میباشد؟
هو العالم
ولایت به معنای قرب و نزدیکی سرّ و ذات یک وجود نسبت به وجود دیگر است چه این حقیقت در خدای متعال نسبت به بندگان باشد و یا بنده نسبت به خدای متعال. در هر دو ولایت صدق می کند. بالاترین و عالی ترین و راقی ترین مرتبه ولایت فناء ذاتی بنده در ذات پروردگار است که پس از آن مرحله بقاء باللَه با جمیع اسماء و صفات اوست که از میان اولیای الهی و عرفاء باللَه فقط چهارده معصوم به آن وسعت و ظرفیّت جامع الاطراف رسیده اند و حائز مقام امامت چه قبل از خلقت خود و چه پس از آن گشته اند. این مطلب در ضمن
مقاله ای عنقریب به رؤیت
خواهد رسید. و نیز مرحوم والد رضوان اللَه علیه در جلد 5 امام شناسی مطالبی عرشی و تام ذکر فرموده اند به آنجا مراجعه شود.
پرسش: حلول شیطان در قالب انسان

کد: 249گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحيم
سلام عليكم
امام شناسي ج13 ص57:" ابليس در روز احد به صورت جعال بن سراقه ثعلبي متصور شد و ندا داد "إن محمد قد قتل" و مردم از هر سو پراكنده شدند." :
مگر كار شيطان فقط وسوسه نيست؟ چرا او به صورت كسي ظاهر ميشود و مردم را اغفال ميكند؟ اگر اينطور باشد ما با هركسي برخورد ميكنيم ممكن است شيطان در قالب او باشد. و دراين صورت ترس برما غالب ميشود و به همه شك ميكنيم! لطفا مرا راهنمايي فرماييد.
باتشکر فراوان.
هو العلیم
با معیار و مبانی که در اختیار داریم تشخیص خلاف آسان می شود .
پرسش: آیا افعال پیامبر اکرم نیز وحی از طرف پروردگار می باشد

کد: 248گروه: اعتقادات
سلام علیکم
آیا افعال پیامبر عظیم الشأن اسلام صلی اللَه علیه و آله و سلم هم وحی یوحی است یا اینکه فقط اقوال آن بزرگوار وحی یوحی است؟لطفا تبیین بفرمائید.
با تشکر از حضرت آیت اللَه حسینی طهرانی دام ظله و سایت وزین متقین
هوالعلیم
شرح مستوفای این مطلب در کتاب افق وحی آمده است. مجمل سخن اینکه فردی مانند رسول خدا صلی اللَه علیه و آله و سلم که وجودش فانی در ذات حق گشته است دیگر چه فرقی بین کلام و کردار او می توان یافت ؟ البته در این باب مسئله قرآن متفاوت است.
پرسش: سلوک بانوان در زمان حیض

کد: 247گروه: اعتقادات
سلام علیکم.بنده بسیار علاقه مند به سلوک هستم و سعی در مراقبه و انجام وظایفم دارم اما در زمان حیض احساس میکنم که به واسطه انجام ندادن بعضی از عبادات ، کاهل میشوم و تمام مراقبات و اعمال و حالاتم از بین میرود و وقتی پاک میشوم احساس میکنم دارم دوباره از صفر شروع میکنم و آرامشی که داشتم در مدت حیض از بین میرود و تبدیل به خواطری میشود که کلی زحمت کشیده بودم که از بین برود. در کتاب رساله بدیعه هم آمده که در زمان حیض ارتباط انسان با خداوند بسیار ضعیف میشود.حال میخواستم بپرسم:
1)چه کارهایی را در زمان حیض انجام دهم تا بعد از آن دچار مشکلاتی که در بالا عرض کردم نشوم؟
2)مگر این یک امر تکوینی و خدادادی نیست پس چرا در این راه مثل سایر مسایل تکوینی به آن نگاه نمی شود. به طور مثال امیرالمومنین(ع)میفرمایند که دین(ایمان) زنان ناقص است چون در ماه حدود یک هفته نمی توانند عبادت کنند . مگر این انتخاب ما بوده که نتوانیم خداوند را عبادت کنیم؟ پس چرا دین ما ناقص است؟(ببخشید که انقدر صریح سؤالم را پرسیدم و خدا میداند که قصد جسارت نداشتم)
3)و همچنین شنیده ام که شما در سخنرانی ها خانمها را از خوردن قرص برای جلوگیری از حیض بازداشتید و فرمودید که خداوند دوست دارد زن را در حال حیض ببیند. حال جمع این دو مسئله چگونه است؟(با عرض پوزش از طولانی شدن سؤالم. خداوند به شما توفیق دهد.)
هوالعلیم
1 خواهی نخواهی این مسأله خواهد بود.
2 اگر فردی نسبت به سایر ایام اهتمام و مراقبه داشته باشد در این ایام چندان متضرر نخواهد شد.
3 انسان در هر حال باید در مقام اطاعت باشد و از خود کاری انجام ندهد.
پرسش: آیا افعال قبیح مظهر صفات خدا هستند

کد: 246گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحيم
سلام عليكم
آيا اين كلام درست است "هر فعلي در اين دنيا مظهر يكي از صفات خداست" ؟ اكر درست است مثلا شخصي كه در حال دزدي يا زنا است مظهر چه صفتي از صفات خداست؟آيا افعال حرام هم مظهر صفات خدا هستند؟لطفا مرا راهنمايي كنيد.باتشكر فراوان
هوالعلیم
پاسخ این سؤال در کتاب افق وحی داده شده است انشاءاللَه پس از انتشار مطالعه فرمائید.
مجمل سخن اینکه :بر اساس وحدت وجود ، اصل وجود وتبعات وآثار آن به ذات اقدس الهی باز می گردد، یعنی نفس فعل وریشه آن به ذات الهی تعلّق دارد و اما ظهور آن به نفس انسان بستگی دارد . مثلاً در مثال دزدی : قدرت و اراده و توان فرد سارق به اراده و ذات الهی برمی گردد ولی هدف و نیت دزدی از راه حرام نه بدست آوردن مالی از راه حلال به اختیار شخص مربوط خواهد شد.
پرسش: آیا حضرت فاطمه سلام اللَه علیها دارای مقام امامت بودند؟

کد: 245گروه: اعتقادات
سلام علیکم. ابن عربی همۀ مقامات سلوک عرفانی را برای زنان و مردان، مشترک می‌شمارد، حتی مقام « قطبیت ‌» را و معتقد است که هر چه برای مرد، از مقامات و مراتب و صفات، دست یافتنی است، اگر خدا بخواهد، برای زنان نیز چنین است (الفتوحات، ۳/۸۹).
بنابر قول محیی الدین اگر مقام قطبیت که همان مقام امامت است ( چنانچه در جای خود گفته شده است) برای زنان و مردان یکسان می باشد چرا حضرت فاطمه زهرا سلام اللَه علیها که انسان کامل بوده اند ، مقام امامت را نداشته اند و جزو دوازده امام نیستند؟ با تشکر
هوالعلیم
حضرت فاطمه سلام اللَه علیها ما فوق مرتبۀ امامت و پیشوائی ظاهری بودند و کنه و حقیقت امامت و ولایت در وجود مقدّس آن حضرت بود و أئمه ما همه از نفس مطهّرۀ آن حضرت به امامت و ولایت رسیده اند ولی چون حیثیّت انوثیّت در اینجا بوده است این مسئله مکنون می ماند.
پرسش: تفسیر متون دینی

کد: 244گروه: اعتقادات
آيا تفسير متون ديني بدون معرفت بُرُون‌ ديني ممكن است يا نه و آيا حتماً تفسير متن ديني محتاج به معرفت خارج از دين است ، ليكن معرفت خارج حتماً بايد مُدَلّل و مُنَقّح باشد يا نه ؟
هوالعلیم
شرائط فهم و معرفت یک متن چه آن متن دینی باشد یا غیر دینی همانطور که عرض شد تابع و نتیجه آن دو اصل است که در پاسخ به سؤال مطرح شد.
پرسش: اعتقادات

کد: 243گروه: اعتقادات
1.فرق معجزه با سحر.
2.اگر کسی خود را نبی یا امام خواند و کار خرق عادتی انجام داد و حتی در توحید راستگویی کرد برای بدست اوردن اعتماد از کجا بفهمیم حقیقت چیست شاید بخواهد در شریعت دست ببرد.
3.اگر معجزه به معجزه بودن تایید شود ایا خدا او را تصدیق کرده.
هوالعلیم
1ـ معجزه در تکوین تصرف میکند و سحر در چشمان افراد.
2ـ این مطلب خیلی آسان و ساده قابل تشخیص است. اولا وجود نبی و امام معنی ندارد و ثانیا برای اهل خبره با کوچکترین سخنی رازش افشا میشود.
3ـ بلی.
پرسش: آیا جمادات هم قیامت و حسابرسی دارند؟

کد: 242گروه: اعتقادات
اگر تسبیح اشیاء از روی علم است (اسراء/44 و نور/41) پس آیا جمادات نیز قیامت و حسابرسی دارند؟
هوالعلیم
آنچه موجب حساب و بررسی اعمال در روز قیامت است، انجام تصرّفات در حال اختیار و تساوی وقوع و عدم وقوع آنها برای شخص فاعل است و این مطلب در مورد جمادات منتفی است.
پرسش: نفخ صور

کد: 241گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم بین نفخ صور اول و دوم که همۀ افراد مرده اند، ارواح آنها کجا هستند؟ 2 آیا جریانات بین این دو نفخه ( مثل ندای خداوند به لمن الملک الیوم و پاسخ خود خدا به لله الواحد القهار) را ادراک میکنند؟ با تشکر فراوان.
هوالعلیم
1 در عالم خودشان.
2 بلی
پرسش: ایا در هنگام قیامت دنیا نابود میشود

کد: 240گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام بر شما. وقتی فردی می میرد به برزخ میرود و بعد به ملکوت و به حسابش رسیدگی میشود . یا اینکه طبق آیات روز رستاخیز باید روز قیامت جمعی و بعد از نابودی جهان به وقوع بپیوندد؟ شرمنده اگر سؤال ناقص بود تمنا دارم شما کامل توضیح دهید.شادی روح همه گذشتگان بالاخص علامه سید محمد حسین طهرانی صلوات
هوالعلیم
کسی که از این دنیا می رود دیگر با دنیا کاری ندارد چه دنیا برقرار باشد یا از بین برود و اینکه شنیده شده است دنیا خراب می شود یعنی استقلال و هویّت خود را از دست می دهد نه اینکه محو و نابود شود.
پرسش: تفاوت مراتب ائمه اطهار

کد: 239گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
در جلد 15 امام شناسی ایشان فرمودند که امیرالمومنین از همه ائمه (به استثنای حضرت حجت) بالاتر بوده اند؟ منظور ایشان چیست و چگونه اثبات می شود؟ و چه چیزی در کیفیّت ادراک علم ائمه تاثیر دارد که باعث می شود بعضی از بعضی دیگر بالاتر باشند؟
هوالعلیم
مقصود از بالاتر بودن مجلای ظهور اسماء کلیّه حقّ بودن است یعنی امام زمان ارواحنا فداه از جهت ابراز و اظهار اسماء کلیّه حقّ از سایر أئمه علیهم السّلام سعۀ بیشتری را حائز می باشند.
پرسش: هدف از خلقت

کد: 238گروه: اعتقادات
چرا مارا افرید خداوند ؟
چگونه می شود از کسی که مهربانی را افریده و منبع آن است انسان که در مقابلش هیچست را عذاب دهد؟
اگر همه چیز انسان از خداست پس خود انسان چسیت؟
چرا می گویند از خشم خدا بترس و خدا را دوست داشته باش چگونه می شود از کسی از او می ترسی دوستش داسته باشی این شدنی نسیت.
هوالعلیم
1 خلقت عالم وجود به جهت صفت فیّاضیّت است بر مخلوقات و رساندن به کمال و ثواب و عقاب به جهت اختیار خود ما است و اینکه انسان و همه موجودات از خدایند به معنای پوچی و تهی بودن انسان نیست! خشم از خدا به جهت رفتار خود انسان است و الّا او از هر کس به انسان مهربان تر است.
پرسش: معنا و مفهوم دین

کد: 237گروه: اعتقادات
1. آيا مي‌توان گفت دين تنها متون نقلي (قرآن و سنت) است ؟
2. معيار "ديني بودن" يك مطلب چيست؟

هوالعلیم

دین عبارتست از قضایائی که انسان را به انجام و یا باور آنها ملزم می گرداند و این قضایا برخی به فطرت خود انسان برمی گردد حال چه رسالت و پیام آوری وجود داشته باشد یا خیر و برخی به نزول آن توسط رسول برمی گردد. بنابراین پاسخ هر دو سؤال داده شد.

پرسش: معاد جسماني

کد: 236گروه: اعتقادات
با سلام محضر حضرت آيت اللَه تهراني. مدتي پيش از كلمه ( توفي ) استنباطي به ذهنم رسيد كه خدمت حضرتعالي عرض مي كنم و درباره صحت و سقم آن نظر مبارك حضرتعالي را مي طلبم. بنظر حقير آياتي كه در آنها از مرگ بعنوان توفي ياد شده است مي تواند تاييدي بر نظر ملاصدراي عزيز درباره كيفيت معاد جسماني باشد. در آيه شريفه ( اني متوفيك و رافعك الي ) از مرگ به توفي تعبير شده است .اين تعبير در آيات ديگري مثل( اللَه يتوفي الانفس حين موتها) و ( قل يتوفيكم ملك الموت الذي وكل بكم) و آيات ديگري هم آمده است.در فرهنگ لغات عربي و مفردات راغب اصفهاني درباره توفي نوشته اند كه يعني باز پس ستدن بنحو كامل و مستوفي بطوري كه هيچ چيز از آن باقي نماند. بنظر حقير اين آيات دلالت بر اين دارند كه تن جسماني ما هيچ مدخليتي در هويت و ( من بودن) ما ندارد. و تمام حقيقت وجودي ما همان روح (نفس ناطقه انساني) ما است كه آن هم با مردن قطع علاقه از تن جسماني كرده و مجرد از ماده با بدن مثالي (ملكوتي) در عوالم ماوراء طبيعت – كه از آن در متون ديني به برزخ و قيامت تعبير مي كنند سير ميكند و جسم ما كه سالياني روح ما به آن تعلق داشت و براي استكمال خود در نشئه‌ي طبيعت از آن اسفاده مي كرد دوباره به دامن مادر خود كه خاك است برميگردد . يعني جسم خاكي ما كه (ميت= مرده) بود به لحاظ تعلق روح به آن (حي= زنده) شده بود دوباره به خاك برگشته و ميت ميشود و باز در چرخه ي طبيعت قرار گرفته و خداوند از آن دوباره موجودات حي پديد مي آورد و اين چرخه ادامه دارد.خداوند از طبيعت بيجان موجودات زنده را پديد مي آورد و زنده ها به مقام تجرد از ماده مي رسند و مجردانه سير مي كنند و شايد يكي از معاني آيه شريفه : يخرج الحي من الميت و يخرج الميت من الحي اين باشد.
هوالعلیم
برداشت شما صحیح است.
پرسش: علم اجمالی و تفصیلی نسبت به عالم ذر

