گروه پرسشاخلاق وعرفان
کدرهگیری 406
تاریخ ثبت 1439/02/15
آیت‌اللَه سید محمدمحسن حسینی طهرانی

فلسفه عدد در اذکار سلوکی


بسم اللَه الرّحمن الرّحیم
محضر مبارک حضرت استاد آیه اللَه حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی
سلام علیکم و رحمه اللَه و برکاته
1 فلسفه عدد در اذکار سلوکی چیست؟ مثلا اگر ذکری به جای سه مرتبه، هفت مرتبه گفته شود و یا صد مرتبه؛ چه می شود؟ و آیا عدد در تفاوت اذکار و افراد و قابلیت ها متفاوت می شود؟ عموم روایاتی که می فرمایند: « من قال ... » هر کس که بگوید یا هر کس که فلان عمل را بکند. آیا عبارت «هر کس» مجوّز گفتن این اذکار هست یا خیر؟
2 آیا این عبارت از نظر عرفانی و فلسفی صحیح است؟« فلان حادثه ناگواری که مثلا در سفر اتفاق افتاده ناشی از اثر سوء نفس فلانی است، اگر او در این سفر همراه ما نبود اتفاق بدی نمی افتاد»؟ در حالیکه آن بنده خدا اصلا روحش هم خبر ندارد. آیا ذهن در فاعلیت نفس موثر است؟ اصولا نفوس در تاثیرات خود از مجرای ذهن عبور می کنند یا فعل مستقل دارند؟
3 آیا امیال عادیه اولیاء خدا مثل میل به فلان غذا و یا کراهت از فلان شیئ ، حقیقتی در عالم امر دارد؟ و تبعیت کنندگان باید خود را با آن تطبیق دهند یا خیر؟ مثلا روایت شده است که پیامبراکرم صلی اللَه علیه وآله وسلّم گوشت کتف گوسفند را میل می نموده اند، آیا واقعا گوشت کتف بهتر از ران گوسفند است؟ یا میل شخصی رسول خدا صلی اللَه علیه وآله وسلّم آن بوده و ارتباطی به افراد دیگر ندارد؟ یا اینکه مرحوم علامه فرموده بودند «من از فلان شخص خوشم نیامد».
هوالعلیم
انشاءاللَه این مطالب در شرح حدیث عنوان بصری خواهد آمد.