پرسش و پاسخ های مربوط به ولایت امیرالمومنین

تعداد: 4
پرسش: معنی امام مبین چیست ظهور نوری یا جسمانی امام

کد: 7439گروه: اعتقادات
آیا «امام مبین» یعنی همه ظهورات، ظهور نور امام است و حکایت‌گر شخصیت حقیقی امام است و به این صورت ظهور دارند؟ یا اینکه یعنی امام ظاهرند و آشکار به صورت ظهور جسمانی یک انسان و در این قالب همه حقایق ظهور و بروز دارند؟ ممکن است معنی امام مبین را بفرمایید؟
معنای امام مبین یعنی آشکار‌کننده و تکوّن‌دهنده و مشخص‌کننده اراده و مشیّت پروردگار در عالم وجود. حقیقت امام علیه السلام ـ‌که از آن به ولایت کلیه و مطلقه الهیّه تعبیر می‌شود‌ـ تنزّل‌دهندۀ حقیقت وجود بحت و بسیط و به شکل و صورت‌ در‌آورندۀ آن در همه اشکال ـ‌چه مجرد و چه مادی‌ـ می‌باشد و لذا می‌توان از او به مقام واحدیت و یا عقل اول و یا اولین تجلی مقام ذات که به تجلی اعظم تعبیر می‌شود و یا طبق روایات اول نور مُفاض از عالم عماء و مظهر مرتبه هو‌هویت است. بنابراین امام علیه السلام واسطه و وسیله فیض الهی بر همه مراتب ممکنات و وجود‌دهنده همه تمنیّات در عالم شهادت و غیب است و جمیع آن‌چه که از کتم عدم پا به عرصه وجود گذاشته است و خواهد گذاشت باید به نحو اجمال صورت و حقیقت اصلیّه آن در نفس امام علیه السلام بوده باشد و آیه شریفه «وَكُلَّ شَيْءٍ أَحْصَيْنَاهُ فِي إِمَامٍ مُبِينٍ» اشاره به این معنی است. معنی «کلُّ شیء» فقط اختصاص به احکام ندارد ـ‌چنانچه بعضی گفته‌اند‌ـ بلکه با عمومیت خود هر ماهیّتی که اسم شیء بر او اطلاق شود را شامل می‌شود و روایات نیز بر این مطلب دلالت دارند. بناءًعلی‌هذا امام علیه السلام هم روشن‌کننده و توضیح‌دهنده احکام شرعی و مسائل عالم تشیّع است و هم به وجود آورنده حقائق و صور عالم تکوین می‌باشد.
پرسش: ندای ملکوتی حضرت ابراهیم برای حج چه معنا دارد

کد: 2124گروه: اعتقادات
سلام. علامه تهرانی در کتاب معادشناسی جلد هفتم می فرماید که ندای ابراهیم علیه السلام برای دعوت مردم به حج ندای ملکوتی بود. هر کس یک بار لبیک گفته باشد یک بار به حج مشرف می شود و اگر دو بار، دو بار و همین طور. خیلی از کسانی هستند که خیلی دوست دارند بروند مکه اما یا پول و امکانات ندارند یا مستطیع نیستند. از طرفی خیلی از انسانهایی که واقعا صالح نیستند هر سال به مکه می روند آیا اینها به ندای ابراهیم علیه السلام لبیک گفته اند؟ خیلی از سنی های وهابی هم منزلشان در مکه است آنها چی؟
هوالعلیم
منظور حجّ مقبول است نه تفریح و اقتصاد!
پرسش: راز ذکر یا علی یا هو علی در مسیر الی الله این شعر به کدام مرتبه از ایمان اشاره دارد

کد: 153گروه: اعتقادات
با سلام خدمت حضرت آیت‌الله حسینی طهرانی و عرض ادب و احترام؛ ببخشید که مزاحم وقت شریفتان می‌شوم. لطفاً بفرمایید معنای این بند از مخمسی که در ادامه آمده ـ و برخی از اهل معرفت آن را همراه با ذکرِ «یا علی یا هو علی...» می‌خوانند ـ اشاره به چه مرحله‌ای از سیر و سلوک الی‌الله و چه مرتبه‌ای از ایمان دارد که شاعرِ عارف این مخمس، طالب آن است؟

یا علی طاقی بزن بر خانقه ز ابروی خویش (یا علی یا هو علی، یا هو علی یا هو علی / یا علی یا هو علی، یا هو علی یا هو علی)

جان ما بستان و بفزا بر کمند موی خویش (یا علی یا هو علی، یا هو علی یا هو علی / یا علی یا هو علی، یا هو علی یا هو علی)

عطرپاشی کن ز تاب طرّۀ گیسوی خویش (یا علی یا هو علی، یا هو علی یا هو علی / یا علی یا هو علی، یا هو علی یا هو علی)

تا شوم مستغرق خمخانۀ پروردگار (یا علی یا هو علی، یا هو علی یا هو علی / یا علی یا هو علی، یا هو علی یا هو علی)

لا فتی إلّا علی لا سیف إلّا ذوالفقار

با تشکر از لطف جنابعالی.

هوالعلیم.
در این اشعار، تنزّل مقام اراده در نفس ولایی مولیٰ امیرالمؤمنین علیه‌السلام تبیین شده است و اینکه اراد و مشیّت علوی، بعینه همان اراده و تقدیر ازلی می‌باشد.
پرسش: چرا نام حضرت علی به عنوان جانشین پیامبر در قران نیامده است

کد: 5گروه: قرآن وتفسیر
بسم اللَه الرحمن الرحیم.
با سلام؛

چرا در قرآن، نام حضرت علی علیه‌السلام به صراحت، به عنوان جانشین پیامبر اکرم برده نشده است؟

هوالعلیم.
علّت این مطلب آن است که امیرالمؤمنین علیه‌السلام حقیقتِ ولایت است و ولایت، باطن رسالت و مغز آن می‌باشد. از‌آنجا‌که باطن، همیشه باید در پشتِ ظاهر قرار گیرد و ظاهر همچو پوسته و قِشری حافظ آن باشد، بنابراین نمی‌توان این حقیقت را ظاهر و آشکار در قرآن مطرح نمود؛ البته روایات و کلمات بزرگان در این باب بسیار است و بنده فقط اشاره‌ای در اینجا نمودم.

و علت اینکه اسم پیامبر ذکر شده است، به جهت این است که پیامبر، هر دو جهت ظاهر و باطن را دارا بوده است.
و به همین جهت است که خداوند، امیرالمؤمنین علیه‌السلام را معیار و میزان حق و باطل قرار داده است و به‌واسطۀ او، صفِ منافق از مؤمن متمیّز خواهد شد و رسول خدا فرمود: «ای علی! من بر تنزیل قرآن با مشرکین جنگ نمودم و تو بر تأویل قرآن [با آن‌ها جنگ خواهی کرد]» و تأویل قرآن یعنی ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام.
اگر اسم امیرالمؤمنین در قرآن می‌آمد که دیگر امتحان و ردّ و قبول افراد معنایی نداشت.