کد: 235گروه: اعتقادات
اگر ارواح در عالم ذر در کمال علم «بلی» گفتند، آیه ﴿واللّه اَخرجکُمْ من بطون اُمّهاتکم لا تعلمون شیئا﴾[نحل/۷۸] چه توجیهی دارد ؟
هوالعلیم
مقصود علم تفصیلی به مظاهر کثرت است که باید بواسطه حضور در دنیا و مشاهده حوادث و کثرات کم کم برای انسان حاصل شود.
پرسش: عدم تأثیر زنازاده بودن در سعادت و شقاوت انسان

کد: 234گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحيم
سلام عليكم با توجه به اينكه در احاديث وارده يكي از ملاكات تشخيص فرد زنا زاده عدم حب امير المومنين عليه السلام و بغض به ايشان است و عدم حب و ولايت ايشان ورود به جهنم است و ثانيا متولد از زنا در اين امر مخيّر نبوده است؟ و از عدالت خداوند نيست كه انسان را در آنچه بدان مخيّر نبوده است مجازات كند آيا صرف زنا زاده بودن موجب خلود در دروزخ است و يا اينكه آيا اين شخص اين نوع تولد را خود اختيار كرده است؟
هوالعلیم
تولّد از زنا علّت تامّه برای فساد و تباهی نیست بلکه یکی از عوامل و معدّات آن است مثل سایر علل.
پرسش: عدالت خداوند

کد: 233گروه: اعتقادات
سلام
سؤال1: بطور مثال بچه ای که معلول یا ناقص به دنیا می آید چه گناهی دارد و عدالت خدا در اینجا کجا میرود؟
سؤال2: همچنین بچه ای که زنا زاده است چرا باید محدودیتهایی مثل عدم اجتهاد و ... داشته باشد؟ عدالت را نیز در اینجا ثابت کنید. با تشکر
هوالعلیم
1 خداوند خود می داند که با او چه کند و چه عاقبتی برای او در نظر بگیرد.
2 اجتهاد برای زنازاده اشکال ندارد بلکه به جهت مصالحی نمی توان از او تقلید کرد.
پرسش: عدالت خدا در تقسیم نعمتها

کد: 232گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
بنده فکر می کنم امروزه انسان تا حدودی از بهره برداری از نعم خدادادی محروم مانده است.طبیعتا انسان به خوراک پوشاک مسکن لوازم اولیه ی زندگی تفریحات سالم اطفاء شهوت و بهره وری از این لذائذ حلال در حد اعتدال نیاز دارد ولی امروزه با این وضعیت جامعه انسان به خصوص افراد مذهبی و مقید محروم مانده اند و پر واضح است که عده ای ظالم و خودخواه و بعضا عده ای با تندروی های بیجا و کجروی های فکری مانع این رفاه و آرامش شدند.حال سؤال بنده این است که چرا خداوند متعال که دارای صفات عدل و قدرت و .... است و اراده و اختیار همه از مجرای اراده ی اوست مانع این افراد نمی شود تا همه انسانها به راحتی از این مواهب استفاده کنند؟
هوالعلیم
( إنّ اللَّه لا يغيّر ما بقوم حتَّى يغيّروا ما بأَنفسهم).
شکل گیری هویت جامعه بر اساس خواست خود افراد جامعه است.
پرسش: ضرورت آفرینش انسان

کد: 231گروه: اعتقادات
سلام علیکم با عرض احترام، متاسفأنه برای من اخیراً این شبه ایجاد شده است که مگر خداوند بی نیاز مطلق نیست پس چه نیازی داشت که با آفرینش انسان پرستش شود یا شناخته شود؟ اگر در خلقت انسان نیازی مطرح نبوده و فقط اراده الهی حاکم است آیا با توجه به اینکه اکثر انسانها به علت ضعف نفسانی در زمینه های مختلف جبهه باطل را انتخاب میکنند، نهایتا شیطان(شر) در مقابل خیر پیروز نیست؟ و آیا هدف آفرینش انسان تحقق پیدا میکند؟
هوالعلیم
هدف از خلقت ظهور توانائی های ذات پروردگار است و بدون آن، این مسئله آشکار نمی گشت تا یک خطّاط خطّی ننویسد کجا آن استعداد و توانمندی بروز می کند؟
پرسش: رد تناسخ

کد: 230گروه: اعتقادات
سلام و خسته نباشید: بنده با اشخاصی که تناسخ را قبول دارند صحبت هایی کردم و تا جایی که مطالعه داشتم به بعضی از سؤال های آنها به لطف خدا جواب هایی دادم. چند سؤال مطرح کردند که بنده جواب های کاملی برایشان نداشتم! سؤال ها به شرح ذیل می باشد:
چرا فردی با معلولیت جسمی متولد میشود؟
چرا شخصی ضریب هوشی بالایی دارد؟
چرا فردی در خانواده کافر به دنیا می آید یا در خانواده فقیر یا عقب مانده؟
و از این دسته سؤال ها.که این افراد می پرسند! و می گویند تنها دلیل برای جواب این موارد این است که در زندگی گذشته ای که داشتند بخاطر گناهانی که مرتکب شده اند اکنون بدین وضع درآمده اند.
جوابی که من داشتم که به آنها بگویم و به لطف خدا بارها این جواب در هنگام قرآن خواندن به ذهنم آمده این است که:
خدا دانا و عادل و حکیم است و بر حسب حکمتی که دارد به هر کس که بخواهد میبخشد و به هر کس که نخواهد نمی بخشد.
در همین راستا که خیلی در گیر این مسئله بودم حکایتی هم به لطف خدا به چشمم خورد که بیشتر آگاه بشوم و بر ایمانم پا فشاری کنم این حکایت بود:
چون شیطان از درگاه حضرت احدیت رانده شد به ملائکه گفت: من قبول دارم که خداوند ،عالم وعادل و حکیم و قادر و علیم است ولکن مرا بر حکمت او چند اعتراض است:
اول آنکه میدانست پیش از آفریدن من از من چه صادر خواهد شد پس چرا مرا آفرید؟
دوم چون مرا خلق کرد چرا مرا تکلیف به طاعت خود نمود و حال آنکه از طاعت من اورا هیچ نفعی نمیرسید واز معصیت من به او ضرری نمیرسید؟
گر جمله کائنات کافر گردند بر دامن کبریائیش ننشیند گرد .
سوم آنکه چون مرا تکلیف به طا عت خود کرد دیگر چرا تکلیف کرد به اطاعت آدم (ع) و سجده برای او و چون سجده نکردم چرا مرا لعنت کرد و از بهشت بیرونم کرد و عقاب مرا بر من لازم کرد و حال آنکه برای او هیچ فایده نبود و از برای من ضرری عظیم بود؟
چهارم آنکه چون مر لعنت کرد و از درگاهش راند چرا مرا تمکن داد و در بهشت راه داد تا آدم را فریب دهم و او نیز از بهشت بیرون آید؟
پنجم آنکه چرا مرا بر بنی آدم مسلط گردانید تا ایشان را به معصیت وادارم و مستوجب دوزخ شوند ؟
ششم آنکه چون مهلت خواستم چرا مرا مهلت داد باید مرا هلاک کند تا خلق از شر من آسوده باشند ؟
پس چون ابلیس این اعتراض را کرد خطاب به ملائکه رسید که به او بگویید چون تو قبول داری که ما خداوند حکیم و عادل هستیم دیگر در افعال من چون و چرا مکن و در کار من فضولی منما.
دوم چیزی که اهل تناسخ میگویند در مورد شعر حضرت مولانا است که می فرماید :
از جمادی مردم و نامی شدم از نما مُردم به حیوان سر زدم
مُردم از حیوانی و آدم شدم پس چه ترسم کمی زمُردن کم شدم
جمله دیگر من بمیرم از بشر تا بر آرم چون ملائک بال و پر
بار دیگر از ملک پران شوم آن چه که در وهم ناید آن شوم
بار دیگر بایدم جستن ز جو کل شی هالک الا وجهه
پس عدم گردم عدم چون ارغنون گویدم کانا الیه راجعون
با تحقیقی که کردم و لطف و عنایت خدا به این جواب رسیدم که منظور حضرت مولانا مانند تفسیر حجة الاسلام قرائتی است
که می فرماید منظور خداوند از اینکه می گوید شما را از خاک آفریدیم در حال حاضر این چنین است :
خاک مواد غنی دارد و از دانه گیاهی که در خاک کاشته می شود با جذب این مواد رشد میکند
و ما انسان ها از این گیاهان استفاده میکنیم و میخوریم و یا از طریق حیوانات که از گیاهان تغذیه میکنند و ما از گوشت حیوانات
و بر اساس تغذیه که ما میخوریم.نطفه در بر بدن ما تولید می شود و .....
حال میخواستم بدانم آیا این جواب هایی که من به آنها رسیدم درست است یا خیر و کمی کسری دارد شما لطف کنید و تکمیل بفرمایید؟
هوالعلیم
مطالب شما خوب است.
پرسش: رخ دادن بلايا و رنجها ومصيبتها براي كودكان معصوم در اثر چيست؟

کد: 229گروه: اعتقادات
بنام خدا با عرض سلام و ادب خدمت حضرت آيت اللَه سيد محمد محسن حسيني طهراني دامت ظله العالي
از انجائيكه طبق روايات نقل شده از معصومين داريم كه بلايا و مصيبتهايي كه به انسان مي رسد غالبا بواسطه گناهاني است كه انجام ميشود واين مصيبتها پاك كننده گناهان مي باشند حال بفرمائيد در نوزادان وكودكان معصومي كه هنوز گناهي نكرده اند چگونه اين مطلب قابل توجيح است ؟ از لطف حضرتعالي سپاسگزارم.
هوالعلیم
ابتلائات چنانچه در متن آمده است به جهت تربیت و تزکیه نفس است چه در مورد کفّاره گناهان و یا غیر آن دربارۀ صلحاء و اولیاء و معصومین علیهم السلام و نیز دربارۀ اطفال که ممکن است نفس آنان برای تداوم سیر کمالی خویش نیازمند اینگونه تألمات بوده باشد چنانچه از بزرگان نقل شده است.
پرسش: دین چیست؟

کد: 228گروه: اعتقادات
با عرض سلام و ادای احترام خدمت استاد بزرگوار. چند وقتی است سؤالی عمیقا اینجانب را درگیر کرده و از همه امور دینی ام از جمله خرده پژوهش های دینی، ادای مستحبات و ... باز نگه ام می دارد. آن سؤال برای بنده که مقداری اصول عقائد خوانده و نیم نگاهی هم به دیگر مسائل دینی خویش انداخته این است که اساسا حقیقت دین چیست؟ و آن آموزه محوری که تمام آموزه های دین براساس آن قوت گرفته و تفسیر میشوند چه می باشد؟

هوالعلیم

دین عبارت از ربط انسان با مبدأ خویش است که بواسطه آن حرکت به سوی آن مبدأ هموار می شود.

پرسش: دنیا عالم امتحان و ابتلا است

کد: 227گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم
اينكه حديثي به اين مضمون داريم كه هر كه حكومت را به دست غير اعلم بسپارد در حاليكه اعلم در ميان آنها وجود داشته باشد جامعه رو به هلاكت ميرود: چرا هميشه بيشتر سختي ها شامل حال طرفداران حق بوده است؟مثل سختي هايي كه جناب ابوذر و... كشيدند.باتشکرفراوان.
هوالعلیم
طبعا عالم امتحان استثناء برای هیچ احدی باقی نمیگذارد و اکثر مردم در امتحانات نمرهی خوبی نمیآورند و هرکس باید به فکر خودش باشد تا خداوند او را موفق گرداند بدین لحاظ همیشه اکثریت با طبقهی جاهل و اهل دنیا بوده است و اکنون نیز چنین است.
پرسش: دلیل ظلم ظالمان

کد: 226گروه: اعتقادات
اگر خداوند قادر و عادل است چرا جلوی ستمگران را نمی گیرد و راه را برای آنها باز گذاشته است تا بر جان و مال و ناموس و اعتقادات مردم دست اندازی کنند؟ چرا باید ظلم و ستم از هر نوعش مانند سیل نفوس مستعد و طیب و طاهر به خصوص جوانان را در کام خود بکشد؟ آیا قدرت و عدالت خداوند اقتضا نمی کند که جلوی ظالمین را بگیرد؟
هوالعلیم
نظام دنیا بر اساس خیر و شر است و اگر ظالمی وجود نداشت دیگر امتحانی نیز معنی نداشت و تکلیفی نبود و هر کس به آن فعلیّت خویش نمی رسید و خوب و بد از هم متمایز نبود. خداوند تکلیف کرده است که در مقابل همین ظالمین بایستید و با آنان برخورد کنید.
پرسش: دلایل معجزه بودن قرآن کریم

کد: 225گروه: اعتقادات
دلایل معجزه بودن قرآن کریم رو میخواستم و حق بودن ان و دلایل اثبات وجود خداوند متعال؟! متشکرم
هوالعلیم
دلیل اعجاز قرآن در مقدمه کتاب افق وحی آمده است.
واثبات وجود خداوند نیاز به دلیل ندارد.
پرسش: خلود در جهنم

کد: 224گروه: اعتقادات
نظر حضرتعالی در مورد خلود در جهنم چیست ؟
هوالعلیم
خلود نسبت به بعضی نه همۀ افراد گناهکار فی الجمله ثابت است.
پرسش: حدود اختیارات ولی فقیه

کد: 223گروه: اعتقادات
با سلام خدمت استاد عزيز آيت اللَه طهراني
نظر علامه طهراني در مورد حوزه ولايت فقها به طور شفاف به زبان ساده چيست ؟
و درست است كه حديث مقبوله عمربن حنظله كه ايشان بدان در كتاب ولايت فقيه در حكومت اسلام استناد كرده اند را مرحوم شيخ انصاري رد كرده اند ؟
هوالعلیم
این مطلب بعدا خواهد آمد.
پرسش: اعتقادی

کد: 222گروه: اعتقادات
سلام علیکم
1_ آیا ائمه صلوات اللَه علیهم معصوم بدنیا آمده اند یا مانند سایر افراد تمامی مراتب کمال را طی نموده اند و آیا تفاوت آنها با سایرین در سرعت رسیدن کمال می باشد یا مطلب به گونه دیگر است ؟
2_ آیا می توان گفت حضرت زهرا سلام اللَه علیها در 18 سالگی به مرتبه فنا رسیده اند اما مثلا حضرت نوح علیهم السلام در 1000 سالگی به آخرین حد کمال سعه وجودیشان رسیده اند ؟
3_اینکه در زیارت حضرت زهرا سلام اللَه علیها آمده ،ای کسی که خداوند ترا آزموده قبل از اینکه ترا بیافریند، به چه معناست و به چه مرتبه ای اشاره دارد و آیا این امتحان برای سایر افراد بشر هم هست؟
4_آیا خلقت خداوند در این عالم مکرّر است یعنی قبل از ما انسانها و بعد از ما خلق و بعثی دیگر دارند، و در این صورت آیا حضرت ختمی مرتبت فقط پیامبر ما هستند یا پیامبر ادوار گذشته و آینده نیز هستند؟
هوالعلیم
1
منظور از عصمت هنگام تولّد اگر عاری از گناه بودن است که همه کودکان معصوم هستند و اگر وصول به ملکه طهارت سرّ است این را بواسطۀ تربیت و تزکیه تحصیل کرده اند.
2
عالم تربیت و سلوک ارتباطی به زمان و مکان ندارد. بلکه به حرکت نفس از تعلّقات به عالم تجرّد است و چه بسا افرادی در کمتر از این مقدار حتّی به آن مقامات رسیده باشند.
3
مقصود پذیرفتن نفس و روح حضرت زهراء سلام اللَه علیها است که در عالم دیگر با اختیار خود این مصائب را قبول نموده اند پیش از اینکه به این دنیا بیایند. البتّه هر کسی به هر اندازه که در این دنیا کار انجام می دهد خود آن را پیش از این عالم پذیرفته است.
4
پیش از ما خلقت بوده است و این انسان به آخرین مرتبه کمال خلقت گذشته است و رسول خدا اکمل همه خلائق اند و از ایشان بالاتر متصوّر نیست.
پرسش: جهان ها ی موازی

