گروه پرسشاحکام
کدرهگیری 36892543
تاریخ ثبت 1447/09/29
آیت‌اللَه سید محمدمحسن حسینی طهرانی

حکم تراشیدن سر و قربانی‌کردن در حجّ مستحبّی چگونه است؟


با عرض سلام؛

احتراماً بفرمائيد فردى كه به حجّ تمتّع مشرّف شده است، تراشيدن سر و قربانى کردن در سال‌های بعد چه حکمی دارد؟ آیا مستحبّ است یا خير؟ با تشكّر.

هو العالم؛

تراشیدن سر مستحبّ مؤکّد است. باید به این نکته، حجّاج توجّه کنند: در صورت حجّ استحبابی، کسانی‌که روز عید قربان سر خود را نمی‌تراشند، گرچه عمل حرامی مرتکب نشده‌اند ولی آثار و نورانیّت حجّ در نفس و قلب آن‌ها کمتر خواهد بود.

حجّ عبور انسان است از کثرات و شئون اعتبارات و تعلّقات به ماسوی‌اللَه؛ چرا حاجی که خداوند توفیق اداء مناسک و احرام به سوی حریم قدسی را نصیب او کرده است با دست خود، خود را از این فیوضات محروم نماید و به دنبال توهّمات و تخیّلات و اعتبارات دنیوی، باب رحمت الهی را به روی خود ببندد؟!

تراشیدن سر در روز عید قربان، برای حاجی گرچه به حجّ مستحبی رفته باشد، آن‌قدر مهم است که شبهه وجوب در آن می‌رود؛ گرچه در بعضی از اخبار اختیار را به عهد، انسان گذارده‌اند.

و امّا قربانی‌کردن در حال، واجب است و باید در خود منی انجام گیرد و در وقت حضور حاجی در منی.