پرسش و پاسخ های مربوط به مجالس عزاداری

تعداد: 6
پرسش: نحوه برخورد با مجالس عزاداری خارج از حد شرع

کد: 2218گروه: آداب مجالس
باسلام خدمت آیت اللَه حسینی طهرانی
مراسمهایی که برای اهل بیت علیهم السلام گرفته میشود و به نظر بعضی در کیفیت آن یکسری اشتباهاتی است (نه اینکه نعوذ باللَه حرام انجام گیرد)،آیا میتوان به آن مجالس توهین و افراد شرکت کننده در آن مجالس را مورد سرزنش قرار داد؟
هوالعلیم
باید با اخلاق نیکو رفتار کرد.
پرسش: مفهوم پرچم و زنجیر زنی و گل زدن روی لباس در عزاداری محرم

کد: 2167گروه: آداب مجالس
1 وجود پرچم در دسته جات عزاداری امام حسین (ع) نشانۀ چیست ؟
2 زنجیر زنی و طبل وشیوۀ صفوف دسته جات عزاداری نشانگر چیست ؟
3 چرا برخی از اقوام مختلف روی لباس مشکی خود گل می پاشند ؟
باتشکر
هوالعلیم
1
پرچم از ایّام گذشته شعار حرکت و حیات یک ملّت بوده است چنانچه امروزه نیز چنین است و پرچم عزا نشانه هویّت و حیات فرهنگی آن ملّت است
2
طبل و شیپور و آلات موسیقی در دستجات حرام است ولی زنجیر علامت همدلی و همدردی با صاحب عزا محسوب می شود.
3
گل زدن روی لباس در عزای سیّد الشّهداء علیه السّلام در بعضی از اقوام نشانه شدّت مصیبت و مصائبی است که بر اهل بیت علیهم السّلام رفته است.
پرسش: کیفیت جلسه ذکر مصیبت

کد: 2166گروه: آداب مجالس
سلام عليكم، در مراسم شهادت حضرات ائمه عليه السلام در جلسه ذكر مصيبت آيا لازم است چراغ خاموش گردد؟
هوالعلیم
ایرادی ندارد.
پرسش: عزاداری

کد: 2161گروه: آداب مجالس
هوالعلیم.
باسلام خدمت حضرت آقا.
با توجه به اینکه در عرف جامعه شیعی امروز پوشیدن لباس مشکی،آوردن علمات،قمه زدن ولطمه زدن در مجالس روضه و... جزء شعائر اللَه جهت اقامه عزا برای حضرات معصومین (علیهم السلام) حساب میشود ،
آیا توهین برخی رفقا به این موارد و بعضی جلسات عزاداری جایز میباشد؟(چون ظاهرا این رفقا جلسه منسوب به اهل بیت را فقط جلسه در بیت شما میدانند!!)
آیا این تفکر صحیح میباشد؟؟!
از طرفی، سکوت بسیاری از علمای گذشته از جمله مرحوم آیةاللَه قاضی،علامه طباطبایی ، مرحوم آقا و دیگر فقها و مراجع (رضوان اللَه علیهم) پیرامون اظهارنظر و صحبت کردن و حتی نظر فقهی دادن حول این مسائل(با این عبارت که ما را با امام حسین(علیه السلام) در نیندازید!یا این جلسات صاحب دارد به ما چه ربطی دارد در باره آنها اظهار نظر کنیم)،با اینکه همه این مسائل و صورتهای عزاداری در زمان آنها هم بود،این را نمیطلبد که ما هم سیره ی آن برزگان را دنبال کنیم؟!
لطفا نظرات خود را جهت این موارد به طور واضح بیان فرمایید.
با تشکر فراوان
هو العلیم
بزرگان نسبت به اقامه عزاء و کیفیت برقراری مجالس تذکّرات سودمند و راهگشا داده اند و باید از نظرات آنان پیروی نمود .
پرسش: وظیفه شیعیان در هنگام تلاقی ایام حزن و سرور اهل بیت

کد: 2142گروه: آداب مجالس
سلام عليكم؛ احتراماً با توجه به تقارن ميلاد مبارك حضرت موسي بن جعفر عليه السلام با شهادت امام حسن مجتبي عليه السلام و نيز ماه محرم و صفر، بفرماييد وظيفه و تكليف شيعيان در برپايي مراسم اين روز چيست؟
هوالعلیم
چون در عرف ترجیح عزاداری بر جشن و سرور است باید این روز را در عزای امام مجتبی علیه السّلام برگزار نمود در ضمن از مسائل مربوط به موسی بن جعفر علیهما السّلام نیز سخن به میان آورد.
پرسش: هدف از گریه و حزن برای اهل بیت

کد: 2134گروه: شبهات وپاسخ‌ها
سلام علیکم. مضمون روایت اینکه اگر وقتی انسان مصیبت حضرات ائمه (علیهم السلام)را گوش می کند و محزون نمی شود، به فکر مصیبت فرزندان و اهل خود بیفتد، بعد از محزون شدن یاد مصیبت حضرات ائمه(علیهما السلام)را بکند؟
هوالعلیم
تفکّر در مصائب معصومین علیهم السّلام در حقیقت، ایجاد ارتباط بین نفس خود و بین نفوس مطهّره آنان است که بدینوسیله انسان خود را در راستای حرکت و منهج همان حضرات احساس کند و الّا صرف در نظر آوردن مصیبت های آنان بدون ملاحظه این جهت آن نفع و فائده لازم را ندارد.