کد: 221گروه: اعتقادات
سلام علیکم آیاجهان های موازی از نظر اسلام پذیرفته است؟ لطفا توضیح بفرمایید . آیا اینکه در متافیزیک می گویند هم زمان در چند جهان زندگی می کنیم صحیح است.؟
هوالعلیم
اگر جهان ها در سلسلۀ طولیّه قرار داشته باشند اشکالی ندارد. آنچه که موجب ایراد است وجود جهان های مادّی در یک زمان در عرض یکدیگر است.
پرسش: مقام کمال پیامبر اسلام

کد: 220گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم با سلام و ارادت بر مبلغان حقیقی ولایت با توجه به اینکه صلوات سبب افزایش سعه وجودی حضرت رسول (ص) می گردد . بنده می خواستم این جمله با توجه به اینکه پیامبر مظهر اتم اسم(صفت) الصمد خداوند است چگونه جمع میگردد. با تشکر
هوالعلیم
مگر اسماء پروردگار متناهی است که با این مطلب منافاتی داشته باشد همانطور که رسول خدا مظهر اتمّ است استفاده او از اسماء و صفات پروردگار نیز اتمّ است و حدّ یقفی ندارد و اگر داشته باشد با اتمّیّت منافات پیدا می کند.
پرسش: معرفی کتاب جهت آشنایی و مقابله با فرقه وهابیت

کد: 219گروه: اعتقادات
سلام
در اهواز و شهرستانهای جنوبی فرقه وهابیت فعالیت های گسترده ای را شروع کرده اند و تا حالا نیز به موفقیت هایی نیز دست پیدا کرده اند می خواستم برای برخورد با انحرافات و آمادگی خود کتابهایی را به من معرفی نمایید تا با مطالعه آنها بتوانم در حد خود قدمی برداشته باشم یا یک سری مطالعات هدفمند به من معرفی نمایید. با تشکر
هوالعلیم
کتابهای آقای تیجانیمفید است و نیز کتاب الغدیر و امام شناسی مرحوم علامه طهرانی می توانند سودمند باشند.
پرسش: حج

کد: 213گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم
1)چرا قربانی کردن بعد از رمی جمره ی عقبه است وقبل از آن نمیباشد؟( سرّ آن چیست؟)
2)سرّ حلق بعد از قربانی کردن چیست ؟چرا قبل از آن نمی شود حلق کرد؟
3)الف) اسرار رمی جمره اولی و وسطی چیست؟ب)سرّ رو به فبله بودن در این دو رمی، چه میباشد؟
4)الف)اسرار رمی جمره عقبه چیست؟ ب) سرّ پشت به کعبه بودن در این رمی، چه میباشد؟باتشکر.
هو العلیم
پاسخ این سؤالات بعداً خواهد آمد.
پرسش: حج

کد: 212گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم
فلسفه ی گردش از چپ به راست در طواف چیست؟
فلسفه ی هفت دور طواف چیست؟(نه کمتر نه بیشتر)
فلسفه ی اینکه قبل از ورود به حرم باید در یکی از میقات ها محرم شد، چیست؟(نه قبل از آ نه بعد از آن)
اسرار میقات چیست؟
الف)فلسفه استلام چیست؟ب)آیا بدون لمس کردن و بوسیدن حجرالاسود به اسرارآن می توان رسید؟ج)با توجه به اینکه خود حجرالاسود در پوشش قرار دارد، آیا حقیقت استلام وجود دارد؟باتشکر.
هو العلیم
پاسخ این سؤالات به طور مشروح خواهد آمد.
پرسش: ازدواج

کد: 218گروه: اعتقادات
با سلام چند سال است که از خدا مي خواهم مشکل ازدواج خواهرم را حل کند اما هيچ اتفاقي نمي افتد به همه ائمه هم متوسل شده ام و انها را نيز واسطه قرار داده ام اما خدا باز هم جوابم را نمي دهد مردم مي گويند کسي بخت خواهرت را بسته اما من باور ندارم مگر ميشود که خدا چيزي را بخواهد اما انجام نشود؟ مي گويند بروم پيش دعا نويس اما من معتقدم اگر حتي سختترين دعا هم برايش نوشته باشند اگر خود خدا بخواهد مشکل حل ميشود نمي دانم چه بايد بکنم پدر ومادرم خيلي رنج ميبرند با اينکه خواهرم هم کار دارد و هم زيبايي و هم متانت و ايمان اما وصلتي صورت نميگيرد شما بگوييد من چه کاري ميتوانم برايش بکنم؟ چه دعايي که موثر باشد؟ کم کم دارم از خدا نا اميد ميشوم... شهرکوچک است و مردم... لطفا مرا راهنمايي بکنيد با توجه به اينکه من خواهر کوچکتر هستم و يک سال است ازدواج کرده ام اما ميترسم که بچه دار شوم شايد او از همه چيز نا اميد شود.
هو العالم. إنّ اللَهَ عَلَي کُلِّ شَی ءٍقَدِیرُ
.
در مسأله ازدواج بر دو اصل باید توجّه نمود،
اصل اوّل: انتساب به پروردگار
چنانچه می فرماید: وَ مِن آیاتِهِ أن خَلَقَ لَکُم مِن أنفُسِکُم أزواجاً
لِتَسکُنُوا إلَیهَا وَ جَعَلَ بَینَکُم مَوَدّۀً وَ رَحمَۀً إنّ فِی ذَلِکَ
لَآیاتٍ لِقَومٍ یَتَفَکّرُونَ. و بر این اساس هر وقت مشیّت و تقدیر الهی مقتضی
امر ازدواج گردید این مسأله صورت خارجی پیدا خواهد کرد و لذا دعاء برای حلّ این
مشکل و طلب مصلحت از ناحیه پروردگار بسیار ممدوح و مناسب است.
و امّا اصل دوّم
:
اختیار انسان در تحقّق این مسأله می باشد که باید مطابق با ضوابط شرع مقدّس، انسان
به این موضوع اقدام نماید، و آنچه را در اسلام میزان و معیار انتخاب همسر دانسته
اند مراعات کند و از امور اعتباریه که متأسّفانه امروزه رائج و دارج است پرهیز
نماید، مسأله ازدواج را با شرط ها و تقاضاهای غیر منطقی مشکل نگرداند و بر ایمان و
تقوی و عقل و تدبیر و حمیّت مرد تکیه نماید، مهرهای سنگین موجب بروز اختلاف و تشتّت
است. در اسلام مهریّه زنان را رسول خدا مهر السّنّة، سنّت فرمود و همه باید از
ایشان متابعت کنند، مهریه حضرت فاطمه زهراء سلام اللَه الیها مهر السّنّة بوده است
یعنی پانصد درهم شرعی (نقره)؛ هر کس خود را مطیع و تابع و رهرو مسیر و منهج اولیای
دین قرار دهد و دل و ضمیر خود را به راه و ممشای آنان بسپارد خداوند راه او را باز
نموده و از او دستگیری خواهد نمود
.
پرسش: توانایی و قدرت خدا

کد: 217 گروه: اعتقادات
آیا خداوند میتواند جهان را در داخل یک تخم مرغ جای دهد؟
هوالعلیم
آری
پرسش: آیا بدن در قبر احساس و شعور دارد

کد: 216گروه: اعتقادات
سلام بدن مرده که در خاک قرار می گیرداین جسم آیا حس دارد روح چگونه از بدن بیرون می رود کدامیک عذاب می بیند. آیا روح حس دارد می تواند با کسی رابطه بر قرار کند؟شب اول قبر زمانش به اندازه شب تا صبح این دنیاست یا چیز دیگر؟ آیا باید این طور به مرگ فکر کنم
هوالعالم
جسم هيچ حس و ادراكي در قبر ندارد و فقط يك ماده ي بي شعور و حيات مانند خاك است و پس از مدّتي به خاك تبديل خواهد شد. مسئله ي شب اوّل قبر همان شب اوّل پس از مرگ است و ارتباطي به دفن بدن ندارد. يعني اگر مثلاً كسي را سالها بيرون از قبر نگه دارند شب اوّل قبر او همان شب پس از فوت است حتّي نسبت به كساني كه در قطب زندگي مي كنند و چند ماه از سال را در روز سپري مي كنند شب اوّل قبر آنان در همان روز فوت اتّفاق مي افتد و هيچ تأخيري در سؤال و حساب آنان وجود نخواهد داشت.
پرسش: میزان فهم و تدبر در آیات قرآن

کد: 215گروه: اعتقادات
اگر فهم قرآن منحصراً در اختيار اهل بيت (عليهم‌السلام) است چرا قرآن همگان را به تدبر در آيات دعوت مي‌كند؟
هوالعلیم
همانطور که تمامی افراد در مراتب فهم و ادراک متفاوت می باشند ، قرآن نیز دارای مراتب و مدارج متفاوته است . و طبیعتاً هر شخص به میزان فهم و سعۀ وجودی و مرتبۀ تجردّی خود از آن بهره مند است نه بیشتر و به هر مقدار که بر این مرتبه افزوده شود نصیب انسان از ادراک حقائق نامتناهیه قرآن بیشتر خواهد بود.
پرسش: حج

کد: 214گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم
اسرار عرفانی طواف چیست؟
اسرار عرفانی طواف در فاصله ی محدوده ی رکن و مقام چیست؟
الف)اسرار نصب حجرالاسود در یکی از ارکان کعبه چیست؟ب)چرا باید شروع طواف از این مکان باشد؟
اسرار ملتزم چیست؟
اسرار حطیم چیست؟
اسرار ایستادن و نماز خواندن در پشت مقام حضرت ابراهیم علیه السلام چیست؟باتشکر.
هو العلیم
پاسخ سؤالها مشروحا خواهد آمد انشاءاللَه.
پرسش: حج

کد: 211گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم
سرّ بازگشت مجدد به مکه و طواف حج تمتع(حجة السلام) و تکرار سعی بین صفا و مروه 7 مرتبه و سپس طواف نساء و نماز طواف چیست؟
چه رابطه ای بین کعبه و بیت المعمور وجود دارد؟
چه رابطه بین بیت المعمور و عرش خدا وجود دارد؟
عرش خداوند در کدام یک از عوالم هفتگانه قرار دارد و رابطه آن با کرسی و قلم چیست؟
در رابطه با عرش و کرسی و لوح و قلم و اینکه چند چیز مجزا و بدون ارتباط هستند یا یکی می باشند لطفا در مورد هر یک مختصر و مفید توضیح بفرمایید.باتشکر.
پاسخ این سؤالات بعداً خواهد آمد.
پرسش: حج

کد: 210گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم
اسرار واجبات احرام چیست؟الف)اسرار به در آوردن لباسهای دوخته و پوشیدن لباس احرام(اسرار کندن لباس و پوشیدن لباس احرام)
ب)اسرار نیت؟ ج)اسرار تلبیه؟
اسرار محرمات احرام چیست؟
اسرار مستحبات احرام چیست؟
اسرار مکروهات احرام چیست؟باتشکر.
هو العلیم
پاسخ این سؤالات به طور مشروح خواهد آمد.
پرسش: حج

کد: 209گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم
اسرار عرفانی سعی صفا و مروه چیست؟
در سعی صفا و مروه چرا فقط 7 بار و چرا باید از صفا شروع کرد نه مروه؟اسرار آن چیست؟
اسرار نامگذاری صفا و مروه چیست؟چرا اسمی دیگر بر این دو کوه نگذاشته اند؟
اسرار هروله کردن د ربین صفا و مروه در آن فاصله ی مخصوص و محدود چیست؟چرا جای دیگر این کار صورت نمی گیرد؟با تشکر.
هو العلیم
پاسخ مشروح بعداً در طی مقالاتی خواهد آمد
پرسش: حج

کد: 208گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم
فلسفه و حکمت اینکه میل و اراده ی خداوند به این نقطه ی خاص (مکه و کعبه) تعلق گرفته چیست؟(نه جای دیگر)
آیا ارتباطی بین تولد امیرالمؤمنین علیه السلام در کعبه و میل و اراده ی حضرت حق به این نقطه (که محل طواف حجاج و... قرار گیرد) وجود داشته است؟به عبارتی به فرض اینکه امیرالمؤمنین علیه السلام در خانه ی کعبه متولد نمی شدند، باز هم توجه خاص خدا به کعبه بود؟
فرموده اید طواف وداع کردن در مکه اشکال ندارد لیکن همان طواف نساء، طواف وداع هم هست. در هر حال طواف وداع کردن مستحب است. در حالی که طواف وداع را در آخرین روز و آخرین طواف انجام می دهیم و طواف نساء را بعد از طواف عمره ی مفرده و تقصیر انجام می دهیم.آیا طواف نساء با وداع فرق ندارد؟
حضرت رسول اللَه صلی اللَه علیه و آله به چه نیتی آب زمزم را می نوشیدند که ما هم همان نیت را بکنیم؟
فرموده اید طواف همین عمل ظاهر نیست بلکه باید به باطن آن هم توجه نمود.باطن ان اینست که هر دور طواف، نشانه و حکایت یکی از عوالم است(عالم ماده،مثال،...،اسماء کلیه) در صورت امکان، مختصری در رابطه با این عوالم هفتگانه و نحوه ی توجه در حالت طواف(در هر شوط به عالم مربوطه) بیان فرمائید.با تشکر.
هو العلیم
پاسخ این سؤالات به طور مشروح خواهد آمد.
پرسش: فلسفه عذاب الهی

کد: 207گروه: اعتقادات
فلسفه می گوید معلول شأن از شئونات علت است. پس چرا خداوند شأن از شئون خود را مجازات می کند؟
بسم اللَه الرحمن الرحیم
معنای شأنیت در حقیقت معلول عبارت است از ظهور و بروز خارجی معلول از علت و همانطور که ثواب برای معلول بواسطه آثار ممدوحه و انجام افعال مستحسنه تحقق می یابد که خود این آثار نیز از شئونات معلول و طبیعتاً از شئونات علت نیز می باشد همینطور عقاب و مجازات از ترتب آثار قبیحه و کردار نادرست توسط معلول خواهد بود و در این مسئله تفاوتی بین ثواب و عقاب نمی باشد زیرا همه این آثار از شئونات علت است مضافاً به اینکه در این عقاب و مجازات کمال معلول و تزکیه او نیز منظور خواهد بود.
پرسش: شرک

کد: 206گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة اللَه.در قران كريم امده است كه خداوند شرك را نمي بخشد ولي غير آن بخشيده مي شود .انسان تا به مرحله كمال ايمان و از ميان رفتن تمامي درجات شرك نرسيده باشد در چه مرتبه اي از شرك قرار دارد . اين مقوله را توضيح بفرماييد.والسلام
هوالعلیم. شرک دارای مراتبی است که همه افراد حتی مؤمنین به استثناء عدهای خاص، گرفتار آن میباشند. ولی مقصود از آیه این مراتب نیست، بلکه همان شرک اصطلاحی و عدم پذیرش توحید است.
پرسش: رابطه میان حب ذات ، حب ائمه و حب به خوبیها

کد: 205گروه: اعتقادات
چه رابطه‏اي ميان حبّ ذات ، حبّ خدا و ائمه (عليهم‌السلام) ، و حبّ خوبيها وجود دارد ؟
هوالعلیم
خداوند متعال اصل وجود و حقیقت آن است و از آنجا که هر خوبی و زیبایی به وجود باز می گردد و از آثار آن به حساب می آید پس همه خوبی ها وزیبائیها و ارزش ها به ذات پروردگار باز می گردد و از آنجا که ائمه علیهم السلام واسطۀ فیض بین مبدأ هستی و بین ماهیات هستی می باشند بنابراین همه زیبائیها نیز از طریق آنها و وساطت آنها سرچشمه می گیرد .
پرسش: خدا کیست

کد: 204گروه: اعتقادات
خدا کيست؟
بسم اللَه الرحمن الرحیم
حقیقتی که مبدأ وجود و مبُدع موجودات است و همه عالم وجود از ظهور آن حقیقت تحقق یافته است.
پرسش: خدا از اول بوده يعنى چه

کد: 203گروه: اعتقادات
از هركس مى پرسم خدا چگونه به وجود آمده جواب مى دهند خدا از اول بوده از اول بوده يعنى چه توضيح دهيد؟
هوالعلیم
توضیح داده شده است.
پرسش: آیا دجال موجود خارجی است؟ - صفحه شطرنج

کد: 202گروه: اعتقادات
سلام علیکم اخیرا مستندی در رابطه با فعالیت گسترده فراماسونر ها برای از بین بردن دین و ترویج شیطان پرستی دیده ام و در رابطه با این مسئله کمی تحقیق کرده ام . اینکه چقدر زندگی ما از حالت طبیعی خارج شده و از پوشاک و غذا گرفته تا عقایدمان همگی تاثیر گرفته از فعالیت آنان است . چند سؤال ذهن مرا به خود مشغول کرده که ممنون میشوم اگر جواب آنها را بگیرم :
۱ صفحه شطرنجی یکی از ابزار آلات این فرقه است . آنها سفید را نماد انسان و سیاه را نماد جن می دانند و صفحه شطرنج را محل احضار ارواح می دانند . و در جاهای مختلف از صفحه های شطرنجی که از خانه های با رنگهای دیگر تشکیل شده نیز استفاده می کنند . آیا حرمت نگاه کردن به صفحه شطرنج به این مسئله مربوط می شود ؟ و آیا نگاه کردن به صفحات شطرنجی با رنگهای غیر از سیاه و سفید نیز حرمت دارد ؟
۲ چشم جهان بین یا مثلا همان تک چشم شیطان از علامات آنهاست که معمولا آن را بر فراز یک هرم میکشند و از این چشم انواری به اطراف پخش می شود ( مثلا می خواهند بگویند این چشم میدرخشد ) با توجه به حدیثی که از حضرت علی است و خصوصیات دجال را می فرمایند (: بر بالای کوهی است و یک چشم بر پیشانی دارد که میدرخشد و چشم راستش کور است ) آیا دجال همین جریان فکری است که امروزه همه مردم جوامع غیر از عده ای که واقعا به خدا پناه برده اند گرفتار آن شده اند ,یا نه دجال موجودی است که بعدا ظهور خواهد کرد و این خصوصیات را داراست ؟
هوالعلیم
1 صرف نگاه کردن حرام نیست.
2 دجّال یک موجود خارجی است.
پرسش: آیا استفاده از علم سلولهای بنیادین دستکاری در خلقت خداوند نمی باشد؟

کد: 201گروه: اعتقادات
باسلام خدمت استاد
سؤالم در این مورد بود که که علم سلولهای بنیادین و ژنتیک آیا دستکاری در خلقت نیست مگر آن طور نیست که خداوند قادر مطلق است آیا این علوم در صفات قدرت خداوند مشکل ایجاد میکند یا نشانه هایی از قدرت خداوند است.
هوالعلیم
مگر رسیدن و اکتشاف این علوم غیر از ظهور اسماء و صفات الهی است؟
پرسش: میزان علم معصوم (علیه‌السلام) به عالم غیب

کد: 200گروه: اعتقادات
میزان علم معصوم (علیه‌السلام) به غیب چقدر است ؟ آیا در مسائل دنیوی نیز از این علم بهره می‏گیرد؟ در صورت بهره‏گیری از علم غیب در مسائل دنیوی ، چرا امام علی (علیه‌السلام) مدتی پس از قبول خلافت فرمود : اگر می‏دانستم چنین اتفاقاتی می‏افتد ، نمی‏پذیرفتم ؟
هوالعلیم
امام علیه السلام به آنچه عنوان ما سوی اللَه به خود می گیرد علم و معرفت دارد . و اما کلام امیرالمؤمنین علیه السلام در مقام جهل از واقع نیست بلکه تنبیه و گلایه از مخاطبین است چنانچه ما هم گاهی این چنین می گوئیم.
پرسش: عصمت پیامبران

کد: 199گروه: اعتقادات
سلام علیکم
آیا تمامی 124 هزار پیامبر خدا معصوم بودند و آیا مراتب عصمت آنها فرق میکرده است. باتشکر
هوالعلیم
عصمت در انبیاء دارای مراتب مختلف است و پاسخ این مطلب در مقدمه کتاب افق وحی داده شده است ،مراجعه فرمائید.
پرسش: بیان اعتقادات

کد: 198گروه: اعتقادات
سلام.
در بعضی روایات دیده میشود که اصحاب رسول اللَه یا دیگر ائمه(علیهم السلام) نزد ایشان آمده و دین خود را بر این بزرگواران عرضه میکردند و حضرات معصومین اگر نقص یا کاستی در دین آنها میدیدند،آنرا برایشان رفع و تصحیح مینمودند.
اکنون سؤال این است:
1_کیفیت این عرضه دین چطور بوده؟
2_چطور حضرات معصومین آن نواقص را رفع مینمودند؟آیا در فرد تصرف میکردند؟
3_اکنون که ما بطور مستقیم با امام ارتباط نداریم چطور میتوانیم به وجود این نواقص پی ببریم و آنها را رفع کنیم؟
هوالعلیم
1ـ بیان اعتقادات،2ـ ائمه اگر خطائی در این بیانات مشاهده میکردند طبعاً تصحیح میکردند و تصرف در کار نبود بلکه بیان حقیقت آن مسئله بود.3ـ با مطالعه و تدبر در آثار بزرگان به این صنعت میتوان پی برد.
پرسش: تعریف عرش و معاد جسمانی

کد: 196گروه: اعتقادات
اینکه خداوند متعال در قرآن میفرماید ملائکه گرد عرش الهی در طوافند منظور چیست؟ مگر نه این است که خدا مکان ندارد. نسبت میان عرش و خداوند متعال چیست؟ در روایات آمده است که هنگام طواف گرد خانه خدا، به یاد فرشتگان طواف کننده گرد عرش باشیم. این به چه معناست؟ چگونه باید تفسیر کنیم که باعث قائل شدن مکان برای خدا نباشد. همچنین دارد که نبی مکرم اسلام در معراج به اندازه دو کمان یا کمتر به خداوند سبحان نزدیک شد. آیا معراج جسمانی بوده و این نزدیکی مکانی بوده یا چیز دیگری است؟ اساساً و قتی سخن از نزدیکی یا دوری به میان می آید خواه نا خواه ذهن انسان متوجه مکان و مسافت مادی می افتد و میدانیم که خدا مکان ندارد و همه جا هست. همچنین دارد که در قیامت هشت فرشته، عرش را می آورند. به نظرم اگر این مسئله در ذهن انسان موحد حل شود، در افکار خود موهومات را به عنوان خدا تلقی نخواهد کرد و قدری به شناخت ذات خداوند سبحان نزدیک تر خواهد شد.
التماس دعا
هوالعلیم
عرش به معنای استیلاء و احاطه و سیطره و ولایت بر عوالم وجود است و این معنا قطعاً به یک مرتبه از مراتب مادی و دنیوی اطلاق نمی شود. زیرا خود ماده و دنیا مشمول احاطه و ولایت پروردگار می باشد.
عرش اصطلاحا همان تخت و کرسی شاهنشاهی سلطان و حاکم است که اوامر و دستورات را از آن مرتبه انشاء می نماید و این مسأله به مقام امر و مشیت پروردگار گفته می شود،یعنی از مرتبه نزول اسماء کلیه حق که آن ارادۀ قاهره باعث نزول اسماء و صفات او در عالم ممکنات می شود.پس همانطوری که تخت سلطنت محلی برای تنفیذ و امضاء اوامر و دستورات سلطان است همین طور مقام امضاء و تقدیر حوادث عوالم وجود که از اسماء پروردگار نشأت می گیرد را عرش می نامند و ملائکه ای که آن تقدیر و اراده را صورت خارجی می بخشند حملۀ عرش می نامند و این مرتبه فوق زمان و مکان است.
و همینطور در مسأله معراج آنچه به پروردگار قرب پیدا نمود،روح رسول خدا بود. زیرا جسم که در مرتبه دنیا و ماده محبوس و مقیّد است و روح آن بزرگوار از همانجا که نزول یافته بود به همانجا بازگشت نموده است. واین مرتبه خارج از قرب و بعد مکانی می باشد.
پرسش: آیا وجود انسان در زمان غیبت امام علیه السلام موجب نقصان کمالی او خواهد بود؟

کد: 195گروه: اعتقادات
با عرض سلام
به تازگی مشکلی عجیب برایم پیش آمده این است که به وجود خدا اعتقادم را تقریباً دارم از دست می دهم در حالی دلایلی نیز برای خود دارم از این قبیل که خداوند عادل نیست چرا که مثلاً مارا در زمان غیبت به دنیا آورده و همین باعث گمراهی ما شده و مثل زمان امامان گذشته در دسترس نیست ونمی توانیم مشکلاتمان را حل کنیم وباید به کسانی مراجعه کنیم که اطلاعات کامل ندارند ویا چرا ما را در یک خانواده ی شیعه به دنیا آورده و یک نفر دیگر را در جمعی کافر و همین باعث گمراهی یک فرد می شود پس خدا عادل نیست که اینقدر بین بنده هاش فرق گذاشته ومشکلاتی از این قبیل.نمیدونم مشکلم را چه طوری حل کنم و همین امر باعث شده که به عنوان مثال نمازهایم را نخوانم لطفاً راهنمایی دقیق بفرمایید.
هوالعلیم
پاسخ این پرسش بسیار ساده و روشن است . مگر افرادی که در زمان ائمه علیهم السلام بودند همه به آنها دسترسی داشته اند ؟ غیر از تعدادی اندک که در شهر امام بوده اند و تازه در زمان حصر و تقیه نبودند کسی دسترسی نداشت ، افرادی که در شهرهای دور زندگی می کردند ، کی امامرا می دیدند ؟ و یا مثلاً در زمان امام موسی بن جعفر علیهما السلام سالها آن حضرت در زندان بودند و کسی از ایشان اطلاع نداشت و یا در زمان امام هادی و امام حسن عسگری علیهما السلام غیر از اندکی از شیعیان کسی با آنها ملاقات نداشت زیرا آنها تحت نظر بودند ولی در تمام این موارد ولایت امام علیه السلام بر احوال همه مردم حاکم و غالب و ناظر بود، مگر بین زمان غیبت و حضور برای امام علیه السلام فرق می کند ؟ امام که مثل من و شما نیست تا جهت اطلاع بر احوال ما مجبور باشد حضور عینی و فیزیکی در مجامع و محافل داشته باشد. در این صورت او مانند ما خواهد بود نه امام . او از خود شما به شما نزدیک تر است و پیش از آنکه
خطوری در ذهن شما پیدا شود او اطلاع دارد و پیش از آنکه اراده بر انجام کاری بنمائید او خبر دارد ، آنوقت چگونه تصور می کنید که وجود ما در زمان غیبت موجب نقصان کمالی ما خواهد بود ؟!
و بر این اساس تولد و نشو و نمای یک فرد در اجتماع شیعی یا در بلاد کفر نیز توجیه پیدا می کند و خداوند برای او نیز پرونده خاصّ خود را قرار داده است . همینکه شما به امام علیه السلام توجه کنید مشمول نظر و لطف او خواهید بود .
پرسش: تعبد به نص و استفاده از عقل

کد: 194گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرّحمن الرّحیم
مرحوم حضرت علامه طهرانی رضوان اللَه علیه در کتاب ولایت فقیه ج1 ص 118 می فرمایند: « تمام مسائلی که شیعه با عامه از آن زمان تا به حال در آنها اختلاف دارند فقط به یک اصل بر میگردد که: شیعه متعبد به نص است ولی آنها از نص تجاوز می کنند و می گویند: ولو اینکه در مساله ای نص وارد شده و قرآن است، نص است، یا سنت پیغمبر مسلما آمده است ولی مصلحت نیست ما طبق آن رفتار کنیم بلکه ما هم خودمان فکر داریم...»
اینجانب در مقام دفاع از عامه و اهل سنت نیستم ولی سؤال این است آیا شیعه که به فرمایش ایشان متعبد به نص است؛ یعنی عقل و فهم و بینش خود را کنار می زند و با نفهمی به سراغ مامورٌبه می رود و فقط به فکر انجام آن کار است و نه چیز دیگر؟ آیا شیعه در انجام تکالیف خود نباید شرائط و ظروف و مصالح عرفیه و عقلیه را لحاظ کند؟ به عبارت دیگر در چه مواردی انسان باید با سؤال و فکر به دنبال انجام عمل باشد و اگر در نظرش وقفه ای آمد متوقف شود؟ و در چه مواردی باید فورا به انجام آن مبادرت نماید؟
هوالعلیم
پاسخ این سؤال مشروحاً در کتاب افق وحی از این حقیر آمده است مراجعه فرمائید. و امّا اجمالاً عرض می شود:
رجوع شیعه به ائمه معصومین علیهم السلام عین حکم عقل و مقتضای برهان است.ائمه اطهار علیهم السلام مثل ما نیستند تا رجوع به آنها نیاز به وجود مرجح داشته باشد. بلکه کلام و فعل آنها به ملاک حجیّت کلام پیامبر حجّت است و بلکه عین او است. باید از عامه سؤال شود شما که علی علیه السلام را کنار گذاشتید و به ابوبکر و سایرین اقتداء نمودید به چه ملاک عقلی این عمل را انجام دادید؟
آیا تبعیّت عامّه از فردی که خود بارها در زمان حیاتش اعتراف می کند:
لولا علی لهلک عمر ، یک عمل خلاف عقل نیست؟
پرسش: آیا ذات خدا را می توان شناخت؟

کد: 193گروه: اعتقادات
سلام علیکم
آیا اینکه می گویند ذات خدا منطقه ممنوعه است و استدلال به آیه قران میکنند که و الی ربک لمنتهی ( نفرموده و فی ربک لمنتهی ) و روایاتی هم شاهد بر این معنا ذکر میکنند صحیح است ؟
هوالعلیم
منطقه ممنوعه ، جهل ونادانی وتعصّب و درگمراهی ماندن است ،ما منطقۀ ممنوعه نداریم . مقصود از:( و الی ربک المنتهی) ، معنای دیگری است که هیچ ربطی به سؤال ندارد . مقصود قوس صعود: (و إنا الیه راجعون) می باشد نه آنچه شما مطرح کردید یعنی همانطور که ابتدای حرکت انسان از مبدأ هستی و وجود بسیط است ، سیر در مظاهر عالم و تزیّن به زینت و آثار هستی نیز به همان وجود بسیط باز می گردد و این عین کمال و نهایت معرفت است که از شناخت به ذات اقدس پروردگار نشأت می گیرد.
چه کردی فهم از دین العجائز******که برخود جهل می داری تو جائز
برون آی از سرای امّ هانی******بخوان مجمل حدیث لن ترانی
بنابر این اخبار و احادیثی که می فرماید :(لا تفکّروا فی ذات اللَه) به این معنی است که تفکّر در ذات الهی با توجه به حقیقت نور وجود، دیگر معنایی ندارد. زیرا تفکّر حرکت از مجهول به معلوم است و چگونه در ذات الهی که همه چیز عیان است می توان از مجهول به معلوم حرکت نمود ، ذات الهی را با مشاهده قلب وضمیر و سرّ می توان دریافت، چنانچه فرمود : ( لم أعبد رباً لم أره) حرکت فکر باید در آثار باشد تا به ذات برسد ودر آنجا دیگر فکر معنی ندارد نه اینکه نباید فکر کرد.
پرسش: تاثیر امر به معروف

کد: 192گروه: اعتقادات
1. اگر كسي امر به معروف كند؛ ولي خود به آن عمل نكند، آيا فقط براي گفتن ثواب مي‏برد؟
2. آيا دين كسي كه به شرك خفي مبتلاست يا درجات خفيفي از نفاق دارد، مرضي خداست و مورد شفاعت ائمه قرار مي‏گيرد؟
هوالعلیم
1 خیر ، آیه شریفه می فرماید: يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ ما لا تَفْعَلُونَ .
2 انشاء اللَه .
پرسش: موضوعيت شر

کد: 191گروه: اعتقادات
با توجه به اینکه عدم به طفیل وجود مطرح شده و شر نیز امری عدمی است حال آیا در مورد فکر پلید (همین طور در دیگر موارد صفات اخلاقی مذموم مثل ظلم، دنائت، رذالت...) باید بگوییم:
1 ایجاد آن از خداست و اسنادش به ماست و یا
2 اصولا فکر پلید امر عدمی است و به زبان دیگر فکر پلید یعنی نبود فکر خوب؟ توضیح مستوفی همراه با ارجاع به منابع جهت اطلاع بیشتر
هوالعلیم
هر چه انتسابش به ما باشد جنبه منفی و عدمی دارد و آنچه به خدا منسوب است جنبه وجودی دارد.
پرسش: امیر المومنین شفیع ابن ملجم نیز می شوند

کد: 190گروه: اعتقادات
اميرالمومنين (ع) به ابن ملجم فرمود من شفيع تو ميشوم معني اين را كه در شعر مولانا امده بفرماييد
با تشكر
هو العالم
شرح این ابیات در کتاب افق وحی از این حقیر آمده است به نحو اجمال :
دیدگاه اهل توحید که حق هم این است و جز این نیست کلیه افعال و کردار از جهتی انتساب به فعل انسان و اراده و مشیت او دارند و بر آن اساس به صورت صحیح و یا ناصواب از انسان صادر می شوند که در این صورت انسان قابلیت مدح و یا ذم را پیدا خواهد کرد و از جهتی دیگر که باز در مسئله توحید افعالی در کتاب افق وحی که انشاءاللَه به زودی منتشر خواهد شد به طور تفصیل آمده است ، این عمل و فعل به اراده و خواست خدای متعال برمیگردد که آن خواست ارتباطی به ما ندارد و مارا در آن مرتبه جای سؤال و پرسش نمی باشد،زیرا علم و معرفت ما به محدوده وجودی خود ما بر میگردد.
و خدای متعال هیچ حد و مرزی بر نمی دارد،واین مسئله در اختیار و مشیت ما تاثیری که موجب جبر وسلب اراده گردد نخواهد گذارد و براین اساس اهل توحید از دو دیدگاه به افعال و کردار نگاه می کنند ،دیدگاه اول انتساب فعل به خداوند،دیدگاه دوم انتساب فعل واقعا به خود انسان،مولانا در این ابیات به جنبه دیدگاه اولی اشاره دارد و امیرالمومنین در عین اینکه به امام حسن میفرماید اگر میخواهی اورا قصاص کنی فقط یک ضربت به او بزن و این قصاص به جهت صدور فعل از او به عنوان اختیار و اراده خود ابن ملجم است در عین حال متوجه اصل و حقیقت وقوع این فعل که ناشی از اراده حق شده است می باشد.
پرسش: پرداخت صدقه جهت سلامتی امام زمان عجل اللَه

کد: 189گروه: اعتقادات
سلام علیکم و رحمة اللَه
از محضرتان سؤال داشتم چرا بزرگان می فرمایند برای سلامتی امام زمان صدقه بدهید ، مگر آن حضرت محتاج صدقه ما است و آيا منظور سلامتي ظاهري است ؟.خواهشمندم توضیح بیشتری دهید
هو العلیم
امام علیه السلام مانند ما دچار مرض و شدّت می شود و از این نظر صدقه می تواند دفع آنرا بنماید.
پرسش: آیا رویت حضرت حق با سمع و بصر در دنیا و آخرت ممکن است.

کد: 188گروه: اعتقادات
سمع غير مادي و بصر غير مادي چه تفاوتي با هم دارند ؟ چرا دريافت كلام خدا در دنيا به سمع باطن ممكن است ؛ ولي رؤيت آن حضرت ، به بصر باطن جز در آخرت مقدور نيست ؟
هوالعلیم
سمع به معنای ادراک شنیدنی و بصر ادراک دیدنی است هم در دنیا و هم در آخرت مشاهدۀ جمال ربوبی و ادراک جلوات و بارقه های ذات اقدسش هم با سمع و هم با بصر ممکن و محتمل است.
پرسش: دلیل عدم استجابت دعا

کد: 187گروه: اعتقادات
با سلام و احترام. 36 سال سن دارم و در خانواده مذهبي و فرهنگي به دنيا آمده ام. تا ياد دارم هميشه حرف بزرگترها، علما، روحانيون، مداحان و بزرگان منبر و... اين بوده كه اگر مشكلي داريد به ائمه متوسل شويد و يا از خدا بخواهيد تا مشكل شما حل شود. امروز كه به سالهاي گذشته نگاه مي كنم مي بينم تا حالا هيچ دعايي مستجاب نشده. مثلا برادر من از 3 سالگي ديابت گرفت و هركاري كه بگوئيد پدرم انجام دادند. توي هر روضه اي، هر مجلسي، اعياد يا ايام عزاداري، هر كه مكه يا كربلا مي رفت از او مي خواستند كه براي برادرم دعا كند. حتي به ياد دارم در مشهد پدرم تا صبح دخيل به امام رضا شدند ولي تا حالا كه برادرم 30 ساله مي باشد هيچ اثري از بهبودي در او پيدا نيست. يا امروز كه اين متن را مي نويسم 10 سال است كه از خدا خواسته ام كاري برام توي شهر يا استان خودم پيدا كنم ولي تا امروز سرگردان غربتم. يا از خدا خواسته ام از اين مستأجري در بيام ولي افسوس. و ... ... ... ... ... ... ...! وقتي به شما مي گويند فلان دارو يا فلان غذا چنين تأثيري دارد شما امتحان مي كنيد ولي اگر بعد از چند بار اثر آن را نديديد ديگر نا اميد مي شويد و مي گوئيد اين خبر حقيقت ندارد. به خدا قسم دچار چنان سردرگمي شده ام كه حد و حساب ندارد. مانده ام آيا دعا دروغ است؟ يا ... شما را به خدا قسم من را از اين سرگرداني و گمراهي نجات دهيد. البته خواهش مي كنم جوابهاي كليشه اي " حتما صلاح نيست." يا " جاي ديگر به شما عوض داده مي شود." يا " شرايط دعا را نداشته ايد" ندهيد. چون به عنوان مثال من حالا خانه ندارم جاي ديگر چه فايده. يا قدر مسلم همه ما گنهكاريم پس شرايط دعا را نداريم. و اگر صلاح نباشد يعني از قبل قضا مشخص شده پس جبر است. ببينيد اين جوابهايي كه در پاسخ به جواب هاي كليشه اي است سرگرداني من را بيشتر كرده. از شما يكبار ديگر خواهش مي كنم من را روشن نمائيد و بار ديگر به مسير هدفمند دين برگردانيد.
هوالعلیم
این دنیا دار تربیت و رشد و تکامل است و هر کسی برای عبور از این دنیا پرونده خاصّی دارد و خداوند عالم به مصالح واقعی او است و ما عالم نیستیم، به ما دستور داده اند برای حوائج خود دعا کنیم حال اگر آن چیز به صلاح باشد خداوند مستجاب می کند و اگر نباشد چیز بهتری را به ما خواهد داد.
و ما باید بدانیم که نظام این عالم برای خود حساب و کتاب خاصّی دارد و از آن تغییر نمی کند.
پرسش: کیفیت تولید علوم اسلامی

کد: 186گروه: اعتقادات
با سلام خدمت استاد گرانقدر
سؤال بنده این است که حضرتعالی دایره علم اسلامی و شیوه عینی و عملی استخراج و تولید آن را چگونه ارزیابی می فرمایید؟
احتراما ذکر می شود که برخی از علما معتقدند با استفاده از فلسفه های مضاف که متکی به فلسفه مطلق صدرایی هستند می توان در زمینه های ابواب گوناگون علمی به تولید علم اسلامی پرداخت. برخی دیگر می گویند با مطالعه سیره و روایات و آیات باید اهم اصول در هر شاخه از علم استخراج شده و با استفاده از سایر رئوس و اصول و با بهره گیری از همین منابع، علوم اسلامی را دارای شاخ و برگ نمود.
منظور از علم اسلامی، فرضا مانند روانشناسی اسلامی، مدیریت اسلامی، جامعه شناسی اسلامی و غیرهم است.
اصولا آیا حضرتعالی معتقد به وجود چنین امری در اسلام هستید؟ یعنی اسلام هم مانند علوم غربی بتواند و بخواهد در شاخه گوناگون علوم انسانی و بشری نظر دهد. و اگر هستید، این امر را چگونه قابل تحقق و دستیابی می دانید؟
با تشکر و عذرخواهی بخاطر تصدیع
هوالعلیم.
چنانچه از مفهوم دین و محتوای آن پیدا است، دین عبارتست از اتصال بنده به مرتبهی عبودیّت مطلقه که حقیقت آن تجلی ربوبیّت مطلقه است و از آثار این مرتبه وصول ادراک حقائق اشیاء و کنه و واقع آنها است، همانطور که هستند و هر برنامه و قانونی که انسان را به این سمت سوق دهد قطعا باید مورد رضا و تأیید شارع مقدس و از جانب ربوبی باشد. بنا بر این حکمت و عرفان و نیز بیانات و آثار ائمهی معصومین علیهم السلام همگی در این راستا میتواند متوجه و مستند واقع شوند و تمسّک به یکی و طرد بقیه در خود مورد متمسَّک، نیز خدشه وارد میکند و آنرا از حجیّت و استناد دور مینماید. فلسفهای از وزن و وزان حقیقی برخوردار است که مخالفتی با شرع انور نداشته باشد و شرع و تکلیفی میتواند متقن باشد که معارض با مبانی شهود و حکمت متعالیه نداشته باشد. پس از این لحاظ هر سه این مبانی شرع و فلسفه و شهود باید مجتمعا در تدوین و ابتکار مسایل مختلفه مذکوره دخالت داشته باشند.
پرسش: تحلیل عملکرد هشام بن حکم در قبال امام صادق و امام کاظم علیهما السلام

کد: 185گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم
با توجه به تعريف هاي امام صادق عليه السلام از هشام بن حكم و با توجه به خون دل خوردن هاي امام كاظم عليه السلام از دست او، وضعيت او چگونه ميباشد؟ آيا رابطه اش با امامت خراب و دچار استكبار و منيت و خودمحوري و عاقبتش به شر شد؟باتشکر.
هوالعلیم
البته شکی نیست که هشام از شیعیان بوده است و خود را فدای ولایت امام علیه السلام میکرده و میپنداشته، ولی از این نکته غافل بوده است که آنچه مورد رضای الهی و قبول او است، عبودیت است نه خود سلیقگی . بنده تا جایی در پیشگاه پروردگار مقبول است که گوش به فرمان او باشد. بگوید برخیز، برخیزد، امر کند بنشین، بنشیند. از پیش خود کم و زیاد نکند و کاسهی داغتر از آش نباشد. بنا بر این گرچه کار او مخالف رضای معصوم علیه السلام بود، ولی از آنجا که حسن نیت داشته است، انشاءاللَه مورد رحمت و شفاعت آنها قرار خواهد گرفت.
پرسش: آيا در معارف اعتقادي ، حديث حجتيت دارد ؟

کد: 184گروه: اعتقادات
1. آيا در معارف اعتقادي ، حديث حجتيت دارد ؟
2. چگونه مي‌توان سخني يا مطلبي را به اسلام نسبت داد ؟
هوالعلیم
1 اگر حدیث به مرتبه ایجاد علم و یقین در نفس برسد حجیّت دارد و الا خیر.
2 باید قرائن و ضوابط استناد، چه در انتساب و چه در مفهوم و محتوای خبر به مرحلۀ اطمینان و وثاقت برساند.
پرسش: آیا ابن ابی الحدید و سیوطی اهل جهنم و عقاب هستند؟

کد: 183گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
حساب خداوند نسبت به افرادی مثل ابن ابی الحدید که اشعاری در مدح امیرالمومنین علی علیه السلام دارد و یا سیوطی که می گویند شیعه شده است و یا سایر افرادی که محبت اهل بیت را دارند چگونه است ؟ آیا آنها جهنمی هستند؟
هوالعلیم
خداوند عالم به خفیّات و علّام الغیوب است و برای هر فرد پرونده ای خاص به خود او وجود دارد ولی بر حسب ظاهر این گونه افراد اهل جهنم و عذاب نیستند و مشمول عفو و رحمت پروردگار خواهند شد.
پرسش: جبر و احتیار

کد: 182گروه: اعتقادات
آیا ما در کارهایمان مختاریم و نقش خدا در کارها چیست ؟
هوالعلیم
پاسخ این سؤال درکتاب افق وحی آمده است.
پرسش: توسل به ائمه اطهار

کد: 181گروه: اعتقادات
سلام علیکم توسل به ائمه به چه شکلی صحیح است؟ و باید چگونه باشد؟
هوالعلیم
توسّل به معنای استمداد از نفوس قدسی آنان برای حلّ مشکلات و فتح باب و باز شدن فهم است.
پرسش: وجود خداوند

کد: 180گروه: اعتقادات
با سلام و احترام بنده مدت يكسال شده که ياد خدا حتي يك لحظه از ذهنم بيرون نمي رود اگر نصف شب از خواب بيدار شوم با خودم مي گويم يعني خدا الان مرا مي بيند او چيست و اين موضوع سبب شده اين سؤال در ذهنم به وجود مي آيد كه خدا چيست و چگونه است خيلي خيلي از اين موضوع ناراحتم و نگران كه خداي ناكرده منحرف شوم و زياد مقيد به انجام اعمال عبادي و مذهبي هستم نمي دانم چه كنم خواهشمندم راهنمايي ام كنيد .
هوالعلیم
همین احساس شما که وجودی را فوق عالم مادّه می دانید خدا است.
پرسش: نگرش انسان نسبت به تجلیّات اسماء و صفات الهی

کد: 179گروه: اعتقادات
آیا می توان بدون توقف در تجلیات اسماء و صفات خدا بالمره خود را در ذات خدا فانی نمود و از مشاهدات اسمائی و صفاتی یکسره دل برید و از همه هدایای جذاب خدا به شوق دیدار ذاتش درگذشت و تمام حظوظ نفسانی را در راه او قربانی کرد ؟
هوالعلیم
انسان باید به دنبال تجلیّات ذاتی باشد و این نه به این معنی است که از تجلیّات صفت و اسم خود را محروم کند بلکه نباید به آنها دل ببندد.
پرسش: معنای توحید

کد: 178گروه: اعتقادات
توحید به چه معناست؟
هو العالم
توحید یعنی انحصار اسم و صفت و فعل در کل عوالم وجود در ذات خدای متعال، به این معنی که تمام حقائق موجوده در عالم چه مجرّده و چه مادّیّه، همه و همه مستند به یک مبدأ و برخاسته از یک ریشه می باشند و هیچ اثر و سببی در عالم وجود بدون نزول آن از مسبّب الاسباب حقیقت خارجی ندارد و خدای متعال که اصل وجود است در مرتبه نزول و اظهار و تعیّن به صور متعیّنات خارجیّه و مراتب متفاوته از وجود نمود و ظهور یافته است و هیچ موجودی چه درنفس وجود خود و چه در حدود ماهوی خود، خارج از دائره ذات پروردگار نمی باشد چنانچه مرحوم والد رضوان اللَه علیه می فرماید:خدا از همه برتر و بالاتر، و در عین حال با هر موجودی هست، و معیّت ذاتی دارد. ذات احدیتش را طائر بلند پرواز فهم بدان ذروه به قدر ذره ای راه ندارد. و در عین حال مقام واحدیتش در اسماء و صفاتش ظهور نموده، با هر پشه ای است، و با هر نمله ای است، و با هر ذرّه ای است. این است حقیقت توحید. ( نور ملکوت قرآن، جلد اوّل، صفحه 299 و300)
پرسش: چگونگی توحید خدا در دنیای بی نهایت

کد: 177گروه: اعتقادات
سلام
1. بی نهایت چیست؟ 2. آیا دنیا بی نهایت است؟ "اگر این طور است چطور این امر مانع از یگانگی خدا نمی شود؟
هوالعلیم
بی نهایت به چیزی گفته می شود که حدّ ندارد. دنیا مادّه است و هر مادّه ای حدّ و نهایت دارد.
پرسش: تناسخ

کد: 176گروه: اعتقادات
با سلام
سؤالهایی در مورد تناسخ هست و جوابی برای آنها نیافتم.ممنون میشوم که پاسخی به آنها داده بشود حال جامع یا مختصر.
تناسخ به معنی تحریف شده بیان میشود ولی در اسلام معنی رجعت را دارد که چند تا فرق با هم دارند که یکی از آنها هم تکذیب بهشت وجهنم است
چند تا سؤال داشتم اگر تناسخ حقیقی با معنایی که رجعت دارد را رد کنید چه جوابی برای این سؤال ها دارید؟
1 چرا بعضی ها در سن کودکی می میرند؟ به بهشت می روند یا جهنم؟ اگر به بهشت بروند خدا عدالت را رعایت کرده؟
2 چرا یکی در خانواده ثروتمند و با ایمان و با موقعیت اجتماعی بالا به دنیا می آید و دیگری در میان خانواده های فقیر و در بسیاری جاها بی ایمان و دزد و قاتل آیا این دو به صورت یکسان مورد آزمایش قرار گرفته اند؟
3 تاچند سال پیش اخبار خبر از قومی در آفریقا داد که لخت و مثل حیوانات زندگی میکردند و حرف زدن بلد نبودند! آنها چطور به بهشت میروند یا جهنم؟
4 چرا بعضی ها کور به دنیا می آیند؟ و یا معلول ذهنی (دیوانه) یا هرنوع معلولیتی؟ اینها چطور بهشت میروند یا جهنم؟
5 چرا گفته شده که دین اسلام کاملترین دین هست و چرا دین از اول کامل نبوده؟ آیا به این معنی نیست که انسان کم کم باید به کمال برسد و با 1 بار زندگی کردن انسان کامل نمی شود؟
6چرا خدا اول هر سوره تاکید بر بخشندگی و مهربانی خودش دارد در حالی که این همه بدبختی درد و رنج وعذاب در این دنیا هست!که بعضی ها اینها را میبینند و می گویند خدا خوابیده و نمی بیند؟ (سوره یونس آیه44) (162 آل عمران )
7 شهر ها وخانواده هایی در دنیا هستند که اگر دنبال خلاف نروی کشته میشوی!
8 چرا در بسیاری از آیه های قران از ( بازگشت کافران ) به دوزخ صحبت میشود؟ آیا کافران یا مجرمان الان در دوزخ هستند که اگر اصلاح نشوند دوباره بازگردانده میشوند به دوزخ؟ شاید باشند و اگر بازگردانده بشوند به دوزخ، زمین همان دوزخ نیست؟ و بازگشتها همان زندگی دوباره؟ و ما مکافات اعمالمان را به طرق خاص پس نمی دهیم؟ دنیا دار مکافات است به همین منظور نیست؟ (162 آل عمران ) ( 73 توبه ) ( 28و29 ابراهیم ) (55و56 ص) ( 6 نبآ ) (15 حدید )
9 معنی این آیه ها وتفسیرشان چیست؟ (69 اسرا ) (55 طه) ( 54 عنکبوت ) ( 5و6 تکاثر ) (27و 28 انعام ) (70و71 مریم ) (41 اعراف ) ( 12 آل عمران )(13 حدید) (سوره یونس آیه44) (66 حج)
10 چرا در قسمتی از دعای روز اول رجب گفته میشود که خداوندا همانا پناه میبرم به تو از اینکه از فرمان تو در زمان مرگ نیز عدول کنم و پناه میبرم به تو از بازگشت به قبر ها
11 چرا در آیه 28 بقره آمده که : بودید مردگانی پس زنده کردیم شما را سپس می میراند شما را سپس زنده میکند شما را سپس به سوی او بر میگردید.
هوالعلیم
بطور اجمال عرض می شود:
اگر دلیل بر تناسخ، کمال روحی فردی است که در دوران گذشته می زیسته است و برای جبران خلاف ها دوباره روح او به بدن دیگری وارد می گردد چرا از ابتداء باید این فرد فوت کند تا مجبور شود به بدن دیگری رسوخ نماید؟ در حالیکه ما مشاهده می کنیم تمامی افراد مرده اند و خواهند مرد و دیگر برنمی گردند، روحی که دارای تجربه گذشته است چگونه هنگام تولّد حتی یک حرف و کلمه را نیز نمی فهمد و نمی تواند تکلّم نماید؟
و امّا اینکه چرا افراد در سطوح مختلف از خصوصیّات و مسائل گوناگون زاده و در این دنیا رشد می کنند باید گفت: که لازمۀ چنین دنیائی این چنین است، دنیا طبق قاعدۀ علل و معلولات بنا نهاده شده است و البته هر کس به اندازۀ سعۀ وجودی خویش و مسائلی که برای او رخ می دهد پاداش خواهد گرفت.
عدالت و لطف پروردگار آنجا مورد مناقشه قرار می گیرد که هیچ اثر و نتیجه ای بر این اختلافات مترتّب نشود، در حالیکه مطلب این چنین نیست! پس هر کسی به اندازۀ همان میزان فهم و امکانات و استعداداتی که به او عطا شده است مورد توجّه و تکلیف قرار خواهد گرفت نه بیشتر!
پرسش: بیدار شدن جهت اقامه نماز

کد: 175گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحيم
سلام عليكم
اينكه رسول اللَه صلي اللَه عليه و آله ميفرمايند: " قلم تكليف و مؤاخذه از انسان خواب برداشته شد" با توجه به اينكه انسان وقتي ميخواهد بخوابد، ميتواند به اطرافيانش سفارش كند كه تا قبل از قضا شدن نماز بيدارش كنند و يا ميتواند براي از خواب بيدار شدن كه نمازش قضا نشود ساعت كوك كند، آيا كسي ميتواند به حديث رسول خدا چنين استدلال كند كه چون قلم تكليف از انسان خواب برداشته شده تا زمانيكه بيدار شود، پس من اگر خودم بيدار شدم(بدون ساعت يا بيدار كردن ديگران) تا قبل از وقت قضاي نماز، نماز ميخوانم ولي اگر بيدار نشدم، تكليفي ندارم و عقوبتي بر من نيست. و نه ساعت كوك كند و نه به كسي سفارش كند.
1) آيا استدلال اين فرد صحيح است؟
2) منظور از حديث مذكور چيست؟
باتشکر فراوان.
هو العلیم
1ـ باید برای بیدار شدن چاره ای بیندیشد.
2ـ صحیح نیست و حدیث مربوط است به مواردی که از اختیار خارج است.
پرسش: آیا پیامبر اکرم در قضیه توقف وحی مرتکب ترک اولی شده اند؟

کد: 174گروه: اعتقادات
سلام علیکم
شما در یکی از جلسات دعای ابوحمزه فرموده بودید که پیامبر صلوات اللَه و سلامه علیه یه حرفی رو از پیش خودش زده بودند و به خاطر این حرف 3 روز وحی قطع شد که این مسأله دو صورت داره:1 یا این عمل یک ترک أولی است یا نیست، اگه هست پس چطور شما در جلسه ای دیگر فرموده بودید که ائمه صلوات اللَه و سلامه علیهم، معصوم هستند که این مطلب تناقض دارد.
اگر لطف کنید توضیحی بفرمائید.
هو العلیم
بحث ترک اولیٰ مربوط به مواردی است که شخص به تشخیص اولویّت رسیده باشد و مرجوح را بر راجح مقدّم بدارد و اما اگر فردی موضوعی را راجح بپندارد و بدان پایبده گردد، امّا در عالم واقع آن چیز مرجوح باشد نقصی بر آن فرد وارد نمی باشد.
و اما این قضیه ارتباطی به ترک اولیٰ ندارد، زیرا رسول خدا طبق روال عادی که هر روز جبرائیل نازل می شده است به آن شخص قول می دهد و کار خلافی مرتکب نشده تا سخن از ترک یا انجام اولیٰ باشد بلکه در این واقعه جنبۀ تربیتی رسول خدا و ما نهفته است و ما نباید تصوّر کنیم که انبیاء و اولیاء در تربیت نفس خودشان متوقف هستند بلکه آنها نیز در کنه ذات و سرّ خود دارای مراتب مختلفه از تزکیه و تربیت می باشند .
پرسش: آیا تدبیر به دست خداست یا خود انسان؟

کد: 173گروه: اعتقادات
هوالعلیم
سلام علیکم در حدیث عنوان بصری، امام صادق علیه السلام فرموده اند: "لا یدبّر العبد لنفسه تدبیرا" در حالیکه در جلد اول معاد شناسی، صفحه 134 آمده است: "العبد یدبر و اللَه یقدر"، این دو مطلب به ظاهر متناقض چگونه با هم جمع می شوند، لطفاً راهنمایی بفرمائید. متشکرم، التماس دعا.
هوالعلیم
در همانجا عرض کرده ام تدبیر بر اساس ظاهر است و انسان نباید به نحوی قصد کند که إلّا و لابدّ در خارج محقّق شود و در هر حال تقدیر خدا را بالاتر بداند.
پرسش: تبرک به ضریح نصب نشده

کد: 172گروه: اعتقادات
سلام علیکم آیا تبرّک جستن به ضریح امام معصوم(ع)که هنوز به تربت آن معصوم(ع) متبرّک نشده است دلیل عقلی یا شرعی قابل استنادی دارد؟
هوالعلیم
اینکه برای قداست، ضریح حتماً باید به زمین مقام امام علیه السّلام بچسبد وجهی ندارد و قداست به واسطۀ انتساب می آید نه چسبیدن به زمین.
پرسش: پذیرفتن نذر خدا یا امامان؟

کد: 171گروه: اعتقادات
باسلام. یک سؤالی داشتم.وقتی روضۀ امام حسین یا هر امام دیگر گرفته میشود میگویند فلان امام قبول کند، اشکالی ندارد؟ چرا نمیگویند خدا قبول کند؟ آخر مگر خدا نباید قبول کند که او بالاتر از همه است و او پروردگار جهانیان است.
هوالعلیم
امام علیه السلام که زنده و مرده ندارد و تفاوتی نمی‌کند که بگوئیم خدا قبول کند یا امام زمان علیه السلام قبول کند؛ هر دو یکی است.
پرسش: توبه حضرت آدم

کد: 170گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحيم
سلام عليكم
چرا با آنكه توبه ي حضرت آدم عليه السلام پذيرفته شد، ديگر خداوند ايشان را به بهشت بازنگرداند؟مگر انسانِ توبه كرده مثل اين نميماند كه اصلا خلافي مرتكب نشده؟پس چرا ايشان به بهشت بازنگشتند؟باتشكرفراوان.
هوالعلیم
آنها توبه را در روی زمین انجام دادند ، نه در آن بهشتی که قبلاً در آن مستقر بودند زیر آن بهشت ، بهشت ملکوتی بوده است نه ملکی و طبعی.
پرسش: تبيين معناي سبّ و برائت

کد: 169گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرّحمن الرّحیم
سلام علیکم
امیرالمومنین علی علیه السلام می فرمایند: اگر دشمنان شما را مجبور کردند که مرا سب کنید؛ سب کنید ولی اگر از شما خواستند که از من برائت بجویید اصلا این کار را نکنید. چون من بر فطرت و توحید و اسلام زاده شده ام . تفاوت سب کردن و برائت جستن چیست ؟
هوالعلیم
سبّ به معنای دشنام دادن است ولی برائت به معنای انفکاک و دوئیّت و افتراق در مسیر است .
پرسش: بدعت

کد: 168گروه: اعتقادات
آیا بدعت کلا ًحرام است؟ و یا بدعت خوب و بد هم داریم؟
هو العلیم
بدعت به معنای وارد کردن یک رفتار در دین است در حالیکه آن رفتار از دین نبوده است و از اینجا روشن میشود اگر این رفتار جنبۀ اعتقادی نداشته باشد گرچه خارج از آموزه های دینی باشد، بدعت به حساب نمی آید. پس انجام دادن امری به قصد اینکه از ناحیه دین به خصوصی آمده است گرچه خود آن امر پسندیده باشد حرام است.مثلا انسان از پیش خود دعائی اختراع کند و اینطور وانمود کند که از جانب اولیای دین به دست ما رسیده است و همینطور اگر انسان به نحوی عمل نماید که آن عمل کم کم در ذهن و نفس اشخاص بصورت امری لازم و مؤیّد و ممضای از جانب شرع تلقی شود نیز حرام است.
پرسش: اوامر امتحانیه

کد: 167گروه: اعتقادات
فرق بین اوامر ابتلائیه با امتحانیه چیست ؟در این که فرموده بودید که امر به حضرت ابراهیم ابتلائیه بوده نه امتحانیه من برداشتم این بود که یعنی حضرت دارای سعه ای بوده اند که اقتضا میکرده چنین امری یعنی ذبح فرزند به ایشان شود و امور امتحانیه برای کسانی است که به این سعه نرسیده اند میخواستم ببینم برداشت حقیر صحیح است یا نه؟
هوالعلیم
فرقی ندارد.
پرسش: انسان ظهور خدا است

کد: 166گروه: اعتقادات
باسلام خدمت حضرت ایت اللَه سیدمحمد محسن حسینی اینجانب تفسیر ایه نور مرحوم حضرت علامه رضوان اللَه علیه را مطالعه نمودم نتیجه مطالعه این مطلب را متوجه شدم که گوش زبان وچشم خدا می شود در نتیجه انسان خدا است ایا درست است یا خیر در هر دو صورت توضیح دهید با تشکر فراوان(در ضمن به علت طولانی بودن سئوال به طور خلاصه بیان نمودم)
هوالعلیم
این که فرمودید انسان خدا است صحیح نیست بلکه ظهور خدا است.
پرسش: زمان حیات و موت به دست خداست!

کد: 165گروه: اعتقادات

با سلام آیا کسی که آدم با خدا و ایمانی است و نماز هایش را هم کامل می خواند و در نیمه شعبان یا روز های ولادت امامان فوت کند آیا ممکن است گفته شود چرا در روز شاد و جشن از دنیا رفته است و آیا مردن او در این روز ولادت امام ها اشکالی دارد و آیا به بهشت می رود و اصلا چرا بعضی ها (منظورم آدم های خوبه) در ماه هایی که گناهی توشون نیست مثل : ماه شعبان از دنیا می روند و چرا در روز شهادت امام ها مثلاً شهادت امام رضا یا محرّم از دنیا نمی روند؟ با تشکر
هوالعلیم
موت و حیات به دست خدا است! موسی بن جعفر علیهما السّلام در روز شهادت امام مجتبی علیه السّلام به دنیا آمدند.
پرسش: خودكشي و شب اول قبر

کد: 164گروه: اعتقادات
با سلام
1. افرادي از مسلمانان كه خودكشي مي كنند در برزخ داراي چه حالتي هستند؟
2. شب اول قبر از موقع دفن ميّت شروع مي شود يا اينكه مثلا اگر صبح ميّت را دفن كنند شب آن روز شب اول قبرش ناميده مي شود؟
3.چرا «شب» اول قبر گفته مي شود با توجه به اينكه عالم برزخ عالم مجرّدات است.
ممنون
هوالعلیم
1 گرفتار عذاب هستند.
شب اوّل قبر اوّلین شبی است که شخصی از دنیا می رود چه اینکه او را دفن کنند یا نکنند و بواسطۀ ارتباط عالم ظاهر با عالم مثال در شب ظهور پیدا می کند زیرا در عالم مثال نیز روز و شب وجود دارد.
پرسش: معرفت نسبت به ائمه اطهار

کد: 163گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحيم
سلام عليكم
آيا همين كه به رجعت ائمه عليهم السلام اعتقاد داريم كافيست يا اينكه بايد نسبت به اين قضيه علم و معرفت پيدا كنيم؟شما اگر امكان دارد لطفا برايمان توضيح دهيد.چه كتابي را معرفي ميفرماييد براي كسب معرفت نسبت به رجعت ائمه عليهم السلام؟
باتشكر فراوان
هوالعلیم
اعتقاد فی الجمله کفایت می کند ونیازی به تفحّص و دقت زیاد نیست زیرا در خصوصیات آن موارد اختلاف بسیار است.
پرسش: مراتب معرفت امام علیه السلام

کد: 162گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم
در بعضي از زيارات، وارد شده زائرا عارفا بحقكم. اين مطلب را امام معصوم فرموده كه عارف به امام هاي قبل از خود بوده. ما كه عارف به امام نيستيم؛ آيا دروغ است كه من كه پايين ترين معرفت را به امامم ندارم در زيارت ايشان اينچنين بگويم؟لطفا مرا راهنمايي بفرماييد.باتشکرفراوان.
هوالعلیم
هر فرد به میزان سعهی وجودی و مقدار ادراک وفهم خود با امام علیه السلام گفتگومیکند و مراتب معرفت متفاوت است. قطعا معرفت اولیای الهی نسبت به امام را افراد دیگر ندارند، ولی این دلیل نمیشود که همان مقدار معرفت اندک را نیز نادیده بگیریم و بگوییم ما اصلا شما را نمیشناسیم.
پرسش: مراتب امامت

کد: 161گروه: اعتقادات
رسيدن به مقام امامت محال است . از طرفي در برخي روايات آمده است كه انسان با عروج به مقامات والا، مي‏تواند به خداوند امر و نهي كند؛ آيا رسيدن به اين درجه، از مقام امامت كمتر است ؟
هوالعلیم
مقام امامت چنانچه از آیات قرآن استفاده می شود جنبه راهنمائی بشر بسوی کمال و سعادت او است چنانچه می فرماید : وَ جَعَلْناهُمْ أَئِمَّةً يَهْدُونَ بِأَمْرِنا و در این سمت جمیع انبیاء الهی و ائمه معصومین علیهم السلام اشتراک دارند و لذا هر کس که به این
مرتبت نایل شد می تواند اسوه قرار گیرد و امر و نهی او مشروع و لازم الاجرا خواهد بود و این منزلت منافاتی با اختلاف درجات انبیاء علیهم السلام ندارد . زیرا این مرتبه ناظر به اعمال و رفتار بندگان در قبال اوامر و نواهی خدای متعال خواهد بود ولی ممکن است که خود انبیاء در حقیقت امامت که می توان گفت از مقولۀ تشکیک در مراتب سعۀ وجودی و تجرّد نفسانی فرد است متفاوتند .
خدای متعال درباره حضرت ابراهیم علیه السلام در اواخر عمر او می فرماید : قالَ إِنِّي جاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِماماً و قطعاً حضرت ابراهیم قبل از این مرتبت پیامبر بوده است و حتی از انبیاءاولوالعزم هم بوده است ولی این مرتبه از امامت بسیار بالاتر از امامتی است که در آیه شریفه برای همه انبیاء قرار داده شده است.
و امّا امامت ائمه معصومینعلیهم السلام از تمامی مراتب امامت بالاتر استو پاره ای از افراد به واسطه عنایت پروردگار می توانند به عرفان کامل امام معصوم علیه السلام نایل شوند و در تحت ولایت او قرار گیرند و در این صورت امام علیه السلام برای همیشه امام آنها خواهد بود .
پرسش: فلسفه غیبت امام عصر علیه السلام

کد: 160گروه: اعتقادات
سلام
ببخشید فلسفه غیبت امام عصر عجل اللَه تعالی فرجه الشریف چیست؟لطفا پاسخ را به طور مفصل بیان بفرمایید.
با تشکر
هوالعلیم
فلسفهی غیبت رشد فکری و قلبی افراد برای حرکت به سوی خدا است که به واسطهی عدم دسترسی به امام علیه السلام و ابتلا به انواع فتنهها و امتحانات، به این نقطه خواهند رسید و امید است که این مسئله هرچه زودتر تحقق یابد.
پرسش: فلسفه غیبت امام زمان عجل اللَه تعالی فرجه الشریف

کد: 159گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم.
باسلام.
فلسفه غیبت امام عصر و انتظار و ظهور آن حضرت چیست؟
هو العلیم
آمادگی و استعداد مردم برای پذیرش احکام الهی.
پرسش: فلسفه غيبت امام زمان چيست

کد: 158گروه: اعتقادات
فلسفه غيبت امام زمان چيست و چرا ما نمي توانيم به طور مستقيم با ايشان در ارتباط باشيم و ايشان نيز به طور مستقيم ما را هدايت كنند؟
هوالعلیم
پایبندی به مبانی تشیّع موجب اتّصال انسان به آن حضرت و عدم پایبندی باعث قطع ارتباط خواهد بود . امام زمان علیه السلام مثل سایر افراد نیست که برای اشراف و اطلاع از احوال فرد محتاج به ملاقات حضوری باشد او از خود ما به ما نزدیکتر است اگر ما مکتب وضمیر خود را متوجّه او گردانیم همان وقت اتصال برقرار است.
پرسش: فلسفه ظهورامام زمان

کد: 157گروه: اعتقادات
سلام.
فلسفه ظهور امام زمان چه میباشد؟
با تشکر
هوالعلیم
پاسخ داده شد.
پرسش: عصمت و علم امامت

کد: 156گروه: اعتقادات
آیا عصمت امامان امری اکتسابی است یا انتصابی؟ اگر انتصابی است ، پس چگونه می تواند الگوی ما باشد و اگر اکتسابی است ، چگونه مثلا در سنین بسیار کم ( کودکی) برخی امامان به آن رسیده اند و حتی در برخی مواقع کودک شیر خوار یا طفل شش ماهه را بسیار بزرگوار و گرامی میداریم
هوالعلیم
البته اینکه امام به چه نحوی حائز مرتبه امامت می شود و چه عوالمی را باید سپری کند برای کسی روشن نیست ولی الگو بودن امام برای ما در مسائلی است که بین ما و امام اشتراک وجود دارد و آن اختیار در تحصیل رضای الهی است و به میزان قدرت و توان هر شخصی باز می گردد. چنانچه توان اشخاص چه جسمی و چه روحی و عقلی نیز متفاوت است. بنابراین هیچ وقت خداوند از ما انتظار ندارد که در مسئولیّت امام به دنبال الگو برای خود باشیم بلکه به میزان استطاعت خود باید الگو قرار دهیم چنانچه امیرالمؤمنین علیه السّلام فرمود: شما نمی توانید مانند من باشید پس لااقل با ورع و سداد خویش مرا یاری رسانید.
پرسش: راه تبعیت از امام معصوم

کد: 155گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم
حضرت مرحوم علامه در كتاب امام شناسي جلد3 ص 32 ميفرمايند: " متابعت از دستورات پيامبر يا امامي كه مرده است، پيروي از خواسته هاي نفس و اميال شخصي است كه آنها را پسنديده و به هر طور كه نفسش بخواهد تفسير و تأويل مي كند و سپس بدان عمل مينمايد ولي متابعت از امام زنده حقيقتا تبعيت از حق است." با توجه به اين مطلب، هم اكنون كه امام زمان ما در غيبت هستند، ما بر اساس دستورات پيمبر و يا اماماني عمل ميكنيم كه از دار دنيا رحلت كرده اند و دسترسي به تبعيت از امام حي نداريم. 1) وضعيت ما چگونه است؟ 2) آيا اطاعت از فرد بصير همانند اطاعت از امام حي است؟ 3) مگر فرد بصير متابعت از دستورات امامان گذشته نميكند؟ لطفا اين مطالب را واضح برايم توضيح دهيد تا شبهه اي در ذهنم نماند.باتشکرفراوان.
هوالعلیم
1ـ همینکه خود را در پیشگاه امام حیّ علیه السلام بپنداریم، نفس این مسئله متابعت از اوست.
2ـ متابعت از ولیّ الهی که به مقام فنای ذاتی و بقاء باللَه رسیده باشد، مانند متابعت از امام حیّ علیه السلام است.
3ـ پاسخ در بالا داده شد.
پرسش: در قدرت هیچ کس نیست که برای ظهور وقت تعیین کند

کد: 154گروه: اعتقادات
با سلام
آیا همان گونه که حاج آقا ناصری از زبان مرحوم آقای بهجت ( مرجع تقلید)
گفتند که ظهور خیلی نزدیک است به طوری که حتی پیرمرد های 60 ساله هم می توانند ظهور آقا امام زمان را ببینند آیا همین 2 ، 3 سال دیگر هم امام زمان حتما می آیند ( آن موقع فکر می کنم سال 86 یا 85 بود که مطلب از زبان آیت اللَه ناصری گفته شد ) و آیا وقتی امام زمان بیاید ، مرده ها هم زنده می شوند ؟ و آیا حتی کسی که پدر و مادرشان (و حتی پدر و مادر بزرگ) خود را از دست داده اند می توانند با آنها درد و دل و صحبت کنند؟
با تشکر/
هوالعلیم
هیچ کس نمی تواند و در قدرت او نمی باشد که برای ظهور حضرت وقت تعیین نماید.
پرسش: تفسیر شعر

کد: 153گروه: اعتقادات
با سلام خدمت حضرت آیة اللَه حسینی طهرانی و عرض ادب و احترام ببخشید که مزاحم وقت شریفتان میشم،لطفا بفرمایید معنی این بند از مخمسی که در زیر آمده و بعضی از اهل معرفت آن را با ذکر یاعلی یاهوعلی یاهو علی یا هو علی میخوانند اشاره به چه مرحله ای از سیر و سلوک الی اللَه و چه مرتبه از ایمان دارد که شخص شاعر عارف این مخمس طالب آنست :
یا علی طاقی بزن بر خانقه ز ابروی خویش یا علی یا هو علی یا هو علی یا هو علی
یا علی یا هو علی یا هو علی یا هو علی
جان ما بستان و بفزا بر کمند موی خویش یا علی یا هو علی یا هو علی یا هو علی
یا علی یا هو علی یا هو علی یا هو علی
عطر پاشی کن ز تاب طره گیسوی خویش یا علی یا هو علی یا هو علی یا هو علی
یا علی یا هو علی یا هو علی یا هو علی
تا شوم مستغرق خمخانه پروردگار یا علی یا هو علی یا هو علی یا هو علی
یا علی یا هو علی یا هو علی یا هو علی
لا فتی الا علی لا سیف الا ذوالفقار
با تشکر از لطف جنابعالی
هو العلیم
در این اشعار تنزّل مقام اراده در نفس ولائی مولی امیرالمؤمنین علیه السلام تبیین شده است و اینکه اراده و مشیّت علوی بعینه همان اراده و تقدیر ازلی می باشد .
پرسش: تفاوت میان خلقت امام و سائر بشر

کد: 152گروه: اعتقادات
با سلام مي‌خواستم بدانم آيا خلقت ائمه عليهم السّلام با خلقت انسان به يك نحو بوده است و امام عليه السّلام فقط از باب خلعت الهي امامت با ديگران فرق دارند يا اينكه نه از جهات ديگري هم تفاوت وجود دارد ؟
هوالعالم
خلقت امام عليه السّلام از نظر ظاهر هيچ فرقي با ساير افراد ندارد و مجراي تكوّن امام عليه السّلام همانند ساير افراد مي باشد و امّا از نظر روح و نفس امام عليه السّلام بايد گفت: طبق روايات مستفيضه نفس امام عليه السّلام واسطه فيض حضرت حقّ در عالم امكان ميباشد و طبق اصل عليّت و تجلّي در عوالم وجود نفس معصوم عليه السّلام نقطه اولي و واسطه اوّل فيض وجود است و جميع عالم وجود از نفس معصوم عليه السّلام تكوّن و تشكّل يافته است. و همچنانكه معصوم عليه السّلام علّت غائيه عالم كون است علّت فاعلي نيز ميباشد و به تعبير ديگر معصوم عليه السّلام اوّلين تجلّي حضرت حقّ از مقام احديّت و تحقّق آن در مقام واحديّت است. و اينست فرق بين معصوم عليه السّلام و ساير مخلوقات.
پرسش: تفاوت میان امام علیه السّلام و ولیّ

کد: 151گروه: اعتقادات
سلام علیکم،با توجه به بیان مطالبی راجع به حجیّت فعل ولیّ و امام و عدم اختلاف در فعل ولیّ و امام
1) لطفا بیان شود امام و ولی فرق و تفاوتشان در چیست؟
2)رابطه ای که امور عالم با امام دارند و تمام امور از مجرای امام علیه السلام صورت میگیرد، آیا ولیّ هم در انجام امور نقش دارد؟ یا اینکه با توجه به آن مرتبه ای که طی کرده فقط این سیر ولایت در انجام امور توسط امام را می بیند؟
هوالعلیم
1 عرض شد که در سعۀ وجودی است مانند آبی که در لیوان و یا در دریا است.
2 فرقی بین امام و ولیّ در این مورد نیست بلکه تصرّفات ولیّ در تحت ولایت و إشراف امام علیه السّلام صورت می پذیرد.
پرسش: امام علیه السّلام بر اساس قضاء و قدر الهی عمل می کند!

کد: 150گروه: اعتقادات
سلام علیکم. امام علی علیه السلام با علم مطلق و آگاهی از شهادت خود در سحرگاه نوزدهم ماه رمضان چگونه رهسپار مسجد میشود؟ و نیز امام حسین علیه السلام چگونه با آگاهی از شهادت خود به سمت کربلا حرکت می کنند؟ حکم عقل به اجتناب از خطر و دفع ضرر چگونه توجیه می گردد؟ با تشکر از پاسخگویی شما. ممنونم.
هوالعلیم
پاسخ این سؤالات در جلسات عنوان بصری داده شده است مراجعه بفرمائید! مجملا اینکه اگر امام در علم خود صائب است پس رفتن و نرفتن چه معنائی دارد؟ امام علیه السّلام و اولیای خدا تابع و مطیع قضاء و قدر و جریان ظاهر هستند و از خود چیزی کم و یا زیاد نمی کنند.
پرسش: افضلیت امیرالمومنین علیه السلام نسبت به ائمه دیگر علیهم السلام به چه معناست؟

کد: 149گروه: اعتقادات
سلام علیکم؛ 1 افضلیت امیرالمومنین امام علی علیه السلام نسبت به ائمه دیگر علیهم السلام به چه معناست؟ و از سویی دیگر شنیده ایم که امام زمان علیه السلام بعد از امام علی علیه السلام افضل ائمه است؛ آیا صحیح است؟ معنای آن چیست؟
2 دعایی در مفاتیح الجنان ذکر شده است به نام دعای قاموس که ابتدای آن این است: «اللَهم ادخلنی فی لجة بحر احدیتک و طمطام یم وحدانیتک»؛ درکتابی از مرحوم آقای حداد رضوان اللَه علیه نقل شده است که خواندن این دعا خوب نیست و قبض می آورد آیا این نقل قول صحیح است و آیا این همان دعاست؟
هوالعلیم
1 پاسخ سؤال اول قبلاً داده شده است.
2 بنده اطلاعی از نقل قول حضرت حدّاد رضوان اللَه علیه ندارم.
پرسش: استغفار ائمه علیهم السلام به درگاه خداوند به چه معناست؟

کد: 148گروه: اعتقادات
با توجه به مقام عصمت ائمه (علیهم‌السلام) ، استغفار آنها به درگاه خداوند به چه معناست ؟
هوالعلیم
استغفار به معنای طلب عفو و رحمت پروردگار در توجه به کثرات و غفلت از عطف نظر به ذات ربوبی است و این موضوع در هر فردی متفاوت از فرد دیگر است چنانچه در حدیث آمده است :
توبه افراد عادی از گناهان است و توبه انبیاء از اضطراب سرّ است . یعنی آن توجّه تام به ذات پروردگار و محوضت در الوهیت گاهی کمرنگ می شود و برای این مسئله است که استغفار می کنند .
پرسش: اثبات وجود امام علیه السلام

کد: 147گروه: اعتقادات
چگونه می توانیم وجود امام را اثبات کنیم؟
هوالعلیم
اثبات امامت ائمه علیهم السلام به دو طریق خواهد بود.
اول تصریح رسول خدا بر اسامی آنها چنانکه در کتب اهل سنت نیز وجود ارد و خطبه حضرت روز غدیر و انتصاب امیرالمؤمنین علیه السلام که متفق علیه بین همه فِرَق می باشد .
دوم : وجود تاریخی آنها در بیش از دویست و هفتاد و پنج سال از هجرت .
پرسش: ارتداد

کد: 146گروه: اعتقادات
با سلام چرا وقتی کسی از دین اسلام خارج میشود و به دین دیگر میرود حکمش اعدام است در صورتی که در ادیان دیگر چنین نیست
هو العالم خروج از دین و انکار آن در شریعت اسلام موجب ارتداد است، و این مسئله به عنوان یک اصلی از اصول روابط اجتماعی که بنای نظام اجتماع بر آن استوار است مورد نظر و توجّه است، دین در نظام اجتماعی بعنوان اصیل ترین اصل و اساسی ترین محور و حیاتی ترین روش و منش قرار دارد که کلّ مبانی و قوانین اجتماعی مجتمع بر آن محور قرار گرفته و از آن منشعب می شود، دین ناموس یک مسلمان است و او همچنان که از زن و فرزندش در مقابل تعدّی و اضرار باید محافظت و مراقبت نماید، از دین خود این چنین و بلکه بسیار بیشتر و حسّاستر باید اقدام کند.
خروج یک مسلمان از دین فقط یک خروج نیست بلکه به عنوان اهانت و بی اعتناعی و مسخره کردن آن تلقّی می شود و این نکته ای است که نزد خداوند قابل پذیرش نیست. اگر یک فرد بدون اینکه کسی مطّلع شود از دین خارج شد باکی بر او نیست و کسی او را تعقیب نمی کند مثل اینکه بدون اطّلاع افراد شرب خمر کند. امّا اگر این شرب خمر را در ملأ عام انجام داد و یا آثار آن در ملأ عام مشهود شد او را حد می زنند.
اینجا هم همینطور است، کسی که بین خود و خدای خود این قضیه برایش اتفاق افتاد کسی کاری به او ندارد امّا اگر آمد و این خروج از دین را به سایر افراد بازگو کرد و یا مقاله نوشت یا سخنرانی کرد معلوم می شود این فرد غیر از خروج از دین قصد و غرضی دیگر دارد، در اینجاست که با او برخورد می شود. البته باید توجّه داشت که خروج از دین صرفاً موجب ارتداد نیست بلکه باید ریشه و علل آن روشن گردد چه بسا افرادی از روی جهالت و اغواء به این مسئله دچار می شوند.
پرسش: کلام رسول خدا مبنی بر تبعیت زن از شوهر

کد: 145گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم
اینکه رسول اللَه صلی اللَه علیه و آله میفرمایند اگر سجده بر غیر خدا جایز بود زنان را امر میکردم به شوهرانشان سجده کنند به چه معناست؟
باتشکر.
هوالعلیم
به معنای تسلیم در برابر شوهر و اطاعت از او و تحصیل رضای او در مواردی که مخالف شرع نباشد .
پرسش: شرح معنای حبطت اعمالهم به اي ذنب

کد: 144گروه: اعتقادات
معني جمله ي زير را خواستم بدانم "حبطت اعمالهم به اي ذنب " متشكرم
هو العاام
حبط به معنای نیستی و نابودی است بدین لحاظ که هر عملیکه از انسان سرزند چه خوب و چه ناپسند یک اثر خارجی و ناپسند دارد و یک اثر نفسی و روحی که آن اثر در صورت عدم وجود مزیل(زائل کننده) همچنان در نفس باقی خواهد ماند و جزئی از وجود آدمی خواهد شد مانند اعضاء و جوارح،که اعضاء وجودی بدن انسان می باشند و در صورتی که فعل نیک از انسان صادر شود آن اثر مترتب بر آن همچنان در نفس می ماند تا وقتیکه فعل گناهی را مرتکب نشود که در این صورت آن نیز ازبین خواهد رفت به این زوال گویند حبط عمل. البته باید در نظر داشت که بعضی از گناهان این چنین تاثیری دارند نه همه آنها.
پرسش: دنیا عرصه عمل

کد: 143گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحيم
سلام عليكم
آيا ميزان تسليم بودن را در آن دنيا مي شود بالا برد؟يعني كسي كه در اين دنيا 10 درصد تسليم است و مطابق آن عمل ميكند ، آيا در آن دنيا امكان اينكه ميزان تسليمش را بالاتر ببرد، وجود دارد؟ و بعد بر اساس تسليم بالاتر ، به سير و اعمال خود در آن طرف ادامه دهد؟باتشكر فراوان.
هوالعلیم
خیر هر چه در این دنیا انسان کسب نماید در آن دنیا به همان مقدار پاداش دارد .
پرسش: اختیار انسان و توحید افعالی،

کد: 142گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم. حضرت ایت اللَه حسینی طهرانی سلام علیکم. چند تا سؤال داشتم که مطرح می کنم ضمنا بخاطر طولانی بودن عذر خواهی می کنم.1.خالی کردن ذهن از هر فکر و خاطره ای در تمام شبانه روز یا هر قدر که توان انسان بود آیا روش مورد تاییدی است و خطری برای انسان ندارد.؟ خودم فکر میکنم که زیر بنای سلوک تسلط بر ذهن است.
2. رابطه توحید افعالی با اختیار چیست؟ چطور ممکن است موجود ممکن الوجود که استقلال وجودی ندارد دارای اختیار باشد؟.خودم فکر میکنم انسان مجبور است ولی چون نمیداند خداوند چه سرنوشتی برایش رقم زده باید تلاش کند و ضمنا بعنوان موحد باید تسلیم خواست خدا باشد. وقتی جسم و روح ما و اراده و تمام زندگی ما مخلوق خداست چطور ممکن است ما مختار باشیم؟
3. بنابر وحدت وجود آیا میتوان گفت هر کلام حقی در واقع کلام خداست؟.
هوالعلیم
1 اشکال ندارد.
2 اختیار ما نیز خود فعلی است از افعال که اعطاء پروردگار است پس منافاتی با توحید افعالی ندارد.
3 بلی هر کلام حقی از ناحیه خدا است.
پرسش: عصمت حضرت زهراء سلام اللَه علیها

کد: 141گروه: اعتقادات
سلام جناب آقای طهرانی
1) شما در یکی از جلسات اخیر فرموده اید در هر زمان فقط یک معصوم است و وقتی امام حسن هست امام حسین معصوم نیست و آن چیزی را که امام حسن ادراک میکند زبانم لال امام حسین ادراک نمیکند و آن چیزی را که علی علیه السلام ادراک میکند حضرت فاطمه سلام اللَه علیها نعوذ باللَه ادراک نمیکند لذا اعتراض کرد و حضرت علی گفت اگر میخواهی اسم پدرت را در اذان بگویند و حذف نکنند صبر کن . لطفاً بفرمایید که پس حضرت فاطمه چه زمانی معصوم بودند و چه زمانی آن مسائل را ادراک کرده اند ؟! چون همیشه در زمان حیات نورانی ایشان یک معصوم بوده است .
پس کلام حضرت رسول که فرمودند علی تو هر چیز را که من میبینم و میشنوم ، میبینی و میشنوی چه میشود ؟
وانگهی شما می گوئید حضرت علّامه طهرانی فرمودند: اصحاب سیّدالشّهداء با ایشان یکی بودند پس حضرت زینب سلام اللَه علیها هم که شب عاشورا یک گلایه ای با حضرت کردند و امام ایشان را به صبر دعوت کرد با ایشان یکی بود. حال نمی توان گفت که آن موارد هم که شما ذکر کردید از همین قبیل است و این ها در باطن یک اتّحادی با هم داشتند. یعنی حضرت زهرا ارواح العالمین لتراب مقدمها الفداء زبانم لال از اصحاب امام حسین مرتبه نازل تری دارند و نمی توانند با امام علی اتّحاد درونی داشته باشند؟ و یا همین شعر که می فرماید: میان عاشق و معشوق هیچ حائل نیست! آیا این رابطه بین اولیاء خدا چیزی است که با افهام و عقول دست یافتنی باشد؟
هوالحکیم و العلیم
مطالبی را که به عرض دوستان رسانیده ام صحیح می باشد و در اینجا به دو نکته که اشاره کرده اید پاسخ می دهم:
اول اینکه عصمت در مورد حضرت زهرا سلام اللَه علیها با سعه و مرتبه وجودی تفاوت دارد و ممکن است یک نفر در همان رتبه وجودی خود معصوم باشد مانند حضرت موسی علیه السّلام ولی در رتبۀ وسیع تر و افق بالاتر خیر! مانند حضرت خضر که در قرآن ذکر هر دو آمده است یعنی مرتبه وجودی حضرت موسی یک چیز را اقتضاء می کرد و در آن رتبه آن حضرت معصوم بود و سخنانش همه صحیح و رتبه وجودی حضرت خضر چیز دیگری اقتضاء می کرد و در آن رتبه معصوم بود و تصرّفاتش همه صحیح و این دو منافاتی با هم ندارند. لذا جریان حضرت فاطمه سلام اللَه علیها با امیرالمؤمنین را می توانیم بگوئیم مثل جریان موسی و خضر است.
و امّا در داستان کربلا گر چه همه متّحد بودند با امام حسین علیه السّلام ولی رتبه و منزلت آنان مختلف بوده است. حضرت ابی الفضل العباس علیه السّلام کجا و حرّبن یزید ریاحی کجا؟
پرسش: حب و بغض خداوند به بنده خود بر چه اساس است؟

کد: 140گروه: اعتقادات
سلامٌ علیکم
1 آیا ممکن است خداوند موجودی را خلق کند و بعد از او متنفر شودو نسبت به او خشمگین و غضبناک شود(منظور از تنفر همان معنایی است که در ذهن عامه متبادر میشود)،با توجه به اینکه درجه رأفت خداوند نسبت به بندگانش به مراتب از مهر مادر به فرزند خویش بیشتر است.
2 آیا ائمه اطهار مثلاً حضرت امام علی وحضرت فاطمه زهرا علیهما سلام اللَه از غاصبان حقشان متنفر هستند ونسبت به آنها خشمگین می شوند؟
3 آیا میزان رأفت ومهربانی خداوند نسبت به خلائق با مهربانی ائمه هدی نسبت به مخلوقات یکی است؟
هو العلیم
1ـ خداوند هر فرد را بر اساس خواست خود او مورد لطف و قهرش قرار می دهد.
2ـ بلی چون آنها حسابی برای خود باز نمی کنند بلکه فقط در این باره خدا را در نظر می آورند .
3ـ تفاوتی نمی کند مهربانی ائمه همان مهربانی و عطوفت خداوندی است .
پرسش: شرح حدیث نبوی

کد: 139گروه: اعتقادات
بسم اللَه الرحمن الرحیم
سلام علیکم معادشناسی ج4 ص60:" آتشى از آخر و نهايت عدن پيدا ميشود كه مردم را بسوى محشر سوق ميدهد؛ هر جا كه مردم پائين آيند آن هم با مردم پائين مى‏آيد، و هر جا كه مردم قيلوله كنند (يعنى براى استراحت قبل از ظهر بيارمند) آن هم با آنان قيلوله مى‏نمايد.» لطفا این کلام رسول خدا صلی اللَه علیه و آله را توضیح بفرمایید. با تشکر فراوان.
هوالعلیم
این مسئله به حرکتی برزخی و مثالی بر می گردد که نفوس و صور مثالی افراد را بسوی حشر به حرکت در می آورد و راه پشت سر آنها را بکلّی مسدود و منهدم می سازد و آنها را از امید و انتظار بازگشت به دنیا نا امید می گرداند.